Omladinska anketa '76: YU tinejdžeri biraju najpopularnije ličnosti, sportove, predmete, zanimanja...




Kad je riječ o ljudskoj prirodi, na cijeni su tradicionalne vrline. Zanimljivo je da su neki kao najdražu osobinu svojih roditelja navodili - džeparac?!

Više od tisuću Tina i Tinova sudjelovalo je u osam kola "Tinine" ankete vezane uz nagradni natječaj "Sretan put". Birali ste ličnosti koje najviše cijenite, najpopularnije glumce i glumice, najzanimljiviji školski predmet i zanimanje, najdraži sport i časopis, najčitaniju "Tininu" rubriku, zatim ste se izjasnili za osobine koje najviše cijenite kod profesora, roditelja i prijatelja, a povjerili ste nam i svoju najveću želju.


*****



U ovom broju obavit ćemo dio rang-lista iz kolaža vaših šarolikih odgovora. Iako se velik broj čitalaca odazvao na anketu, rezultate moramo prihvatiti s određenom rezervom. Budući da se u prvom redu radilo o nagradnom natječaju i da su čitavi razredi morali ispunjavati kupone, više se mislilo na to da se kuponi što prije ispišu i pošalju nego na stvarnu iskrenost odgovora.

Dešavalo se zato da smo iz istog razreda dobivali mnogo identičnih ("prepisanih") odgovora, što smo već napomenuli u prošlom broju govoreći o najčitanijim knjigama.

Najčitanije knjige, omiljeni pisci YU tinejdžera 1976


Pa ipak, ova anketa pokazuje barem djelomično kakvi su interesi mladih, što ih privlači, oduševljava i čime se rado bave.

Biti profesor san je mnogih učenika. Stoga nije čudo što ste ga izabrali za najzanimanje. Ali kad napuste školske klupe, mnoge ta želja mine. Zanimljivo je da su mnogi glasali za zanimanje arheologa, vjerojatno iz "romantičnih" pobuda.


Za najpredmet izabrali ste povijest. Čini se da istraživanje prošlosti ima veliku draž za mladu generaciju. Odmah zatim slijede kemija i biologija. Zanimljivo je da je u škole tek nedavno uvedeni marksizam već stekao mnogo pristaša.

(Klik za uvećanje)

Među ličnostima koje najviše cijenite ima političara, pjesnika, sportaša i glumaca, dok su velikani s područja nauke nešto manje zastupljeni. Očito je da se mladi zanimaju za politička zbivanja u nas i u svijetu i da su svjesni njihova značenja.

Od umjetnika su zastupljeni uglavnom književnici, glumci i, naravno, pop-pjevači...

Predstavnici drugih umjetnosti uopće se ne spominju. "Boje" nauke brani jedino Albert Einstein. Zanimljivo je da je među "deset velikih" jedina žena - Branka Batinić!


Naš najbolji glumac: Izbor najboljih glumaca protekao je bez većih iznenađenja. Najpopularniji su oni koje najčešće viđamo na malim i velikim ekranima, a sve su to priznati i ozbiljni umjetnici. Jedina glumica među prvih deset jest Milena Dravić.


Moja najveća želja: Bilo je mnogo želja i željica. One su uglavnom vezane za školovanje i uspjeh u životu, te za zdravlje i ljubav. Raspon vaših želja zaista je paradoksalan: dok je nekome najveća želja da na svijetu bude mir, drugi su mnogo skromniji - žele samo bicikl ili teleskop.


Kad je riječ o ljudskoj prirodi, na cijeni su tradicionalne vrline. Zanimljivo je da su neki kao najdražu osobinu svojih roditelja navodili - džeparac?!


Ova Tinina anketa, dakako, nema pretenzije da bude neki apsolutni pokazatelj općeg raspoloženja i mišljenja mladih. Ali iz nje se ipak mogu naslutiti neke preokupacije i interesi suvremene omladine u nas.

Obrada: Yugopapir (Tina, III 1976.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate