Grupa Haj'mo: Jugoslovenska pop scena obogaćena je jednim svežim i poletnim sastavom (1985)




Maksi singl "Haj'mo", koji je snimljen odavno i već izlizan na radio-talasima, tek se nedavno pojavio u prodavnicama, što se - iskustvo nas uči - obično negativno odražava na komercijalni uspeh. Srećom, četiri stvari koje ploča nosi na sebi, čine se kao veoma pogodan materijal za dobru prođu na tržištu

Kada se pre nekoliko meseci pesma "Irina" sasvim nepoznate grupe "Haj'mo" popela do prvog mesta "Diskomera" "Studija B" prva reakcija mnogih bila je zbunjenost.

No, opravdanost takvog izbora, kome su očigledno, kumovali neki dalekovidiji slušaoci, tek ovih dana počinje da biva očigledna, iako je ista numera svojevremeno provela punih pet nedelja i na vrhu top-liste emisije "Vrisak" Radio Velike Gorice i vrtela se na svim programima koji su uspeli da dođu do snimka.

Kako je do svega toga došlo, priča Ljuba Bubalo, član grupe i jedan od zaslužnih elektropionira glavnog grada:

- Pošto je moja prethodna grupa "Beograd" prestala sa radom, jer nije bila u mogućnosti da uskladi sve obaveze i ambicije, izvesno vreme praktično ništa javno nisam radio: ali smo moj brat (Mića Bubalo, bubnjar "Beograda", "Lakih pingvina" i sada "Haj'mo") i ja neprekidno istraživali domete elektronskih instrumenata i pravili snimke. 


Grupa Beograd: Uskoro im izlazi debi singl sa pesmama "TV" i "Sanjaš li u boji"


Pre nekoliko meseci je Miloš, koji danas svira klavijature u "Haj'mo", došao kod mene da se raspita o nekim novim sintisajzerima.

Počeli smo da razgovaramo i ustanovili da bismo mogli nešto zajedno da pokušamo.

Otišli smo kod našeg sadašnjeg pevača Bokija i za dva dana, u improvizovanom kućnom studiju, napravili sedam snimaka, među kojima je bila i "Irina".




Ta pesma je od samog početka rađena na ruskom jeziku, tako je nastala i u svakom slučaju se nije radilo o štosu u klasičnom smislu.

Jednostavno nam se činilo da bi odlično zvučala na ruskom i reklo bi se da smo bili u pravu.


Gomila demo-snimaka



Tokom prvih šest meseci postojanja, "Haj'mo" su snimili čak trideset kompozicija, što je prilično neuobičajeno za naše prilike.

Obično se, sa izuzetkom dve-tri numere, svi snimci prenose na vinil.

- Već u vreme kad se "Irina" vrtela na radiju - nastablja Bubalo - imali smo spreman materijal za album. Znali smo da bi bilo suviše rano insistirati na njegovom izdavanju i trudili se da što više sviramo. 

Tokom decembra samo u Beogradu smo se pojavili sedam puta, od čega su svakako najvažniji koncerti bili oni sa "U škripcu" i na MESAM-u, gde smo upali u poslednjem trenutku.

U škripcu, između "Godina ljubavi" i albuma "O, je!"

Tada smo se maksimalno angažovali i oko propagande, jer diskografske kuće tome posvećuju sve manje pažnje.

Reklo bi se - ne samo tome. 

Maksi singl "Haj'mo", koji je snimljen odavno i već izlizan na radio-talasima, tek se nedavno pojavio u prodavnicama, što se - iskustvo nas uči - obično negativno odražava na komercijalni uspeh.

Srećom, četiri stvari koje ploča nosi na sebi, čine se kao veoma pogodan materijal za dobru prođu na
tržištu.

"Priče i laži", "Ostani", "Irina" i, posebno, "Znaj da" (gde se pevaču pridružuje jedan veoma prijatan ženski glas, čija je vlasnica na omotu potpisana kao Dejana), imaju sve uslove da se dopadnu najširoj publici.

Zanimljivo je da Mića Bubalo, iako punopravni član "Haj’mo" nije napustio "Lake pingvine", sa kojima takođe planira buduće projekte:

- U stvari, ispalo je tako da su "Pingvini" napravili jednu malo dužu pauzu koja će verovatno još potrajati baš u vreme kad sam počinjao da radim sa "Haj'mo".


Laki pingvini, vlasnici superhitova "Možda možda" i "Šizika"

Verovatno će se tako nastaviti i u budućnosti - kad jedna grupa bude bila aktivna druga će mirovati, što ne znači da ćemo praviti nekakve veštačke pauze.

Ako i bude došlo do poklapanja, ne verujem da bi uopšte moglo da se desi da to izazove bilo kakve probleme i odrazi se nepovoljno na rad obe grupe.

Pojavom "Haj'mo" jugoslovenska pop-scena obogaćena je jednim svežim i poletnim sastavom, koji ne mudruje mnogo, već se - krećući se sigurno stazama trenda nove zabavne muzike - mnogo više bavi shvatanjem popularne muzike kao čiste zabave i podloge za ples.

Neophodno je, pri tom, napomenuti da se takvom koncepcijom "Haj'mo" koriste na krajnje savremen način, priključujući se talasu opšte kompjuterizacije. 

Napisao: Aleksandar Žikić, obrada: Yugopapir (RTV revija, februar 1985.)




Najtraženiji domaći albumi u vreme kada je članak
o grupi Haj'mo objavljen u novinama


Podržite Yugopapir: FB TW Donate