YU rock grupe koje su obeležile proleće 1986: Ljubo Trifunović preporučuje sledeća tri domaća benda...





Razmišljanje: Prave stvari za pravo vreme



Prošlo je više od pola decenije od onog euforičnog vremena kada se činilo da domaći rock'n'roll definitivno hvata korak sa svetskom muzikom.

Onda je došla najpre zona sumraka, pa nešto kao mrkli mrak sa pokojom jedva vidljivom svetlom tačkom, da bi se na kraju srušili i poslednji idoli.

I kada je izgledalo da se priča o ovdašnjem rock'n'roll slučaju neumoljivo bliži onoj delikatnoj oznaci koja obeležava apsolutnu tačku, nekoliko neuobičajenih pojava kao da je vratilo tračak nade.


  • Pod broj jedan, to je Le Cinema...


U ovom trenutku van svake sumnje najrockerskija domaća postava.

Ponikla na sopstvenim ("Film u Kulušiću Live" i "Zona sumraka") i tuđim (Ramones, Blondie, Talking Heads, Roxy Music) iskustvima, grupa Le Cinema je prvenstveno očitom istinskom razdraganošću sopstvenim muziciranjem, preko noći prerasla u domaću koncertnu atrakciju par excellence.

Le Cinema / Piko, Barracuda, Max


  • Pod brojem dva, "Distorzija" i Električni orgazam...


Posle dužeg balansiranja između onog što mogu biti i onog što bi želeli da budu, Gile i Čavke su uz neočekivano dobru asistenciju dva nova člana, albumom "Distorzija " i nekoliko frenetično preživljenih svirki, pretvorili El. org. u motornu snagu posustale beogradske rock scene.

Srđan Gojković Gile, uoči objavljivanja "Distorzije"


  • Pod brojem tri, Đavoli...


Konačno, iako ne i na kraju, dugo očekivani - sada je sasvim jasno i zašto - debi LP splitskih Đavola "Ljubav i moda ", oživeo je optimističke perspektive.

Ovo je utoliko važnije što smo na pragu leta, a "Ljubav i moda" odslikavaju baš ono što nam je nedostajalo od (davnih!) dana maljčika i života u ritmu muzike za ples - razbibrigu, u nedostatku posla ili kakve sasvim treće solucije, makar i u vezi s novcem!

Postavljene jedne pored druge, vremenski i prostorno, sve tri pojave ostavljaju utisak "ispravljanja krive Drine", tačnije, kao postavljanje pravih stvari na prava mesta, neminovno, u pravo vreme (iliti poslednji čas!).

Splitski Đavoli miksaju prvi LP 

Otuda su za najtopliju preporuku svima kojima rock'n'roll srce još uvek otkucava.

Međutim, pitanje je da li su "Le Cinema", "Distorzija" i "Ljubav i moda" tri međusobno neovisne pojave ili su to samo različiti aspekti jedne te iste stvari?

Pažljiviji pratilac ovdašnjih rock zbivanja je već svakako zapazio da je jedno te isto lice - Piko Stančić - aktivno sudelovalo u realizaciji sva tri navedena projekta, pa otuda i proizlazi prethodno pitanje.

No, to je već druga priča... možda i sledeća.

Napisao: Ljubo Trifunović, obrada: Yugopapir (Rock, jun 1986.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate