Muzički spektakl na Hajdukovom stadionu '71: Frank Sinatra, Tom Jones, Led Zeppelin - uskoro u Splitu?




Jugoslaviju bi na toj fanstastičnoj priredbi - sudeći po sadašnjim informacijama - zastupao naš najkompletniji pjevač - Stjepan Džimi Stanić. Dogovoreno je da bi se ovaj festival u Splitu održao u razdoblju od 22. do 27. augusta i da bi trajao dvije večeri

Ožujak 1971: Hoće li se ostvariti zamisao predstavnika NK "Hajduka" i uz proslavu šezdesete godišnjice ovog našeg popularnog kluba održati na splitskom stadionu festival "Pop, rok, folk i džez" na kojem će nastupiti Tom Džons, Džoan Baez, Din Martin, "Led Cepelini" i drugi vrhunski svjetski pjevači...


*****



Generalni sekretar Federacije organizatora internacionalnih festivala zabavne glazbe, Splićanin prof. Armando Moreno dao je redakciji "Arene" ekskluzivnu informaciju koja će, uvjereni smo, obradovati ljubitelje zabavne glazbe u našoj zemlji.

O kakvoj se informaciji radi? Dopustite reporteru slobodu da se malko poigra strpljivošću čitalaca i da vam svoju "priču" ispriča zaobilaznim putem ...

Prije nekoliko dana na splitski aerodrom sletio je čarter-avion u kojem je bio samo jedan putnik, Talijan De Lia, muzički producent "Džo Napoli produkcije" iz Palerma.

U Splitu se De Lia sastao sa članovima uprave NK "Hajduka", tajnikom Turističkog saveza Splita Miroslavom Bonačićem i prof. Moreriom. Poslije dvosatnog razgovora Talijan je zadovoljno sjeo u privatni avion i napustio našu zemlju ...

Zašto je De Lia uopće dolazio u našu zemlju i zašto se on, kao predstavnik jedne glazbene produkcije (koja posluje s kapitalom Frenka Sinatre), posredstvom prof. Morena, sastao s predstavnicima "Hajduka" predvođenim predsjednikom kluba Titom Kiriginom?

"Hajduk" ove godine slavi šezdesetu obljetnicu svog uspješnog djelovanja i tu obljetnicu će proslaviti nizom sportskih priredaba. Da li samo priredbama ili...?

De Lia nikada nije imao veze sa sportom, on je glazbeni producent, čovjek kojemu su Sinatra i Džo Napoli prošle godine povjerili organiziranje prvog pop, rok, folk i džez-festivala "Palermo 70", na kojem su sudjelovala najzvučnija imena zabavne glazbe iz čitava svijeta (našu zemlju zastupali su "Dubrovački trubaduri").

Taj je festival imao vrlo uspješan start i stoga je Džo Napoli odlučio da palermski festival preraste u najveću evropsku smotru vedrih nota. Da bi to postigao, Džo Napoli je odlučio da njegov festival izađe izvan okvira Palerma i Italije,

Sada se već pouzdano zna da bi ovogodišnji festival "Pop, rok, folk i džez" trebalo da osim u Palermu bude održan i u nekom gradu Belgije, Malte, Izraela i Jugoslavije.

Zbog ugleda koji splitski festival zabavne glazbe uživa u svijetu De Lia je dobio direktivu od Džoa Napolija da potraži prof. Morena.

Dosjetljivi profesor povezao je Liu s "Hajdukom", znajući da bi se to ugledno sportsko društvo moglo prihvatiti pokroviteljstva nad dijelom festivala "Pop, rok, folk i džez" pa mu ustupiti i svoj stadion za pozornicu.

De Lia je zatražio relativno malu svotu dolara (kad je ovakav biznis u pitanju, i 50.000 dolara mala je svota), a za nju je ponudio dvije večeri "lude" zabave uz sudjelovanje Toma Džonsa, Džoane Baez, Dina Martina, Kaunta Bezija, "Čikago Tranzit Autoritia", Džimija Smita, "Mudi Bluza", "Led cepelina", Brijana Ogera, "Ikspešnsa" i Reja Čarlsa. 

Jugoslaviju bi na toj fanstastičnoj priredbi - sudeći po sadašnjim informacijama - zastupao naš najkompletniji pjevač - Stjepan Džimi Stanić.

Dogovoreno je da bi se ovaj festival u Splitu održao u razdoblju od 22. do 27. augusta i da bi trajao dvije večeri.


Samo da ne odustane TV Zagreb...



Odlazeći iz Jugoslavije, De Lia je obećao da će poslati ugovor na potpis čim predstavnici "Hajduka" i Turističkog saveza Splita jave Džou Napoliju da prihvaćaju uvjete koje im je postavio.

Sa svoje strane "Džo Napoli produkcija" obavezat će se da će u Splitu zaista nastupiti sva ona pjevačka imena koja je De Lia na sastanku u Splitu spomenuo.

Hoćemo li zaista u našoj zemlji ovog ljeta imati prilike vidjeti i čuti pjevače koji su prodali milijune gramofonskih ploča i koji uživaju golemu popularnost na svim meridijanima i paralelama?

Prof. Armando Moreno kaže:

- Uz "Džo Napoli produkciju" koproducent je putujućeg festivala "Pop, rok, folk i džez" brodvejski menedžer Džordž Din. On se brine za propagandu, i prema riječima De Lia, osigurao je prijenos festivala u SAD putem televizijske kompanije NBC i prisustvovanje festivalu mogih uglednih američkih novinara. 

Već je izrađen jednoobrazni plakat za sve zemlje u kojima će festival biti organiziran, a i pozornica će u svakom gradu biti jednako uređena, što će biti i zaštitni znak festivala.

Pričam vam sve ovo da biste znali kolika se pažnja posvećuje tom festivalu i koliko će se veliki novci uložiti u njegovu organizaciju.

Mi ćemo, u Splitu, sa svoje strane učiniti sve da naš dio posla također bude dobro organiziran.

Jugoslavija će čuti i vidjeti Toma Džonsa, Reja Čarlsa, Dina Martina i druge ako se zagrebački televizijski studio obaveže da će preuzeti prijenos festivala s "Hajdukova" stadiona.

Bez tog prijenosa ni "Hajduk" ni Turistički savez Splita nisu zainteresirani za preuzimanje festivala.

Mi ćemo, čim primimo predugovor od De Lie, stupiti u kontakte s predstavnicima zagrebačke televizije. Ako budu imali poslovnog duha, vidjet ćemo za male novce najveća svjetska imena popa, roka, folka i džeza u Splitu...

Ovakvu priliku ne bi trebalo propustiti i sumnjamo da će je propustiti i zagrebačka televizija, i "Hajduk", i Turistički savez Splita. Preostaje nam, znači, da iščekujemo i da se radujemo gostovanju izvrsnih pjevača zabavne glazbe u našoj zemlji.

Napisao: Mladen Ivanišević, obrada: Yugopapir (Arena, III 1971.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate