Pretražite Yugopapir

Ljiljana Ostojić, lekarka i atletska gimnastičarka: Aerobik! Moda, sport, zabava ili rekreacija? (1983)Aerobik je proizašao iz jednog davno napravljenog programa po kome su se pripremali američki piloti. Bilo je to kombinovano vežbanje sa trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla, penjanjem uz stepenice. Zbog tih napora organizam pilota mnogo je bolje koristio vazduh, odnosno kiseonik, pa je otuda i nastao naziv - aerobik

Aerobik! Moda, sport, zabava ili rekreacija? Ili - sve po malo?

U svakom slučaju, aerobik je stigao u našu zemlju i postao deo svakidašnjice, doduše zasad samo pripadnica "lepšeg pola" (mada nije namenjen samo ženama), a njegova popularnost raste, može se reći geometrijskom progresijom...

Niču novi centri za bavljenje ovom aktivnošću, odziv je poodavno masovan. Pa, u čemu je tajna?

Šta je to što privlači hiljade žena najrazličitijeg uzrasta u sportsko-rekreativne centre, u improvizovane sale i vežbaonice namenjene drugim vidovima i oblicima bavljenja sportom?

O tome, kao i o samom aerobiku, govori Ljiljana Ostojić, lekarka (sada na specijalizaciji hirurgije), koja vodi ovu vrstu rekreacije u sportskom centru Banjica u Beogradu.

- Aerobik je komplet više različitih psiho-fizičkih aktivnosti, koji se kod nas često pogrešno tumači - kaže Ljiljana Ostojić. - U stvari, on je proizašao iz jednog davno napravljenog programa po kome su se (tada još u tajnosti) pripremali američki piloti.

Bilo je to kombinovano vežbanje (pod opterećenjem) sa trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla, penjanjem uz stepenice... Zbog tih napora organizam pilota mnogo je bolje koristio vazduh, odnosno kiseonik, pa je otuda i nastao naziv - aerobik.

Intenzitet i opterećenja su povećavani kontrolisano i kontinuirano, rad organa je pospešivan, tako da je posle izvesnog vremena svaka ćelija davala svoj maksimum...

Takav program sportske aktivnosti (ili rekreacije) stvoren je u SAD još 1960, a obelodanjen je 1968. Kod nas, aerobik je u današnjem obliku stigao 80-ih godina, prvo u Sloveniju, pa širom zemlje...


Kako ste vi počeli? - pitamo dr Ljiljanu Ostojić.


Ja sam se oduvek bavila sportom. Najpre sam plivala, zatim jedno vreme trenirala rukomet, a onda prešla na atletiku. Tada mi se činilo da trčanje najviše može da mi pomogne - kako u sticanju opšte fizičke kondicije, tako i u korigovanju nekih nedostataka.

Nekako paralelno s trčanjem, počela sam da se bavim atletskom gimnastikom. U stvari, slučajno sam naišla na oglas profesora Milana Perića, nekadašnjeg trostrukog šampiona države u atletskoj gimnastici, koji je pozivao i nas žene da se bavimo tim nadasve korisnim sportom.

Otišla sam u sportski centar na Vračaru i - oduševila se! Bilo je to 1980, tada sam bila jedina žena u klubu...


Kako su vas primili?


Kolege atlete izvanredno. U svemu su mi pomagali, nastojali da mi objasne pojedine ili komplete vežbi. A moja "uža" okolina, pa čak i otac i majka, su se čudili i zgražali: žena pa - bilder! To im nikako nije išlo u glavu. Nisu mogli da razgraniče "žensku" od "muške" atletske gimnastike...


To još nije priča o aerobiku i vašem početku...


Jeste. Aerobik je, u stvari, atletska gimnastika (u širem smislu tog pojma) bez opterećenja. Odnosno, aerobik je uvod u atletsku gimnastiku, tačnije - dobra priprema za nju!


Nema ništa "preko noći"Ljiljana Ostojić je izvorni aerobik upoznala u Švajcarskoj, u studiju glumice Sidni Rom, gde je vežbala oko dva meseca.
Kada se vratila u zemlju, došla je na Banjicu s predlogom o otvaranju kursa.

Danas ovaj sportsko-rekreativni centar nema mesta za sve zainteresovane pripadnice lepšeg pola svih uzrasta. Ipak:

- Varaju se svi oni koji dolaze s tim da će "preko noći" nešto na sebi i u sebi drastično promeniti. Aerobik nije "svemoćan". Moja zapažanja govore da se tek posle nekoliko meseci mogu videti prvi rezultati.

No, čovek koji se bavi aerobikom dobija i nešto više, pogotovu ako počne da radi s opterećenjima (praktično, kad već počinje da se bavi atletskom gimnastikom!) Oseća da može mnogo više da uradi, stiče kompletnu psiho-fizičku ravnotežu, toliko potrebnu ljudima urbanih sredina...


Kako vam se obraćaju vaše "učenice"? Šta je njihov motiv dolaska? I, ko su te žene?


Žene najčešće dolaze da koriguju svoj fizički izgled. Dolaze i one koje su sasvim "van forme", ali i one čija je psiho-fizička kondicija na zavidnoj visini i žele da je održe. Što se uzrasta i profesija tiče - nema pravila.


Vodite kurs, a da li vežbate i za - "svoju dušu"?


Redovno! Tri puta nedeljno vodim aerobik, ali i dva-tri puta treniram atletsku gimnastiku.


Lekar-hirurg, trener aerobika, atletska gimnastičarka! Nije li to prenaporno za mladu ženu?


Sve se može kad se hoće. Sada mi je dan puniji, nema dosadnih pauza, izležavanja, dremanja pred televizorom... Sport mi pomaže i na redovnom poslu. Ali, da se razumemo, posao mi je na prvom mestu. Aerobik i atletska gimnastika su samo dopuna...


Vaša poruka mladima i onima u godinama?


Pozivam sve žene da se bave aerobikom i atletskom gimnastikom - da bi imale više godina u životu i više života u svojim godinama!

Razgovarao: Vladimir Buljanović, snimio: Dragan Bajić, obrada: Yugopapir (Tempo, 1983.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate