Za Sport i svet govore: Gene Kelly, na odmoru u Beogradu i slavni bokser Ingemar Johansson (1961)




Žao mi je da sam u vašu zemlju stigao u takozvanoj mrtvoj sezoni, kad pozorišta ne rade i kad su umetnici na odmoru. Zbog toga moja želja da se podrobnije upoznam s vašim dostignućima ovom prilikom ostaće samo - neostvarena želja. Sledstveno tome moraću, ako ni zbog čeg drugog, a ono baš zbog ovoga, ponovo navratiti

Džin Keli u Beogradu: Ponekad se zovem Robert



Pre nekoliko dana u Beogradu je inkognito boravio poznati američki filmski glumac i baletski igrač Džin Keli. Kada smo u hotelu "Metropol" potražili Kelija, portir nam je odgovorio da taj gost nije upisan u knjigu.

Nešto kasnije u holu primetili smo čuvenog glumca.

Upitali smo ga kako je to moguće da njegovo ime nije u spisku gostiju. Odgovorio nam je uz zadovoljni smešak:

- Zar i ja ne mogu da budem turist? Ovde, kao i svuda na putu, ja nisam Džin Keli već Robert... Moj boravak, istina samo dvodnevni, u vašem gradu, omogućio mi je taman toliko da o njemu mogu da kažem da je simpatičan i vrlo predusretljiv. Samo ne pitajte me zašto sam došao. To vam neću reći...

- Da nisu posredi neki planovi? -ipak smo pokušali.

- Čućete - odgovorio je Keli. - Iskreno govoreći želeo sam da iskoristim predah između koreografije u pariskoj Operi - gde sam postavio jedan balet - i početka snimanja narednog filma da se pošteno odmorim od svega.

Želeo sam da budem nepoznat, nediran i neometan. Zbog toga sam i putujem ovako, kao Robert.

- Biste li bili ljubazni da odgovorite na još neka pitanja?

- Verujem da će vas interesovati imam li kakav hobi. Svakako da imam. Čak bih rekao da dans u svetu nema čoveka koji bi mogao reći da nema neku pasiju. Mene najviše od svega interesuje golf. Ali golf samo u časovima odmora.

Kad trčim za loptom i kad štapom pokušavam da je ubacim u za to određena mesta, zaboravljam na sve ono što se oko mene u svakodnevnom životu događa.

Kad zaželim uzbuđenja, mada ih u životu imam iovako mnogo, onda sednem u automobil i počinjem da krstarim asfaltom.

Što je igla na brzinomeru bliža najvećoj cifri, to je moje zadovoljstvo veće.

U životu kakav mi ljudi s filma i iz pozorišta, a i s televizije, vodimo jedna od najvećih neostvarenih želja jeste mir, onaj potpuni mir kada ne brinemo o obavezama.

Kad bih mogao, a nažalost ne mogu, povukao bih se negde daleko - tamo gde me niko ne bi našao.

Pitam se ipak da li bih i tamo bio sasvim zadovoljan.

Žao mi je da sam u vašu zemlju stigao u takozvanoj mrtvoj sezoni, kad pozorišta ne rade i kad su umetnici na odmoru. 

Zbog toga moja želja da se podrobnije upoznam s vašim dostignućima ovom prilikom ostaće samo -neostvarena želja.

Sledstveno tome moraću, ako ni zbog čeg drugog, a ono baš zbog ovoga, ponovo navratiti.

Čuo sam o vašem baletu, a i o filmu uglavnom dobra mišljenja, naročito dobra o baletu.

Razgovarao: Čedomir Samardžija, obrada: Yugopapir (Sport i svet, maj 1961.)




*****


Pismo iz Njujorka: Apsolutni prvak sveta u boksu Johanson u poseti odredu UN



- Da li će pripadnici UN videti vašu desnicu za vreme boravka u području Gaze ili će ona biti sakrivena kao i pre prvog meča sa Patersonom? - upitao sam svetskog šampiona teške kategorije na konferenciji za štampu u UN.

- Ja ne znam da li će je primetiti, ali je sigurno da je ne mogu ostaviti ovde u Njujorku - odgovorio je Ingemar, koji se ne trudi da impresionira svoje simpatizere na konferencijama kao što to čini na ringu.

U svakom slučaju, Ingemar sa svojim bratom, Rolfom, takođe bokserom, savetnikom Alkvistom i bivšim nemačkim šampionom Albertom Vesfalom odlazi u pojas Gaze, gde će se u egzibicionim mečevima sastati sa šampionima snaga UN i posetiti brazilijanske, kanadske, danske, indiske, norveške, švedske i jugoslovenske pripadnike UN.

- Kako to da ste se odlučili da idete u Gazu kada se nalazite pred mečom sa Patersonom? Da li to znači da vi na taj meč gledate sa suviše samopouzdanja?

- Ne. Ja sam odlučio da odem tamo jer imam nekoliko prijatelja koji su tamo bili i koji su mi rekli da bi bilo dobro da ih posetim. Ja sada imam mnogo vremena. Nemam šta da radim. Što se tiče Patersona, ja ću imati prilike da se spremam i treniram za vreme puta. Moj džak za trening već je na putu za Gazu.

Johanson je nedavno završio rad na filmu u kome igra švedskog oficira pri snagama UN u Koreji i po svemu izgleda da je njegova gluma u filmu pokazala još jedan talenat simpatičnog i skromnog Šveđanina.

Sa bereom UN, koji mu je poklonjen u UN i sa desetak pari bokserskih rukavica sa njegovim potpisom, koje će podeliti svim nacionalnim jedinicama u UN snagama, Johanson odlazi na put preko Toronta i Londona odakle će sa ostalim članovima grupe produžiti za Gazu avionom UN.

Poseta snagama UN trajaće devet dana i počinje 4 maja.

Sem egzibicionih mečeva, Johanson će održati sastanke sa vojnicima na kojima će odgovarati na njihova pitanja. Nije isključeno da Johanson na svom putu poneki put i zapeva (kao što je otpevao "Ack Värmeland, du sköna" u gostima kod Dinah Shore) što će svakako za vojnike UN biti velika atrakcija.




Prema Johansonu, konfuzija koja je nastala oko revanš meča sa Patersonom se raščistila mada ugovor za taj susret nije potpisan.

Grupa Kon koja je od njujorških vlasti i bokserske federacije dobila pravo da ovaj meč organizuje, po svemu izgleda da će potpisati ugovor sa Johansonovim menadžerom i da će jun biti određen kao datum meča.

Johanson je prošle nedelje bio primljen od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Hamaršelda. Ko je pobedio - ne zna se.

Ali Ingemar ima određeno mišljenje o UN:

- Mislim da je to velika stvar i radujem se što ću dati neki doprinos.

Napisao: Živko Milić, obrada: Yugopapir (Sport i svet, 1961.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate