Pretražite Yugopapir

Mileva Drašković, kći crnogorskog ljutog krša: Priča o ženi mitraljescu iz Prve proleterske divizije






Evo me, druže Sava, tvoj borac Mileva je opet tu, na straži. I da znaš, Mileva će, dok god bude živa, ostati ono što je i bila: borac za ovo naše lijepo danas i sutra, za šta ti, druže Sava, i mnogi drugi izgiboste

April 1978: Sve je moglo da se objavi i ranije, možda odmah posle 22. decembra prošle godine. Jer, Mileva Drašković je baš tada govorila: toplo, ljudski, spontano.

- Dozvolite, drugovi, da i ja prozborim koju, ali iz srca, iz duše...

Tako je počela Mileva, obraćajući se svojim drugovima, saborcima i saradnicima, među kojima je bilo najviše onih kojima je, pošto su se časno odužili Armiji i svojoj zemlji, prestala aktivna služba u JNA.

- Koliko ima vas, mislim ovijeh mojieh ispisnika? - pita Mileva.

U maloj dvorani komande Beogradske armijske oblasti - tišina.

Poput vojnika u stroju, Mileva se okreće naievo, komandantu Armijske oblasti, general-potpukovniku Petru Gračaninu i njegovim saradnicima:

- Drugovi, hvala za sve! Zaista veliko hvala na ovome daru. Mogli ste mi pokloniti kakvu umjetničku sliku, ali, braćo moja, ja se u tu umjetnost tako puno ne razumijem. Međutim, dali ste mi pušku. E, u to se, bogami, razumijem i te kako.

Reči prekide kratak spontani aplauz.


"Tu sam, opet na straži"



- ... Tako je, drugovi. Ja ću ovu pušku o rame, pa od brda do brda, od kote do čuke, sve tamo do Tjentišta, onijem mojiem izginulim junacima da se poklonim. I Savi Kovačeviću, da mu reknem:

"Evo me, druže Sava, tvoj borac Mileva je opet tu, na straži. I da znaš, Mileva će, dok god bude živa, ostati ono što je i bila: borac za ovo naše lijepo danas i sutra, za šta ti, druže Sava, i mnogi drugi izgiboste."

Legendarni heroj sa Sutjeske, Sava Kovačević lično je naoružao puškom Milevu Drašković već prve ratne godine.

- Ratni putevi - nastavlja Mileva - nanijeli Savu i njegov bataljon u moje rodno selo Lukovo (kod Nikšića). Ja sam htijela da pođem s borcima, ali oružja nije bilo. Meni Sava kaže:

"Dođi, djevojko, sjutra, dobićeš oružje i postaćeš prava partizanka!"

Ja sutradan dođem kako mi je rečeno i, vala, dobih pušku.

Tako je dvadesetogodišnja seoska devojka, s puškom u ruci krenula partizanskim stazama.

I, eto, trideset šest godina kasnije, u smiraj jednog decembarskog dana, Mileva je opet primila pušku, ovog puta iz ruku narodnog heroja Petra Gračanina. Ima u tome neke divne simbolike koju i sama drugarica Mileva dokučuje.

A Mileva je bila svugde gde je nosio ratni put Prve proleterske divizije, u čijem je sastavu ratovala.

- Šta pamti, šta joj se neizbrisivo urezalo u sećanje?

- Eto, recimo, četrdeset druge, pri napadu na Bugojno, bila sam u izvidnici. Prikradamo se mi bunkerima dušmanskijem, kad otuda planu rafal. Ne stigosmo ni da se priljubimo uz mokru zemlju, mog druga Jakova Vujčića mitraljez posiječe načisto, a mene dohvati kuršum po grudima. Ja se nekako iskobeljah, a Jakov vječno osta na mrtvoj straži....

... Na Sutjesci.... A što da vi kazujem o tome, to se ne može iskazati.

Na petnaestu godišnjicu bitke sam srela svoju drugaricu, Dalmatinku Mandu Bogunović.

Tamo, na Tjentištu počesmo da brojimo naše juriše i neprijateljeve obruče. I ne izdržasmo do kraja kao onda, četrdeset treće. Damari nam nijesu više čelični...

Ta kći crnogorskog ljutog krša, član KPJ od 1942. nije izmicala čak ni pred smrću. Prkosila je neprijatelju u mnogim bitkama.


Od sricanja azbuke do akademske diplome



- ... Ne, ne, nije Mileva otpisana ni u kom pogledu - govori ona ne dopuštajući njihovoj pažnji da popusti. - Prije nekog vremena pozvali su me drugovi u magacin vojne opreme da mi dadnu vojničku odjeću, ka’ i svakom ratniku opštenarodne odbrane.

Kažu mi: biraj drugarice Mileva, po mjeri i po volji.

A ja ću njima: hvala vi, drugovi! U ratu sam ulazila samo u neprijateljske magacine i oblačila se. Pitala sam - hoću li kad dočekati da se odjenem u magacinu svoje vojske. I, evo, doživjeh baš to...

Ta žena mitraljezac, jurišnik i ratni komesar, posle rata je krenula na drugi svoj veliki juriš - u obnovu razorene domovine. Prebacivaće kubike zemlje, obarati norme i nizati udarničke značke.

U isto vreme, privremeno se rastajući od oficirske uniforme, rezervni kapetan Mileva Drašković započeće svoj treći juriš - protiv neznanja i zaostalosti. U rekordnom roku završiće gimnaziju s odličnim uspehom.

Željna znanja, Mileva će 1950. zakucati na vrata Armije i zatražiti stipendiju.

Posle toga sledi i četvrti juriš Mileve Drašković.

Potrebe vojne službe zahtevaće da Mileva do 1966. službuje u Skoplju, a posle toga opet će u Beograd, u pravnu službu Beogradske armijske oblasti, gde će, prvi put u svom zaista dinamičnom životu, krajem decembra prošle godine, "dobiti dozvolu" da stane "na mestu voljno".


Partizanskim stazama



- Mileva, drugovi, ne odlazi od vas. Ja sam i dalje u stroju revolucije. Tu, gdje mi je mjesto vazda bilo.

Mileva je veoma aktivna u društveno-političkom životu Novog Beograda, gde danas stanuje. To je njen peti juriš.

Napisao: Stipe Sikavica, obrada: Yugopapir (Praktična žena, mart 1978.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate