Veliko istraživanje 1967: Ko je bolji - Dinamo ili Hajduk? / Popularnost, uspesi, finansije, rezultati...




Ova dva kluba su se do sada međusobno sastala 68 puta u prvenstvima, Kup i prijateljskim utakmicama. Hajduk je bolji u prvenstvenim okršajima - dobio je 20 mečeva, devet je završeno bez pobednika, a 14 puta je pobedu slavio Dinamo


Splićani su bolji samo u međusobnim (prvenstvenim) susretima sa svojim "večitim rivalom" - Dinamom. U ostalim komponentama Zagrepčani superiorniji...


*****



Dinamo i Hajduk, uz Partizana i Zvezdu, predstavljaju naše najbolje, najbogatije i najpopularnije klubove u zemlji. Tako je bilo već pune dve decenije. Stečene pozicije se čuvaju, a potpuna neizvesnost daje posebnu draž njihovim okršajima i našem fudbalu u celini.

Međusobno rivalstvo Dinama i Hajduka istovetno je sa Zvezdinim i Partizanovim. Kad igraju splitski "bili" i zagrebački "modri" to je praznik za Zagreb, Split, za celu zemlju.

Splićani i cela Dalmacija ponosni su na svog Hajduka. Za njih nema "baluna" bez "bilih". Ovaj klub ima najodanije i najvatrenije pristalice. Oni su uvek "zapaljivi" kad igra Hajduk, bez obzira na važnost susreta. Pristalice ovog kluba možemo mirne duše uporediti s čuvenim italijanskim "tifozima" kojima je fudbalska igra najradosnija zabava, sastavni deo života.

Dinamo ima svoju tradiciju i svoje pristalice. Okršaj ova dva tima na fudbalskom borilištu redovno donosi i neviđena uzbuđenja u gledalištu, a "rat" se ponekad vodi i nekoliko dana pre i posle meča. Zagreb i Maksimir su obično poprište "obračuna" i "vraćanja" dugova ...

Hajduk i Dinamo su već odigrali preko sto utakmica. Uvek ista slika - stadioni puni, potpuna neizvesnost u pogledu konačnog ishoda ...


Rajko Mitić ocenjuje igrače



Splitski "bili" imaju samo 22 igrača s kojiima su sklopljeni ugovori. To je i jedini igrački kadar na koji stručno rukovodstvo može računati. Jer, Hajduk nema drugog tima u kome bi igrali već oformljeni igrači. Ostala aktivnost se odvija kroz podmladak i pionirski tim. Ukupno u ovim kategorijama Splićani imaju 76 igrača.

I u prolećnom delu prvenstva tim će igrati s već oprobanim snagama. Prosečna starost igrača pod ugovorom je 22 godine i Hajduk ima jednu od najmlađih ekipa u zemljii. Stručnjaci, a i pristalice kluba, su baš zbog toga i ponosni jer napominju da tek nailazi "njihovo vreme". Standardna postava tima: Vukčević, Bošković, Ristić, Slišković, Kuci, Žaja, Mušović, Nadoveza, Matijanić, Hlevnjak, Ferić. Njihove kvalitete, kroz prikazane igre u jesenjem delu prvenstva, ocenjuje savezni kapiten Rajko Mitić.

Ocena: 6

Dinamo ima više igrača pod ugovorom - 27. I ovaj klub nema drugog tima već samo juniorske i pionirske selekcije, ukupno - 80.

I standardni tim zagrebačkih "plavih" već se predstavio javnosti. Evo tog tima: Škorić, Cvek, Braun, Jukić, Brnčić, Ramljak, Lamza, Gračanin, Zambata, Gucmirtl, Rora. Nužno je napomenuti da se ovih dana vraća sa odsluženja vojnog roka Rudolf Belin i da će najverovatnije ponovo izboriti mesto u timu. Dinamov tim Mitić je takođe ocenio na osnovu igara u jesenjem delu prvenstva.

Ocena: 7


Stručne službe



Četiri stručnjaka vode brigu o svim igračima Hajduka. Trener prvog tima je Dušan Nenković, podmlatka - Ante Mladinić, pionira - Vojo Kačić, a kondiciono ih priprema Lujo Klemen. Nenković ima startnu osnovu 150 hiljada starih dinara, Mladinić 110, Kačić 80 i Klemen 100 hiljada starih dinara.

Samo Nenković je premiran - kao i igrači prvog tima - 120 hiljada za pobedu i od 40 do 70 hiljada za nerešen rezultat. Premije su vezane - za tri boda 200 hiljada, za četiri uzastopno osvojena boda 300 hiljada ...

O aktivnosti kluba brine se još šesnaest ljudi - sedam u stalnom i devet u honorarnom radnom odnosu. Njihova primanja se kreću od 50 do 150 hiljada starih dinara. Kadar, u celini uzevši, kvalifikovan i dobro nagrađen.

Ocena: 8

Dinamo ima pet stručnjaka. Trener prvog tima je Branko Zebec, starijih juniora Vlado Zajc, mlađih juniora Marko Jurić, pionira Zorislav Srebrić, a peti stručnjak je Ivan Jazbinšek koji nema konkretnog zaduženja.

Zebec ima zagarantovanu platu u iznosu od 150 hiljada starih dinara, Zajc - 120, Jazbinšek - 120, Jurić - 60 i Srebrić - 70 hiljada starah dinara. Samo Zebec je premiran kao i igrači prvog tima.

U klubu je još zaposleno 40 radnika i službenika koji rade u sekretarijatu i na stadionu. Dinamo drži rekord u zemlji po broju zaposlenih radnika. Ovih dana čuju se vesti da je oko 30 radnika i službenika otpušteno. Po opštem mišljenju Dinamo ima odlične pomoćne službe.

Ocena: 9


Popularnost klubova



Hajduk ima veliki broj pristalica u svim krajevima naše zemlje. Prošle godine Splićani su imali 20 hiljada pomažujućih članova koji su platili članarinu po 200 starih dinara. Na svakoj značajnijoj utakmici stadion u Splitu je prepun. I u gostima "bili" su rado gledan tim. Zato se uprava ovog kluba već niz godina zalaže da se prihodi dele na ravne delove - i u gostima i kod kuće.

Pristalice Hajduka često pomažu klub novčanim prilozima. Prošlogodišnji rekorder je Nikola Grabovac, trgovac iz Splita koji je priložio 100.000 starih dinara. Hajduk ima svoj klupski list koji izlazi šest puta godišnje i štampa se u tiražu od 11 hiljada priimeraka.

Ocena: 8

I Dinamo je popularan na svoj način. Njegove pristalice nisu bučne i "zapaljive" kao Hajdukove. Prošle sezone klub je imao 17 hiljada pomažujućih članova koji su platili članarinu od po 100 starih dinara. Najviše pristalica "plavi" imaju u Zagrebu. Klub takođe ima svoj list koji izlazi svakog meseca u tiražu od 12 hiljada primeraka.

Ocena: 7


Najveći uspesi



U domaćoj konkurenciji Hajduk je posle rata tri puta osvajao titulu nacionalnog prvaka. Uspesi su vezani za ranije generacije jer Splićani u skorije vreme zaista nisu imali sreće. Tri puta su bili finalisti kupa (dva puta su ispali sa BSK-om i jednom sa Dinamom), ali veličanstveni trofej nisu uspeli odneti u grad pod Marjanom.

U međunarodnoj konkurenciji Hajduk je, između ostalih, pobedio: Spartaka iz Praga - 5:2, reprezentaciju Finske u Helsinkiju - 5:2, reprezentaciju Britanske armije - 1:0, Romu - 2:1, Bolonju - 3:1, Dinama iz Moskve - 2:0, reprezentaciju Čilea - 1:0, Boka juniors - 1:1, reprezentaciju Tamperea (Finska) – 10:1.

Ocena: 8

Dinamo je trostruki prvak Jugoslavije, ali i četvorostruki pobednik Kupa Jugoslavije. U međunarodnoj konkurenciji porazio je između ostalih, čuvenu reprezentaciju Austrije (iz 1949. godine) - 5:2, reprezentaciju Švajcarske - 3:0, Rapida - 6:2, bio je finalista Kupa sajamskih gradova 1963. godine.

Ocena: 9


Finansije i objekti



Hajduk je prošle godine imao promet od 250 miliona starih dinara. Klub je primio dotaciju u iznosu od pet miliona i sezonu je završio s deficitom od 22 miliona starih dinara. Poseduje mali i već dotrajali stadion, bez savremenog komfora i uslova za rad. U perspektivi je izgradnja novog stadiona.

Ocena: 6

Dinamo je poslovao uspešnije. Ostvaren je promet od 390 miliona starih dinara (posle Partizana najveći u zemlji). Dotacije su iznosile 11 miliona dinara. Na kraju, višak rashoda nad prihodima iznosio je deset miliona starih dinara.

Dinamo poseduje moderan stadion koji može da primi 60 hiljada posetilaca, izvanrednu lokaciju, sa pomoćnim terenima, parking prostorom, modernim i komfornim svlačionicama i ostalim potrebnim prostorijama. Stadion treba uskoro da se potpuno završi.

Ocena: 8


Doprinos reprezentaciji



Sedamnaest igrača Hajduka igralo je posle rata u nacionalnoj ekipi u 172 utakmice. Bernard Vukas je rekorder - odigrao je 59 utakmica. Odmah iza njega je Vladimir Beara, a na trećem mestu je Ante Žanetić sa 15 odigranih utakmica.

Vukas je postigao i najviše golova u odnosu na svoje drugove iz Splita - 22. To je izvanredan bilans ako se ima na umu da je on bio "paker", a ne izraziti realizator. Vukas i Beara proslavili su Hajduka i naš fudbal učešćem u reprezentaciji Evrope. Vukas je igrao na tri utakmice, jednom je protiv Engleske postigao tri gola, a Beara jedanput.

Ocena: 7

Dinamo je imao znatno više reprezentativaca. Njegovi igrači su 339 puta igrali za nacionalnu selekciju. Rekorder je čuveni "štoper" Ivica Horvat sa 60 odigranih utakmica. Na drugom mestu je Tomislav Crnković - 52, a zatim Perušić - 27, Zambata - 25... Najbolji strelac reprezentacije bio je Željko Čajkovski koji je postigao 12 golova.

Ocena: 8


Međusobni susreti



Ova dva kluba su se do sada međusobno sastala 68 puta u prvenstvima, Kup i prijateljskim utakmicama. Hajduk je bolji u prvenstvenim okršajima - dobio je 20 mečeva, devet je završeno bez pobednika, a 14 puta je pobedu slavio Dinamo.

Dinamo je bolji u Kup i prijateljskim utakmicama. U takmičenju za Kup "plavi" su četiri puta pobedili (jedanput u finalu), a samo jednom izgubili. U prijateljskom nadmetanju Dinamo je 11 puta bio pobednik, a Hajduk - šest.

Utakmice Dinama i Hajduka gledalo je do sada oko 1,500.000 posetilaca, u Zagrebu znatno više - 900.000. Prvu utakmicu dva velika rivala odigrala su 26. maja 1946. godine u Splitu, a do sada najbolji strelac u međusobnim susretiima je Jole Vidošević koji je postigao osam golova. Rekordan rezultat bio je 6:0 za Hajduk i to na – Maksimiru.

Ocena: Hajduk - 7, Dinamo – 7


Ukupni rezultat: Dinamo 55 – Hajduk 50

Obrada: Yugopapir (Tempo, mart 1967.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate