Pretražite Yugopapir

Josip Ercegović Sudac, legendarni Hajdukov foto-reporter: Ovo su bile "naj-naj" utakmice "bilih"...



Danas se igra takav fudbal da nema efektnih poteza, skokova. Pre sam znao da ću posle svakog korner-udarca napraviti dobar snimak. Danas toga nema. A i vreme se promenilo. Ranije je bilo važno napraviti sliku-dokument. Danas se traži detalj

Jun 1967: Kamera ovog foto-reportera zabeležila je sve podvige "majstora sa mora" od 1928. godine do danas!


*****



Sigurno nema gledaoca Hajdukovih mečeva u Splitu koji ne poznaju sedu figuru foto-reportera Josipa Ercegovića.

Bolje je poznat po nadimku Sudija.

Menjale su se generacije igrača Hajduka, menjale se uprave, nizali se pobede i porazi - ali...

Jedan čovek, sedi foto-reporter uvek je sedeo na svom tronožcu iza gola Hajdukovog protivnika.

I to uvek, po tradiciji, samo iza protivnikovog gola. 

Uz toliko godina foto-reporterskog rada Sudija je sa Hajdukom proživeo mnoge lepe i tužne dane.

Josip Ercegović ima nadimak Sudija još iz dečačkih dana.

Od ranih nogu zavoleo je fudbal.

Ali, nije ga mnogo igrao.

Voleo je da sudi, a uvek je bio arbitar kad je njegova ulica igrala s nekom drugom.

Sudija je prvi put došao na igralište Hajduka 1928. rodine.

Hajduk je igrao sa BSK-om i pobedio sa 7:0.

Od tada, svake nedelje kad Hajduk igra u Splitu, Sudija je iza gola.


Naj-naj...



U riznici njegovih uspomena ređaju se brojni događaji, brojni uspesi Hajduka kojima je sudija dodao rečicu "NAJ". Evo samo nekih:


  • Najdraža pobeda Hajduka bila je ona 1950. godine kad su Splićani pored Plinare pobedili Crvenu zvezdu sa 2:1 i postali prvaci države.


  • Najviše golova Sudija je snimio u revanš utakmici Hajduka i sarajevske Slavije. Prvi meč u Sarajevu završio se bez golova 0:0, ali u revanšu u Splitu Hajduk je pobedio čak sa 14:0. Sudija je snimio svih 14 golova bilih.


  • Najuzbudljivija utakmica Hajduka kojoj je Sudija prisustvovao bila je 1952. godine u Zagrebu između domaće Lokomotive i Hajduka. Već u 17. minutu Lokomotiva je vodila s 4:0. (Tri gola dao je Papec, kasnije igrač Hajduka). U drugom poluvremenu Vukas je dao tri gola, Broketa jedan i završeno je 4:4.


  • Najmanje faulova bilo je u meču Hajduka i BSK-a 1928. godine u Beogradu. Svega 15, ali je zato postignuto ukupno 10 golova. Završeno je 5:5.


  • Najveću pobedu u prvenstvenim mečevima koju Sudija pamti bila je ona u Splitu protiv Vardara 1948. godine od 12:1.


  • Najveći spektakl i trijumf Hajduka Sudija je zabeležio na svojoj traci 1955. godine u Zagrebu kad je Hajduk deklasirao Dinamo sa 6:0.

Sudija Ercegović snimio je hiljade filmova. Napravio je tri velike Hajdukove izložbe. Gotovo sve slike u Hajdukovom domu i listu njegovo su delo.

Čini se, međutim, da u poslednje vreme Hajdukovo vođstvo zaboravlja na svog foto-reportera. Dolaze novi foto-reporteri i polako se zaboravlja na ovog veterana.


Rat "progutao" najlepše snimke...



Razgovarajući sa Sudijom u njegovom stanu gledali smo mnoge snimke. No, malo je onih od pre rata. Sudija to ovako objašnjava:

- Vidite, tih je slika malo. Kad je rat počeo moja žena je želela da sačuva sve negative Hajdukovih utakmica. U mom odsustvu zakopala je negative. Na žalost, vlaga je učinila svoje i tako su mi upropašćeni najlepši preratni snimci.

Evo i jednog kurioziteta za foto-reportere.

Sudija je započeo da snima sa kamerom 10 X 15 cm na ploče.

No, kad se pojavila prva "Leica" on stalno s njom snima. Ne uzima preosetljive filmove. Uvek radi sa 17 DIN-a filmom. Redovno ima dobre snimke!

- Foto-reporterima je danas teži posao - kaže Sudija. - Danas se igra takav fudbal da nema efektnih poteza, skokova. Pre sam znao da ću posle svakog korner-udarca napraviti dobar snimak. Danas toga nema. A i vreme se promenilo. Ranije je bilo važno napraviti sliku-dokument. Danas se traži detalj.

Govoreći o današnjim foto-reporterima Sudija nalazi veoma pohvalne reči.

Kaže ima ih nekoliko koji zaista znaju svoj posao i imaju talenta. Zatim nabraja Dobrosava Singu Popovića, Radišu Mladenovića, Tomislava Peterneka, Voltera Jadrešina, i našeg foto-reportera Ratomira Kneževića.

- Još jedna godina snimanja - kaže na kraju razgovora. - Kad navršim 40-godišnjicu rada oprostiću se od Hajdukovog igrališta. Bilo bi lepo kad bi te godine Hajduk ponovo bio šampion...

Razgovarao: Edo Pezzi, obrada: Yugopapir (Tempo, jun 1967.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate