Bora Đorđević na udaru javnosti: Šta sam hteo da kažem pesmom "Na zapadu ništa novo" (1982)
Tu je nastao nesporazum. Kad sam to rekao mislio sam na one Irce, koji štrajkuju glađu i tako se ubijaju, pa na onu stravičnu Džonsovu sektu, pa i na "Crvene Brigade" koji isto imaju kretenske motive i ideale, mislim da je to sada jasno

Nedavno je izašao album "Riblje čorbe", "Mrtva priroda". Savez boraca Skoplja je izneo neke teške zamerke zbog jedne pesme na albumu ("Na zapadu ništa novo"), i to zarad nekoliko njima sumnjivih stihova ("za ideale ginu budale" i "kreteni dižu bune i ginu").

Predsednik omladine grada Beograda Petar Damjanović je zatim izjavio kako je, verovatno, posredi veliki nesporazum, i da bi Bora Đorđević morao sam da objasni - šta je time hteo da kaže?

Našli smo Boru, i on nam je rekao: etiketiranje njegove pesme strahovita je uvreda ne samo za njega, nego i za rok muziku Jugoslavije uopšte.

U nastavku teksta dajemo kompletnu Borinu analizu pesme...


 "Na zapadu ništa novo"

"Kritičar pesnika javno vređa" 


- Mislio sam na polemiku koja se vodila između beogradskog pisca Danila Kiša i književnog kritičara Dragana M. Jeremića, koja je nastala jer je Kiša Jeremić napao da je ovaj, u svom delu "Grobnica za Borisa Davidoviča", sve pokrao; ne znam od koga, ali to i nije važno.


"Samoubica se ubio s leđa"- To se odnosi na sumnjiva ubistva Ulrike Majnhof - odnosno čitave grupe Bader-Majnhof koji su, navodno, samovoljno izvršili samoubistvo u zatvoru.


"U Africi, opet, državni udar"- Pa, to se dešava skoro svakodnevno!


"Umorni Turčin izazvao sudar"- To, valjda, svi čitate u novinama i gledate na TV dnevniku, Turčin stavi ciglu na gas, i onda na autoputu Beograd-Niš izazove karambol. Ništa mudro.


"Gole su lutke s naslovnih strana"- Svi naši kiosci su prepuni časopisa sa slikama golih mački; zar ne?


"Još jedna pobeda Partizana"- To je samo moja zavist jer sam strastveni navijač Crvene Zvezde.


"Moju zaradu drugi troše"- Ovi menadžeri, ne da nas deru nego nas razvaljuju, a da ne pričam koliki je tek porez za nas uboge umetnike.


"Vreme bez promene, uglavnom loše"- To je obična vremenska prognoza.


"U bolnici pacovi pojeli bebe"- Poznat slučaj, nedavno se zbio u beogradskoj Železničkoj bolnici.


"Ubio prvo ženu pa sebe"- Naslov uzet iz jednog dnevnog lista.


"Dinar i dalje u lakom padu" - To sam malo laskao našem dinaru.


"Bacili bombe na ambasadu"- Komentar je nepotreban.


"Veliki uporno zezaju male"- To je odnos severa i juga, odnosno imperijalističkih sila i nerazvijenih zemalja...


"Za ideale ginu budale" - Tu je nastao nesporazum. Kad sam to rekao mislio sam na one Irce, koji štrajkuju glađu i tako se ubijaju, pa na onu stravičnu Džonsovu sektu, pa i na "Crvene Brigade" koji isto imaju kretenske motive i ideale, mislim da je to sada jasno!


"Fabrike truju okolinu"- To je čist ekološki problem, nikako stabilizacioni.


"Kreteni dižu bune i ginu"- Obratite pažnju da su glagoli upotrebljeni u sadašnjem vremenu. Znači da sam mislio na događaje iz naše novije istorije.

Tekst: A. Živković, obrada: Yugopapir (Zum reporter, 1982.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate