TV dizajn 1987: Novi, atraktivni vizuelni identitet TV Zagreb - inovacije uz pomoć kompjutora Flair




Iako su inovacije izvedene s pomoću kompjutora Flair i manipulatora slike Zeno, zanimljivo je da su sve ideje ipak nastale na papiru

Iako će kompjutorski ostvarene najave emisija na ekranima TV Zagreb trajati samo desetak sekundi, ta će televizija zakoračiti u novu godinu novošću velikog komunikacijskog značenja i zavidne likovne kulture...


*****



Težnja Televizije Zagreb da poboljša svoj vizuelni identitet urodila je ovih dana inovacijama. Neke nove i neke stare emisije pojavile su se u novoj grafičkoj ambalaži. U toku nekoliko proteklih mjeseci, rukovodilac radne jedinice scenografija Aleksandar Ljahnicky, u suradnji s ekipom specijaliziranih stručnjaka, bavio se projektom osvježavanja grafičke opreme programa. 

Generalna najava i odjava programa ostvarena je kombinacijom filmske i TV tehnike,
pretapanjima i usporenim snimkama...

Riječ je o kontinuiranom procesu s područja vizuelnih komunikacija, obilježenom neprestanim dorađivanjem, usavršavanjem i osuvremenjavanjem. 

Rezultati tog procesa jesu promijenjena najavna i odjavna špica programa, špice informativnih emisija Dnevnika, Vijesti i Jučer, danas, sutra, nova špica EPP-a, dijapozitivi u stankama između emisija, kao i najave dnevnog programa Televizije Zagreb.

Kompjutorski dio grafike i animacije izveo je Tomislav Mikulić, a suvremenim elektronskim izrazom sve je ozvučio Igor Savin, nastojeći da stvori jedinstven glazbeni ugođaj, zajednički svim likovnim inovacijama. 

Kazimir Bačić i Nataša Muždalo brinuli su se za tehničku perfekciju slike, na kojoj je radilo još desetak suradnika.

Iako su inovacije izvedene s pomoću kompjutora Flair i manipulatora slike Zeno, zanimljivo je da su sve ideje ipak nastale na papiru: 

Skica definitivne zamisli najprije se crta, zatim se razrađuju međufaze, da bi se grafički problem tek na kraju definitivno riješio filmskom, kompjutorskom ili televizijskom tehnikom. 

Tako su, na primjer, špice Dnevnika, Vijesti i emisije Jučer, danas, sutra napravljene kompjutorskom animacijom, kao i špica Ekonomsko-propagandnog programa. 

Karakteristična slova EPP razbijena su u dijelove koji višestrukim rotacijama s pomoću manipulatora slike mijenjaju položaj da bi se naposlijetku spojile u poznatom logotipu.

Neviđeni efekat "razbijenih slova"

Iako će sve novosti na ekranu zapravo trajati vrlo kratko (desetak sekundi otprilike), komunikacijskim značenjem i likovnom kulturom izuzetno su važna komponenta 
cjelokupnog programa. 

Nadajmo se da grafičko osvježenje na malim ekranima, odmah nakon novogodišnjih praznika, obećava još opsežnije korekcije dosadašnjih likovnih nedostataka u programu.

Napisao: Ljudevit Gaj, obrada: Yugopapir (Studio, I 1987.)

Slova od pleksi-stakla...

... uz odgovarajuću tehniku snimanja

Špice informativnih emisija...

... ostvarene kompjutorskom animacijom...

... i elektronskim digitalnim uređajem...
 
... za manipulaciju slike

Podržite Yugopapir: FB TW Donate