Topper Headon ekskluzivno za Rock: "London Calling" je bio vrhunac. Sve posle je ništa... (1986)




Jadni Džo Stramer. Nije on problem već menadžer. On ih pljačka kao što je Meklaren činio sa Pistolsima. Drago mi je što su mu vratili i o'ladili ga za milion funti. Nadam se da će pravda stići i Bernija. Dokaz da ih eksploatiše je poslednji album. On je potpisan kao autor polovine pesama. Lično znam da nema veze sa muzikom

Bivši bubnjar grupe Clash vratio se muzici. Toper Hidonovo "Buđenje" prepuno je soula i veoma je zaintrigiralo Svetislava Stojanovića. To je bio povod da bubnjara upita i neke stvari koje su nas odranije zanimale. Nadamo se i vas...


*****



Bio je pokretačka Clash snaga. Onda je Hidon postao žrtva droge, popio nogu iz benda i u potpunosti se srozao. Kako kreativno tako i ljudski. Sada se vratio da dokaže kako nije samo vrstan bubnjar već i izuzetan kompozitor. Ujedno sposoban da predvodi sastav.

Novi album se zove "Buđenje" ("Waking Up") i prepun je soul pesama. Toper se ne slaže u potpunosti sa tom procenom i sve radije terminiše kao "plesna muzika".

Posmatrajući Hidona novinar je začuđen, koliko i sam bubnjar što se uopšte nalazi u ovoj situaciji jer je pre neke četiri godine sudbina muzičara bila potpuno crna.

Realnost je postala neprijatna 1982. Dobio je šut-kartu od Stramera. To i zavisnost od droge gotovo da su mu došli glave.

Međutim, nastojao je da se održi. Hteo je da osnuje bend sa Pitom Farndonom iz Pretendersa, ali Pit je iznenada umro.

Kada je i Mik Džons izleteo iz Clash, udružili su se, napravili T.R.A.C. koji vremenom, ali bez Topera, prerasta u Big Audio Dynamite.

Hidon želi svoju muziku. Prepreka je bila droga.

- To je najveća greška u mom životu i sebi sam obećao da ću se držati daleko od nje. To prokletstvo sam probao iz čiste gluposti...

- Iz dekadentnog rock'n'roll načina života?

- Da... Ali ne želim to iskustvo da eksploatišem kao Pit Tauzend. On to čini iz najboljih pobuda... ali ja bih hteo da to zaboravim. Potpuno sam bio izgubljen iako sam želeo da sviram. Nisam bio u stanju.

Pred kraj 1984. Toper se oslobodio narko-samouništenja i njegov debi-singl "Drumming Man" je snimljen maja 1985.




- Posle izlečenja želeo sam da snimim tu staru pesmu da bih pokazao kako sam živ i spreman da se uključim u neki bend, poput Kozija Pauela. Kada sam singl odneo u disko-kuću, pitali su me imam li još materijala. Imao sam tri pesme, a rekao da imam komponovan ceo album... 

Imao sam ideje, samo to... ali kako da kažem: imam tri pesme. Lagao sam zbog ponosa.

Novi album je napisao u roku od dve nedelje. 

Nije iznenađenje ako se zna njegovo ranije autorsko Clash iskustvo: "Rock The Casbah", "The Magnificent Seven", "Lightning Strikes"... Neke od njih su najbolje Clash pesame uopšte.

- "Buđenje" je zanimljiv rad. Šta misliš kako će reagovati pristalice tvoje nekadašnje grupe?

- Ovo je muzika za igra. To sam želeo da snimim. Album za žurke i uživanje.

- Na ploči je i nekoliko ličnih pesama, autobiografskih zabeleški. Sve su to pozitivne vibracije.

- To je i bila ideja. Bilo bi pogrešno da emitujem neke negativne talase, pesimizam... preživeo sam dosta strašnog i red je na nešto lepše.

- Autor si mnogih Clash pesama. Hoćeš li neku od njih svirati na svojim koncertima?

- Ne, nijednu, ovo je nov bend i želimo da sviramo samo sopstveni materijal, prošlost je prošlost.

- Da li si oslobođen stare infekcije? Kako ti izgleda poslednji Clash album?

- Stid me je. Govorili smo: ako neko ode, bend će prestati da postoji. Onda smo izbačeni ja, pa Mik. To je bio plan menadžera Berni Rodsa da preuzme potpunu kontrolu nad grupom. Mene još nisu isplatili, i Miku duguju lovu.



CBS nudi milione da se ponovo okupimo, ali čemu?


- Priča se da ste, ipak, nedavno bili u vezi?

- Džo Stramer mi je telefonirao, rekao kako je shvatio istinu i želeo je da se ponovo okupimo. Upravo sam okončao svoju ploču, Mik je bio zauzet sa Big Audio Dynamite i smešno je očekivati da mi to ostavimo i ponovo radimo na nečemu što je stvarno i odavno završeno... 

Zatim, da je ploča "Cut The Crap" bila dobra i uspešna - Džo nas se ne bi setio.

Odgovorio sam: "Prvo mi isplatite dug pa ću onda početi da razmišljam". Jadni Džo... nije on problem već menadžer.

On ih pljačka kao što je Meklaren činio sa Pistolsima.

Drago mi je što su mu vratili i o'ladili ga za milion funti. Nadam se da će pravda stići i Bernija.

Dokaz da ih eksploatiše je poslednji album. On je potpisan kao autor polovine pesama. Lično znam da nema veze sa muzikom.

Pravi Clash je bio dobar bend. Bili smo mladi. Sada ne bismo umeli da kreiramo takvu vrstu energije. Ne možeš da kreiraš tu vrstu osećanja, stvari su prohujale, bez obzira što su imale neki značaj. 

Ponosan sam na izvesne stvari o kojima smo pevali. Mi smo mnogo toga i predvideli.

Clash su u takvim govnima da i nepoznati muzičari ne žele sa njima da sviraju. Čuo sam da CBS nudi milione da se ponovo okupimo, ali čemu?

Čuj, da bismo se Mik i ja vratili morala bi da se desi naša pojedinačna propast i potreba za parama. Toga razloga sada nema.

Album "London Calling" je bio vrhunac. Sve posle je ništa. Clash više ne postoje, uveravam i tebe i ostale...

Razgovarao: Svetislav Saša Stojanović, obrada: Yugopapir (Rock, maj 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate