Pretražite Yugopapir

JRT program, subota 10. januar 1981: Kockica, Krklec, "Mačak pod šljemom", Garmiš, Mundijalito...





9.00 - TV u školi

Emisije TV Zagreb:

9.00 - TV kalendar

9.10 - Dubrovnik


10.00 - Zimski obrazovni program

Emisije TV Beograd:

10.00 - Kocka, kocka, kockica... Epizoda: Vežbajmo u prirodi

10.30 - Crtani film

10.35 - Opstanak... Epizoda: Surova planinska zima

11.05 - Umesto odmora... Predeli i ljudi

11.10 - Zvuci instrumenata... Harmonika


11.40 - Mali program ... Epizoda: Napravite poklon od sitnica




11.45 - Crtani film


11:55 - Smučanje

Prenos iz Garmiša, sa takmičenja za Svetski kup.


13.00 - Naši krajevi

Epizoda: Bačka

13.30 - Crtani film


13.55 - Obrazovni program

13.35 - Likovno obrazovanje

Iz serije (TV Beograd) pod naslovom "Teme i tehnike u likovnoj umetnosti" videćemo emisiju "Bronza".

14.10 - Botaničar... Epizoda: Zemlja mogućnosti


15.15 - Dnevnik 1 (BG)


15.30 - Kocka, kocka, kockica... Gusarijada

Televizija Beograd reprizira novogodišnje izdanje ove emisije za decu, biće to ponovni susret sa Brankom i njegovim drugarima...


16.15 - Početak gradskog školovanja ... Emisija za decu (TV Beograd)


17:15 - Košarka: Iskra Olimpija - Crvena zvezda


18.45 - Poetski teatar

Gustav Krklec: "Pehar samoće"

Optimistički pesnik nade, kako još zovu Gustava Krkleca, napisao je gotovo najsavršenije sonete na našem jeziku. Razočaran prljavštinom svakodnevnog života tražio je spas u begu od stvarnosti, u slovima, u svojoj poeziji, bogatoj čarobnim zvucima.

"Pehar samoće" je izbor ljubavne poezije Gustava Krkleca.

Stihove je odabrao i govori ih glumac Mile Rupčić.

Režiser: Milivoj Puhlovski


19.15 - Crtani film


19.30 - Dnevnik 2 (BG)



20.00 - Prva subota - Šou-program TV Ljubljana


21:00 - Gradonačelnik Kasterbridža

Engleska igrana serija, snimljena po jednom od najpoznatijih romana Tomasa Hardija, objavljenom 1886. godine. Serija je prikazana u Engleskoj 1978. godine; povodom pedesetogodišnjice Hardijeve smrti.

U svojim romanima pisac, koji je i sam odrastao na selu, gotovo uvek opisuje provincijsku i seosku sredinu. "Gradonačelnik Kasterbridža" predstavlja uzbudljivu priču o životnom putu, uspesima i nedaćama jednog čoveka,..




21:50 - Dnevnik 3 (BG)


22.05 - Krajem nedelje

U emisiji Televizije Beograd gost je zagrebački pisac, reditelj, pokretač mnogih kulturnih akcija Fadil Hadžić. Videćemo odlomke iz njegovih filmova ili predstava, i muzika je po njegovom izboru, a između ostalog, glumac Petar Banićević govoriće odlomak iz "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša.


 "Čovek sa više lica" je Zvonko Bogdan pevač, kompozitor, odgajivač konja. Čućemo njegovu najnoviju pesmu.


Jelisaveta Sablić nastavlja sa "Savetnikom" Mirjane Stefanović, a Jova Radovanović interpretira tekst Jovana Hadži-Kostića.


Posebna caka emisije treba da bude "vremeplov" o Ivi Pogoreliću, odnosno snimak iz 1969. godine, kada je pijanist još bio dečak!

Urednik emisije je Slobodan Stanišić, scenarist Miodrag Ilić, voditelj Dina Čolić, a reditelj Jovan Ristić.



Ivo Pogorelić, muzički fenomen u nastajanju (1980)






16.30 - Dnevnik (TV Priština)


16.55 - Vesti (BG)


17.00 - Sedam TV dana





17.30 - Narodna muzika

Francek dobošar - Emisija TV Zagreb, priča o običnom-neobičnom čoveku, dobošaru iz Donje Dubrave u Međimurju. To je Franjo Plačko, čije je neobično zanimanje dobošara čudno u doba masovnih medija komuniciranja samo pojavni znak njegovog zanimljivog životnog puta.

Dobošar Francek je, naime, ceo život posvetio, na sebi svojstven način, muzici.

Još odmalena bio je privučen svetom nota. Kao siromašan dečak, bez mogućnosti da se muzički obrazuje, on je uz svakodnevni posao naduvavao meh crkvenih orgulja. To su bili njegovi prvi dodiri sa muzikom.

Njegova silna zaljubljenost u muziku stvorila je čudo: muzički neškolovan čovek jedno vreme radio je i kao učitelj u Muzičkoj školi u Varaždinu, a i danas daje časove gitare.

Režiser: Mladen Cesarec


18.00 - Izabrano... Ivan Sasev

Emisija Televizije Skoplje.



Repriza 1. epizode domaće serije (TV Zagreb).

Joža Horvat zna što je rat. S jednocevnom lovačkom puškom i četiri patrone sudelovao je u okršaju s ustašama, na Baniji, još 1941. godine.

Od običnog vojnika partizana do komesara legendarnog Kalničkog partizanskog odreda i komesara brigade, Joža Horvat ne samo što je izučio život ratnika već je u tom ratu, u svom književnom stvaralaštvu, dao poseban pečat u kome se njegova prirođena vedrina neprestano suočava s tragičnim ljudskim sudbinama...

To je podloga i njegovog najboljeg romana "Mačak pod šlemom".


NAJGORA DESETINA - Mogu li snovi naših bližnjih biti za nas opasni? Sprema se veliko zlo: neprijatelj prelazi u napad. Kapara bi poželeo bilo kakav lonac na glavi kad već nema šlem. Partizanski mačak kreće na juriš, milosti nema, rat je rat...! Šlem je tu!

Kapara dobija zadatak da pronađe izgubljeni bataljon. Može li se bez svirca ići u svatove i bez znakova raspoznavanja uspostavljati veza na ratištu?

Kapara se zakleo da do kraja rata ne skida šlem. Je li narodnooslobodilačka borba postala tako široka reka da po njoj plove kojekakve šajke i bajke?

Moralno-politička analiza desetine Ilije Kapare: ko je sve bio sluga okupatoru, ko je u partizane došao iz klasne svesti, a ko iz drugih pobuda. Sme li Kapara otkrivati istinu i time rušiti ugled starešine? Utvrđuje se neugodna činjenica da je desetina Ilije Kapare, s obzirom na prošlost boraca, najgora desetina Trideset druge divizije. Šta da se radi ?

Uloge ............... Miodrag Krivokapić, Kruno Valentić, Božidar Orešković, Uglješa Kojadinović, Ivo Serdar, Jovan Ličina, Mato Ergović, Mustafa Nadarević, Božidarka Frajt, Vida Jerman

Režija ............... Berislav Makarović



19.30 - Dnevnik (ZG)


20.00 - Život na zemlji

Druga epizoda naučno-popularne serije nosi naziv "Složena bića".

To je priča o životu prvih jednostavnih ćelija i njihovom razvoju do biljnog i životinjskog sveta koji nas danas okružuje. Prve životinje su živele u morima i nisu imale kosti. Bile su to meduze i mnoge vrste morskih crva od kojih su neke evoluirale u životinje sa zaštitnim školjkama.

Druge su poprimile forme cvetova izuzetne lepote. Slične primitivne životinje još i danas žive u morima i ne postoji bolje mesto da se vidi velika raznovrsnost od Velikog koralnog spruda u Australiji.

Tu su svetloplave zvezde, lepezasti crvi, morski puževi, pljosnate gliste, zeleni morski račići, crveni i prozirni račići...

U ovom programu Dejvid Atenboro, uz pomoć Pitera Paksa, izvrsnog fotografa, ispituje čudni podvodni svet da bi otkrio veze između svih ovih životinja i njihove istorije evolucije.

Neka rešenja su nađena u strukturi životinja i u njihovim sićušnim i često bizarnim planktonskim larvama.

Druga rešenja dolaze od tragova fosila koje je Dejvid pronašao u Evropi, Maroku, Australiji i Britanskoj Kolumbiji.




21.00 - 24 časa




21.10 - Sportska subota


21.20 - Viđenja: Kamen za nad glavu

Reportaža Milana Andrića, snimljena na kamenolomima granita u Jablanici, govori o ljudima na tim radilištima i o nekim njihovim viđenjima svakodnevnog rada.


21.55 - Fudbal: Mundialito

Prenos finalne utakmice "malog prvenstva sveta", koje se održava u Urugvaju. Postoji, doduše, mogućnost da se ovaj meč igra od 19.55 časova. U tom slučaju, televizija bi takođe preuzela prenos, ali bi došlo do pomeranja termina drugih emisija.

(TV novosti, januar 1981.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate