Tereza Kesovija, psihološka analiza ličnosti: Za neke je oličenje mediteranskog šarma, a za neke...






Ovaj psiho-test, odnosno upitnik, potiče iz perа poznаtog književnikа Mаrselа Prustа, koji je ispoljio veliko interesovаnje zа psihologiju, а bio je i odličаn poznаvаlаc ljudske duše. Nаš list, primenjujući Prustov test, аnаlizirа neke poznаte ličnosti iz jаvnog životа


(klik za uvećanje)


Analiza odgovora:



Publika je vidi i doživljava na najrazličitije načine, za neke je ona oličenje mediteranskog šarma, drugi joj pripisuju prepotentnost, neki misle da je ona samo izraz svake svoje pesme, jer kroz njene pesme vide nju i sav njen život.

Ovo viđenje i doživljavanje Tereze sa različitih aspekata ima svoj rezon.

Jer ona je zaista raznovrsna. Komplikovana je u jednostavnosti i obratno, pomalo strašljiva, ali i uporna, ponekad tvrdoglava, čak do prkosa.

Njeno detinjstvo, koje je bilo ozbiljno i teško i danas ostavlja svoj trag u njenoj ličnosti.

Ona se ponekad prepušta raspoloženju, pa biva detinjastija od deteta, da bi u drugoj situaciji ispoljavala veliku ozbiljnost, koja zna da pređe u uzdržljivost i povlačenje u sebe, u svoj vlastiti svet intime. 

Raspolaže duhovnom gipkošću, pa ume da se prilagođava, što se potvrđuje i posebnim smislom u ophođenju, ali zna da plane, eksplozivna je, a ponekad nepokorna.

Međutim, u svakodnevnom ophođenju deluje odmereno, govori tiho i pleni sagovornika ljubaznošću i taktom.

Nije sitničar, ali iako osetljiva do suza, zna da oprosti. U društvu, pred mikrofonom, pred publikom, istupa sigurno i zna šta hoće, a hoće da bude - Tereza, i to joj u punoj meri uspeva.

Analizirao: Hugo Rot, obrada: Yugopapir (Čik, oktobar 1968.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate