Najveća YU rok rokada ikada: Tifa i Alen razmenjuju mesta u Bijelom dugmetu i Divljim jagodama?

Maj 1986: Ovo je trenutno "najvruća" tema na domaćoj rokenrol sceni. O ovome se priča po svim kuloarima, za potvrdom ove vesti žude urednici najtiražnijih časopisa, ali - samo mi imamo ekskluzivne informacije...
Alen Islamović je novi pevač Bijelog dugmeta.

Mada je Bebek u poslednje vreme javno isticao pretenzije na mesto upražnjeno odlaskom njegovog prijatelja Mladena Vojičića Tife, Bregović se, ipak, odlučio za varijantu... koja i nije nova!

Podsetimo, Islamović je u proleće 1984. bio najozbiljniji kandidat za vokalnog solistu, potom se predomislio, pa se potkraj leta opet predomislio - ali je onda već bilo kasno.

Vest o transferu potvrdio je Alenov bivši šef Sead Lipovača, ne precizirajući detalje.

Goran Bregović nije želeo ni da demantuje ni da potvrdi svoj izbor, ali iz krugova bliskih vođi Bijelog dugmeta stižu informacije da je Veliki Štrumpf temeljno proučio ugovore koji Islamovića vezuju za "Logo Records" i engleskog menadžera Divljih jagoda Zaka Bošnjaka (inače Somborca koji odavno živi u Londonu i koji se zauzeo za proboj Jagoda na UK tržište).  

Utvrdio je da ne postoje zakonske smetnje za saradnju.

Naime, Alenovi ugovori odnose se na "ostatak sveta", ali ne i Jugoslaviju - očigledno da nikome nije palo na pamet da bi pevač, kome su bila dobro odškrinuta vrata internacionalne karijere, mogao da pređe u neku od domaćih grupa, makar to bilo i Bijelo dugme, koje je za njega, očigledno, veći izazov.

Menadžer Bijelog dugmeta Raka Marić takođe ne želi da komentariše angažovanje Islamovića, ali kategorično demantuje da informacije o "avansu" koji mu je, navodno, dat za prelazak "počivaju na bilo kakvim realnim osnovama".

Zak Bošnjak, menadžer "druge strane", kaže da je oko 1. maja razgovarao sa Islamovićem i da je na
pitanje o prelasku u Bijelo dugme dobio odgovor:

- Ne!

Bošnjak, eto, nije obavešten o daljem razvoju događaja.


Bregović već priprema novi LP Dugmeta



Sead Lipovača smatra da odlazak vokalnog soliste neće poremetiti planove njihove grupe jer:

- Pevač nije stvorio mene, već ja pevača!

Odbija bilo kakvu pomisao da bi Alen mogao da odradi preliminarno zakazane koncerte po Jugoslaviji.

Utisak je da Zele intenzivno razmišlja o zameni: na pitanje hoće li novog pevača pronaći u Londonu, odgovorio je:

- Moguće je da bude i Bosanac...

Ali, nije želeo da daje dodatne informacije.

Prema nekim nezvaničnim, ali vrlo pouzdanim izvorima, novi vokalni solista Divljih jagoda mogao bi da bude Mladen Vojičić Tifa. 

Ni ova kombinacija nije nova: u proleće 1984, kada su Bregović i Islamović sklopili prvi načelni dogovor, Tifa je bio u planu kao novi pevač Jagoda.

Svi znamo kako se stvar dalje odvijala, no, po svemu sudeći, ovo su najbolja rešenja i za jedan i za drugi bend.

Uzgred, Tifa bi se u Jagodama svakako bolje snašao nego u Dugmetu: sa basistom Zlatanom Čehićem već je pevao, u jednoj od poslednjih postava grupe Top.

Očekuje se da se maksi-singl i album Divljih jagoda pojave na britanskom tržištu 14, odnosno 21. maja, posle čega bi trebalo da sledi turneja.

Goran Bregović priprema novi album Bijelog dugmeta i izvesno je da će ga snimati u Sarajevu tokom septembra i oktobra ove godine.

Prema rečima Laze Ristovskog, Dugme će tokom leta, po već uhodanoj varijanti, odvesti novog vokalnog solistu na "uigravanje" - u neko malo mesto na jadranskoj obali.

(Rock, 1986.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate