Crvena jabuka, novi sarajevski pop-diverzanti: Planiraju da prvi LP nazovu "Neka se sanja" (1986)




Dosad još nisu odsvirali ni jedan zajednički koncert, niti namjeravaju, dok se god u prodaji ne pojavi njihova ploča. Dečki smatraju da je danas graditi grupu preko koncerata deplasirano

Novi sarajevski pop-diverzanti, članovi grupe Crvena jabuka, spremaju se da ovladaju dijelom domaće pop-scene. Zatekli smo ih na snimanju debi-albuma...


*****



Uskoro bi se u prodavaonicama ploča trebao pojaviti prvi album petorice muzikalnih Sarajlija okupljenih u grupi Crvena jabuka.

U zagrebačkom studiju SIM momci su nedavno završili snimanje pjesama za album "Neka se sanja" i, sudeći po pristupu poslu i gotovo jednomjesečnom radu u studiju, svoj medijski proboj naumili su izvesti na način prvoligaškog jugo-sastava.

Članovi Crvene jabuke jesu Dražen Ričl vokal i gitara, Zlatko Arslanagić gitara, Aljoša Buha bas, Darko Jelčić - bubnjevi, i Dražen Žerić klavijature.

U press-materijalima grupe piše da su momci 80-ih godina bili na različite načine sudionici sarajevskog medijskog i rock-buma koji je ostavio pečat i na zbivanjima u jugoslavenskim okvirima.

Misli se na grupe Elvis J. Kurtovich i Kongres, te na televizijsku emisiju "Top-lista nadrealista", i radio-emisiju Primus Drugog programa Radio-Sarajeva dakle, na glavne atrakcije i promotore ideologije novog primitivizma.

No, glazba i tekstovi na albumu Crvene jabuke "Neka se sanja" imaju malo veze s glazbenom prošlošću njenih članova.

To kategorično tvrde skladatelji i tekstopisci Zlatko Arslanagić i Dražen Ričl, bivši Zijo, član nekadašnjih Elvis J Kurtovicha.

Objašnjavaju:

- U svakom čovjeku postoji neka klica sredine u kojoj zivi, ali kroz naše tekstove može se osjetiti da su nam stavovi različiti od drugih sarajevskih grupa. 

Izbor je tema općeprihvatljiv, teško je reći da su isključivo vezane za Sarajevo.

No, ostao je taj posebni način na koji se mi izražavamo, a to je uvijek do sada imalo nekog šarma.

Sve pjesme za ploču "Neka se sanja" nastale su prošlog proljeća i ljeta, i momci su ih odmah odnijeli u Jugoton gdje su im odmah angažirali studio SIM i producenta Željka Brodarića Japu.

Dosad još nisu odsvirali ni jedan zajednički koncert, niti namjeravaju, dok se god u prodaji ne pojavi njihova ploča. Dečki smatraju da je danas graditi grupu preko koncerata deplasirano.

O tome kažu:

- Na koncerte se dolazi zbog općeg derneka, a njega mora napraviti publika. Ali, ako oni ne znaju naše pjesme, onda je demode svirati prije izlaska ploče.

Napisala: Tomislava Dubravčić, obrada: Yugopapir (Studio, III 1986.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate