Pretražite Yugopapir

YU pop rock scena, februar 1976: TOP 40 vesti, zanimljivosti, dešavanja, novih ploča, grupa, pevača





1 - DAVORIN POPOVIĆ: U izdanju sarajevskog DISKOTONA ovih dana se na tržištu pojavila prva solo LP ploča popularnog vokalnog soliste grupe INDEXI. Ploča pod nazivom "Sve ljubavi su iste osim one prave" sadrži devet kompozicija koje su napisali Slobodan Kovačević, Fadil Redžić i Enco Lesić. 

Sve kompozicije su nove osim pesme "Bila si ti bila je ljubav" koje se sećamo u izvođenju mladog Gorana Gerina. U snimanju matrica osim drugova iz Indexa Davorinu su pomagali još neki najpoznatiji sarajevski instrumentalisti.


2 - POP INTEGRAL, jedina opšte jugoslovenska pop emisija na radio talasima, polako ali sigurno ostaje bez svojih voditelja. Posle VITE SIMURDIĆA na počasti se zahvalio DRAŽEN VRDOLJAK. Čujemo da ni on nije poslednji.



3 - Ansambl SEPTEMBAR prešao pod okrilje disko kuće RTB.



4 - Kontroverzni klavijaturista OLIVER MANDIĆ prodaje opremu i pakuje kofere. Tvrdi da će prvi album snimiti u Londonu.



5 - Beogradski hard-rock trio SOS kompletira album.



6 - BULDOŽER počeo da kopa po disko tržištu! Posle izvanrednog rezultata koji pokazuje prodaja njihove "problematične" LP ploče "Pljuni istini u oči" atraktivna ljubljanska grupa počela da nastupa "na živo". Ipak, neke ih radio stanice i dalje bojkotuju.

Smak i Buldožer u zagrebačkom Domu sportova 


7 - MIODRAG BATA KOSTIĆ, nekadašnji gitarista YU GRUPE, sa uspehom predvodi tuzlanske TERUSE. Ovaj ansambl nedavno je izdao singl ploču za sarajevski DISKOTON.



8 - Očekuje se izlazak LP-ja pod nazivom USPOMENA. Ploča je posvećena tragično nastradalom Predragu Jovičiću, gitaristi grupe SAN (nastradao od električnog udara na sceni). U realizaciji ploče učestvovali najpoznatiji jugoslovenski kompozitori, instrumentalisti i vokalni solisti.



9 - Saznajemo da će radio-stanica BEOGRAD 202 uskoro uvesti specijalizovanu emisiju o domaćoj pop muzici. Ona će se, navodno, emitovati svakog petka od 20.00 do 22.00.



10 - ZLATKO PEJAKOVIĆ je vlasnik prve zlatne ploče u 1976. godini. To mu je pošlo za rukom pevajući Kovačevu kompoziciju "Ove noći jedna žena mirno spava".


11 - SRĐAN MARJANOVIĆ BEND: U novootvorenom dansingu beogradskog Doma omladine nedavno je Srđan Marjanović predstavio svoj novi sastav u kome pored njega sviraju bas gitarista i pevač Miša Ranković i bubnjar Luka Bošković. 

Prilikom ponovnog otvaranja, nekad vrlo popularnog dansinga, Srđan je napravio promociju svoje nove singl ploče na kojoj se nalaze kompozicije "Mala Maja" i "Leptir". Poznati kantautor izjavio je: 

- Već duže vremena u Beogradu se oseća potreba za mestom gde će mladi u prijatnom ambijentu moći da slušaju muziku i zaigraju ukoliko žele. Zato je otvaranje Doma omladine pokušaj vredan pažnje i podrške. 

Moj sastav će ovde svirati petkom i subotom a planiramo da mladoj publici uvek predstavimo po nekog gosta sa strane. To neće biti samo muzičari već i ličnosti iz sveta filma, pozorišta, televizije. Dolaziće pesnici, komičari, novinari... biće uvek novo i zabavno. 

Sa ulaznicom koja nije skupa (20 nd) ulazi se u dansing i u disko-klub. Da kažem i to da sam sa svojim sastavom vrlo zadovoljan što smo dobili šansu da nastupimo na ovom mestu.


12 - Treći album YU GRUPE (bez obzira na sve ocene) odlično se prodaje.



13 - Za novu singl ploču akustičarska grupa SUNCOKRET spremila kompoziciju pod nazivom "Đerdan".



14 - U novoj predstavi ATELJEA 212 u Beogradu - "Nesumnjivom licu" (u režiji Zorana Radmilovića) pojavljuje se više poznatih pop muzičara.



15 - POP ASANOVIĆ priprema drugi solo album. Omot je već urađen, ostaje još samo da se pripremi i snimi muzički materijal.



16 - Na gitarijadi u Ratkovu pobedila lokalna grupa GOLD.



17 -  Na velikoj gitarijadi u Zaječaru najviše uspeha imala subotička grupa OKTOPUS.



18 - Poplava novih pop imena u PGP RTB-u: HOBO, SEPTEMBAR, AVE, MARIN ŠKRGETIĆ, PARNI VALJAK, POP ASANOVIĆ, POSEBNO PAKOVANJE, ŽUTA MINUTA.



19 - Svi muzički filmovi sa ovogodišnjeg FEST-a su otkupljeni. "Tomi" i "Dženis" i "Nešvil".

FEST 1976, po broju gledalaca - najveća filmska parada na svijetu


20 - JADRANKA STOJAKOVIĆ posle višemesečne pauze vratila se na scenu! Pre desetak dana popularna pevačica u Sarajevu otvorila je samostalnu izložbu na kojoj se prvi put predstavila kao zapaženi slikar. 

Pasteli i grafike koji su izloženi pod nazivom "Zapisi sa putovanja" nastali su tokom prošlog leta kada je Jadranka gostovala po Sovjetskom Savezu. 

Likovni kritičari su bili galantni sa komplimentima: Šteta što se Jadranka ozbiljnije ne posveti slikanju!

Istovremeno PGP RTB je izdao LP ploču "Putovanja" koja sa izuzetkom jedne nove pesme predstavlja kompilaciju najvećih uspeha sarajevske pevačice. 

Crtež Jadranke Stojaković "Sećanje na luku u Jalti" (1975)


21 - Kvartet LUDA KUĆA planira da plasira "istarski rock": kombinaciju istarsko-makedonskog melosa.



22 - ZORAN MIŠČEVIĆ planira povratak na disko tržište uz pomoć svih članova nekadašnjih SILUETA.

Zoran Miščević, grupa Siluete, prva YU rokenrol zvezda


23 - U Karlovcu već duže vremena radi ansambl KRUHA I SRCA sa ciljem da "upotpuni rupu u jugoslovenskoj pop glazbi". Sviraju jazz-rock s naglaskom na jazzu.



24 - Koji su "najskuplji" YU ROCK BENDOVI? Ubedljivo najveću cenu po koncertu imaju momci iz grupe Bijelo dugme (kažu i do 40 miliona starih dinara), dok se na lestvici daleko ispod njih nalaze Buldožer, Smak, YU grupa, Septembar (1.200.000), Teška industrija (1.100.000), Indexi (1.000.000), Pop mašina, Parni valjak (700.000)... a među "najjeftinijima" je grupa Suncokret, koja za svoj nastup traži 250.000 dinara. 



25 - Jugoslovenska pop muzika dobro predstavljena u redovima JNA: Uniformu nose Vladimir Savčić-Čobi, Darko Domijan, Zlatko Manojlović, Tomaž Domicelj, Srđan i Buco.....

Čobi i Kaponja u JNA: Služili su stari kadar - artiljerija! 

26 - Mada je glavni iz PRO ARTA - Čobi u vojsci, grupa vrlo intenzivno radi. Verovatno ste čuli njihov najnoviji hit "Devojčica s tužnim očima", kojim se oni ponovo vraćaju svojoj staroj publici. U planu je i novi LP "Vratija se barba iz Amerike", a za ovogodišnji splitski festival spremljen je novi hit, po mišljenju mnogih - još bolji od "Barbe".



27 - POSEBNO PAKOVANJE: O grupi koju čine Splićani Žanko, Momir, Nikša, Tom i Željko pisali smo u jednom od prošlih brojeva posle zapaženih nastupa na velikim koncertia u Nišu i Beogradu. Iz njihovih redova stiže nekoliko vesti. 

Uzeli su novo ime. Od sada se zovu Posebno pakovanje. Njihova prva ploča upravo je izašla u produkciji beogradskog PGP-a i na njoj se predstavljaju sa vlastitim kompozicijama "Daj mi daj" i "Kasno je za sve". 

Posebna je zanimljivost u tome što su mladim Dalmatincima u snimanju pomogli neki poznati beogradski rock muzičari. Pomenimo: Slobu Markovića, Tomu i Jelenka Milakovića, Zlatka Manojlovića, Boku Bogdanovića i Olivera Mandića.


28 - KORNELIJE KOVAČ je momentalno naš najangažovaniji kompozitor. Interesantno da još ni jedna njegova kompozicija nije "promašila" - svaka je postala hit! Ipak najpoznatiji beogradski kompozitor nedavno nas je obavestio da intenzivno radi na svom prvom solo albumu, a u snimanju mu pomažu mnogi studijski muzičari. 



29 - Posle izvanrednog tiraža hita "Šošana" (nezvanično se tvrdi da je prodato preko 80.000 primeraka) aleksandrovački DISKOS izdaje LP ploču grupe DAH "Povratak". U momentu kada ploča dospe u izloge prodavnica ploča kompozitor, gitarista i vođa popularne grupe Zlatko Manojlović biće na odsluženju svog vojnog roka u Ljubljani. 

Kako saznajemo grupa neće prestati sa radom već će nastaviti dalje u nešto izmenjenoj verziji u kojoj će ponovo svirati basista Branko Gluščević i bubnjar Boka Bogdanović. U novoj postavi sviraće i pevaće i Zlatkov rođeni brat!



30 - KIĆO SLABINAC se vraća u svet zabavne muzike. Popularni pevač je potpisao za disko kuću SUZY i uskoro izdaje novu LP ploču. Između ostalih pesama na ploči će se naći i Topićeva balada "Da li znaš da te volim".

Inače, ovih dana je izašla i prva Kićina singlica za strano tržište. Disko kuća Philips objavila mu je pesmu "Mädchen mit 17" (Sedamnaestogodišnjakinja).

Krunoslav Kićo Slabinac: Jedan od "tigrova mikrofona"


31 - Grupa BIJELA BRAĆA novo "tajno pop oružje" disko kuće JUGOTON? 



32 - Posle lepog uspeha singl ploče, kvartet ZLATNI PRSTI iz Istočne Srbije snimio LP sa deset vlastitih kompozicija.

Zlatni prsti: Naterali su nas da igramo rege

33 - PARNI VALJAK: Već na svom prvom disko koraku zagrebačka rock atrakcija naišla je na probleme. Izvesne "stručne komisije" skinule su sa radio programa kompoziciju "Šizofrenik" sa obrazloženjem da je u pitanju vrlo nepodesan i neukusan tekst. 

"Inkriminisani" tekst objavljujemo sa pitanjem: Ne slušamo li mi preko radio programa i nepodesnije pesme?

"Znam da svi mislite da život je naš sasvim lak. A istinu da znate pravu na oči bi vam pao mrak. Paranoik, šizofrenik, neurotik sad sam ja. Bježi s puta - baba sam ljuta. Grizem svakog ko mi povod da. A znate li ko je tome kriv? Možda ja, on ili ti ili skupa svi... "



34 - Zbog operacije prsta na desnoj ruci ZORAN REDŽIĆ privremeno nije u postavi grupe Bijelo dugme.

Dugmemanija: Krkljanac na sarajevskom koncertu


35 - Grupa SWEET potpisala je ugovor za gostovanje po Jugoslaviji: 21. maj - Beograd, 22. maj -Ljubljana i 23. maj - Zagreb



36 - Posle uspeha prvog LP-ja, zagrebački sastav DRUGI NAČIN konačno je dospeo i na singl ploču. Naslovna numera "Dugi put" autora Huseina Kurtagića na pravom je putu, zacrtanom na debi albumu. 


37 - Posle duže pauze, riječki sastav "777" izdao je novu ploču. A stranu "Ubola se devojka na trn" napisao im je hitmejker Đorđe Novković, dok se na B strani nalazi pesma "Don Žuan" članova grupe M. Sertića i A. Baše.



38 - TOMISLAV IVČIĆ, inače rođeni brat Đanija Maršana, nastavlja svoju pevačku karijeru. Na novoj ploči Jugotona Ivčić se predstavlja kao kantautor numere "Čekaj me Silvija".



39 - MIŠO KOVAČ, koji je od beogradskih novinara proglašen "pevačem '75" nada se da će taj epitet opravdati i ove, 1976, naročito kada se u prodaji nađe novi singl "Još i danas teku suze jedne žene" Đorđa Novkovića. 

U planu su i LP izdanja "Najveći uspjesi 1" i "Najveći uspjesi 2". Na tim albumima naći će se sve popularne melodije koje je Mišo pjevao proteklih godina. A ne treba govoriti da ih ima mnogo. Zato je ovaj obimni materijal morao biti raspoređen na dvije ploče.



40 - Sarajevska REZONANSA ima najmaštovitije urađeni omot za novi LP "Nemoj meni... " Čestitamo Draganu S. Stefanoviću na designu!

Obrada: Yugopapir (Džuboks, RTV revija, Tina, februar 1976.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate