Holandski sociolog Brekmejer oduševljen našim radničkim samoupravljanjem: Sina nazvao Milutin




Prvi susret s našom zemljom Brekmejer je imao radeći u internacionalnoj brigadi na izgradnji Autoputa bratstva i jedinstva. Još tada se zainteresovao za radničko samoupravljanje i odlučio da nauči naš jezik kako bi na izvornim materijalima i u direktnim kontaktima sa radnicima pratio razvitak radničkih saveta

April 1961: Mladi holandski sociolog Jan Marius Brekmejer, dao je svom sinu ime prema imenu našeg narodnog heroja Ivana Milutinovića...


*****



Početkom ove godine radnički savet tekstilne fabrike "Ivan Milutinović" u Zemunu dobio je iz Amsterdama, glavnog grada Holandije, odštampanu dopisnu kartu na kojoj je pisalo:

"Obaveštavamo prijatelje da nam se rodio sin Jan Marius - MILUTIN".

Ovu dopisnicu poslao je Jan Marius Brekmejer, naučni saradnik Istočnoevropskog instituta u Amsterdamu, sa stanom u Ulici Lammingastraat 1/III.

Već više godina Jan Marius Brekmejer izučava radničko samoupravljanje u Jugoslaviji, a nedavno je sa jednom grupom studenata u Amsterdamu organizovao i izložbu o jugoslovenskim radničkim savetima.

Prvi susret s našom zemljom Brekmejer je imao radeći u internacionalnoj brigadi na izgradnji Autoputa bratstva i jedinstva. Još tada se zainteresovao za radničko samoupravljanje i odlučio da nauči naš jezik kako bi na izvornim materijalima i u direktnim kontaktima sa radnicima pratio razvitak radničkih saveta.

Danas Brekmejer vrlo dobro govori srpskohrvatski jezik.

Prošle godine mladi Holanđanin boravio je dva meseca u Jugoslaviji, studirajući radničko samoupravljanje u fabrici "Ivan Milutinović" i još nekim preduzećima.

Iskrenost i gostoljublje naših ljudi, a posebno radnika iz fabrike "Ivan Milutinović", osvojili su Brekmejera.

Napuštajući Jugoslaviju prošlog leta, Brekmejer i njegova supruga poručili su svojim jugoslovenskim prijateljima:

"Ako dete koje očekujemo bude sin, dobiće ime po vašem heroju Ivanu Milutinoviću".

Saznavši za ovaj nesvakidašnji događaj, učenici osmogodišnje škole u Višnjici, koja nosi ime narodnog heroja Ivana Milutinovića, najsrdačnije su čestitali Brekmejerovima srećan događaj u njihovoj porodici.

Inače, Brekmejer je postao zaista pravi stručnjak za radničko samoupravljanje.

U Jugoslaviji je često iznenađivao mnoge naše ljude dubokim poznavanjem ove materije.

Jednom prilikom pisac ovih redova razgovarao je u prisustvu Brekmejera s jednim našim novinarom o tome gde se može naći određen materijal o radničkom samoupravljanju u nas i u inostranstvu.

- Zašto ne uzmete časopis "Socijalizam" broj taj i taj, od te i te godine, tamo je taj problem dobro obrađen... - rekao mu je Holanđanin. 

Tekst: Č. C, obrada: Yugopapir (Ilustrovana, april 1961.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate