Pretražite Yugopapir

Džems Din, večiti heroj mladih: Imajte strpljenja, ovaj momak će na velikom platnu biti čisto zlato...
Igrom sudbine, početak snimanja "Diva" odložen je za nekoliko meseci, tako da je Din imao dovoljno vremena da "uskoči" u projekat reditelja Nikolasa Reja, koji je pripremao eksplozivnu priču o troje problematičnih, neprilagođenih tinejdžera. Skoro slučajno, rođen je "Buntovnik bez razloga" 

Sredinom jula ove godine svet je obišla vest o još jednom nestanku nadgrobnog spomenika Džemsa Dina, trećem u poslednjih petnaest godina. Kamena ploča na kojoj je ispisano "JAMES B. DEAN - 1931-1955" ukradena je sa lokalnog groblja u Fermontu, mestu u kome je odrastao slavni "buntovnik bez razloga". 

Pronađena je dva dana kasnije, kada su je umalo pregazila policijska kola, na putu udaljenom šezdeset kilometara od grada. Tamošnji šef policije Džim Grindl, koji je sa Dinom igrao košarku u srednjoj školi, tvrdi da to nije bilo delo obožavatelja, već verovatno nekog ko je hteo da se grubo našali.

I bez ovog incidenta, Džems Din ostaje aktuelan kao jedan od retkih glumaca čija slava ne samo da ne prolazi, već se svakim novim prikazivanjem njegovih filmova - uvećava. 

Ni gotovo pola veka od njegove tragične smrti ne prestaje interesovanje za sve ono što je snimio, rekao, uradio tokom 24 godine života.

Svakog 30. septembra, na dan saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio život, milioni njegovih obožavalaca pitaju se šta bi bilo da tog kobnog popodneva nije krenuo na put za Salinas...

Da li je otišao prerano, ili je pružio sve što je mogao? 

Da li je uopšte neko poznavao momka po imenu Džems Din?


Zubarev sinNajpopularniji mladi glumac svih vremena rođen je 8. februara 1931. u gradiću Merion, nedaleko od Indianopolisa. Bio je sin jedinac Vintona i Mildred Din. Otac mu je bio zubar, a majka domaćica. Ona je umela da recituje, pravi lutke od papira i organizuje kućne predstave, u kojima je njen sin bio glavna zvezda. 

Nažalost, Mildred je obolela od teške bolesti i umrla kada je dečaku bilo samo devet godina. 

Vinton Din je ubrzo shvatio da briga o detetu nije tako jednostavna kao plombiranje zuba, pa je spakovao svog sina i poslao ga rođacima u Fermont. 

Tako je Džems dospeo na farmu ujaka Markusa i ujne Ortense, s kojima je proveo veći deo mladosti. Iako su se oni trudili da mu dostojno zamene roditelje, Din nikada nije preboleo smrt svoje majke, kao ni činjenicu da ga je otac napustio upravo onda kada mu je njegova pažnja bila najpotrebnija. 

Drugovi iz škole ga pamte kao veoma stidljivog i povučenog, a takvim ga je verovatno činila i njegova kratkovidost - menjao je čak petnaest naočara godišnje!

Iako je, ocu za ljubav, pokušao da studira pravo i postane advokat, preovladao je umetnički duh njegove majke i Din se 1951. upisuje u prestižnu školu za mlade glumce, njujorški "Actor’s Studio". 

U tom rasadniku budućih filmskih zvezda, učenici su bili Marlon Brando i Merilin Monro, a svi oni su poštovali "metod" čuvenog učitelja giume Lija Strasberga, po kojem se glumac potpuno identifikuje sa zadatim likom. 

Din se u početku izdržavao kao taksista i lučki radnik, ali se uskoro pojavila šansa u mediju čiji su zlatni dani tek dolazili.

Te 1951. godine televizijski program je prvi put počeo da se prati na teritoriji cele Amerike. Većina emisija je išla uživo, iz njujorških TV studija, pa je bila velika potražnja za glumcima, rediteljima, scenaristima, od kojih se većina regrutovala iz škola kao što je bio "Actor’s Studio". 

Din je nastupio u bezbroj drama i serija, uglavnom glumeći sporedne uloge, ali je na taj način privukao pažnju i nekih pozorišnih reditelja, koji su ga angažovali na Brodveju. 

Tamo nastupa kao arapski sluga u Židovom "Amoralisti" i zahvaljujući sjajnim kritikama, 1954. najzad biva pozvan na svoje prvo holivudsko test-snimanje.


Čitaj kako piše!I dok su kamermani isprobavali kako će mladi glumac delovati na velikom platnu, niko od prisutnih nije mogao naslutiti da će taj niski, kratkovidi momak postati jedna od najvećih filmskih legendi - još manje da mu je ostalo svega godinu dana života...

Za početak, Din se pojavljuje u filmovima "Has Anybody Seen My Gal" i "Fixed Bayonets", izgovarajući otprilike rečenicu i po, ali je imao priliku da se upozna s vodećim američkim roditeljem Elijom Kazanom, koji je u to vreme pripremao ekranizaciju slavnog romana Džona Štajnbeka "Istočno od raja". 

Kazan je ponudio mladom glumcu ulogu gnevnog Kala Traska, koja kao da je pisana za njega, ali je studio instistlrao na većoj opreznosti, pa je na probno snimanje pozvan i Dinov najveći konkurent, kolega "metodista" Pol Njumen

On se pojavio u odelu i kravati, a Din se sve vreme igrao sa svojim džepnim nožićem... i dobio ulogu.

Za vreme snimanja "Istočno od raja", filmska ekipa se podelila na one koji su ga cenili i one koji ga jednostavno nisu podnosili. 

Ričard Davalos, koji je glumio Kalovog plemenitog brata Erona, nije uopšte razgovarao s Dinom, smatrajući ga isuviše ćudljivim, dok je još gore bilo s njegovim filmskim ocem Rejmondom Mejsijem, koji je bio šokiran Dinovim neviđenim glumačkim "ispadima". 

U jednoj od scena koje su starijeg Mejsija ostavile bez daha, Džems Din ga je, igrajući mimo scenarija, ščepao za ramena i jaučući od bola preklinjao da primi rođendanski poklon, koji je ovaj upravo odbio.

Mejsijev zaprepašćeni izraz lica ("Šta se ovde događa?!"), koji se vidi u konačnoj verziji filma, rezultat je njegove stvarne uplašenosti, a ne glume. 
Jer, bilo je planirano da se Din umesto učinjenog - samo pokunjeno povuče iz kadra. 

Reditelj Kazan je u ovakvim trenucima puštao talentovanog glumca da se razigra, dajući znak snimatelju i ostalim članovima ekipe da "teraju dalje", znajući da će se iz njegovih neočekivanih postupaka izroditi najsnažnije moguće emocije. 

Ostali su se bunili i tražili od reditelja da Din "čita tekst onako kako je napisan", ali je Kazan odgovarao:

- Ništa se vi ne brinite. Ovaj momak će vam sve do kraja zagorčavali život i mislićete kako od njega nema goreg, ali onog trenutka kada ga budete videli na velikom platnu - shvatićete da je čisto zlato!

Tako je i bilo. 

Posle premijere filma "Istočno od raja", Džems Din je postao nova holivudska zvezda. 

Ali, bila je to njegova prva i poslednja premijera. Sledeća dva filma koja je snimio krenuće u bioskope tek posle njegove smrti...


Dodavanje gasaTrebalo je da njegov drugi, ujedno i poslednji film bude "Div" Džordža Stivensa

Igrom sudbine, početak snimanja "Diva" odložen je za nekoliko meseci, tako da je Din imao dovoljno vremena da "uskoči" u projekat reditelja Nikolasa Reja, koji je pripremao eksplozivnu priču o troje problematičnih, neprilagođenih tinejdžera. 

Skoro slučajno, rođen je "Buntovnik bez razloga". 

Ne samo da je to bio Dinov najbolji film već i njegovo najprijatnije profesionalno iskustvo. Odlično je sarađivao s Natali Vud i Salom Mineom, kao i sa ostalom ekipom na setu. 
Samo nekoliko godina ranije, Nikolas Rej je snimio "Kucaj na bilo koja vrata", film koji se takođe bavio problemom maloletničke delinkvencije, a u kojem glumac Džon Derek lansira moto svih budućih zvezda koje su otišle prerano: 

"Živi brzo, umri mlad, budi lep leš". 

Džems Din je zaista počeo da živi brzo, naročito od trenutka kada je primio svoj prvi veći honorar za film "Istočno od raja" i potrošio ga na kupovinu poršea. 

Ponovo se aktivirala njegova skrivena strast iz mlađih dana - obožavao je da vozi brzo. Jako, jako brzo.

Nekada davno, dok je živeo u Fermontu, bio je dobar i motor "čeh", ali sada je Din mogao da se oproba i zadovolji na pravim trkama. 

Debitovao je u Palm Springsu, marta 1955, a njegov mehaničar Džordž Baris, koji je bio savetnik za automobile na snimanju "Buntovnika", opisuje glumčevu opčinjenost trkama:

- Osećao je kola, stapao se s njima. Ostali su vozili i da bi se zabavili, a on je pošto-poto hteo da pobedi, da bude najbrži.

Da bi zaista bio najbrži, morao je svoje neiskustvo da nadoknadi još boljim kolima. 

Rešio je da ih nabavi. 

Međutim, čim je počelo snimanje "Diva", studio mu je zabranio da se pojavljuje na trkama, plašeći se mogućih povreda. 

To ga je činilo nervoznim, naročito prvih dana na setu, kada je trebalo da zaigra rame uz rame sa superzvezdama Elizabet Tejlor i Rokom Hadsonom

Din je dobio ulogu Džeta Rinka, siromašnog rančera, koji otkriva naftu i preko noći postaje milioner. Igrajući Džeta, koji tokom filma postepeno stari, imao je priliku da oseti godine u kojima se nikada neće naći - tridesete, četrdesete, pedesete...

Spajder 550Snimanje je završeno 22. septembra, taman da se pripremi za predstojeću trku u Salinasu, za koju je kupio novi model poršea "spajder 550". Kola su se upravo proslavila na evropskim takmičenjima, ali se vlasnik autokuće "Van Neumann" nećkao da ih proda početniku. 

Smatrao je da će tim autom dobiti više nego što može da savlada. 

Porše srebrne boje, koji je Din nazvao "The Little Bastard" ("Malo kopile"), bio je težak samo 550 kilograma i odmah reagovao na gas. 

Njegova koleginica sa Brodveja, glumica i pevačica Eartha Kitt, seća se večeri kada ju je Din pozvao da se provozaju novim "spajderom":

- On je bio presrećan, kao dete koje je dobilo novu igračku. A meni se kola uopšte nisu sviđala. Čak sam mu i rekla: Ovaj će ti auto doći glave...

Din ima vremena da nastupi i u jednom TV spotu koji savetuje mlađe vozače. Na pitanje: "Da li je pametno jurcati na putu?", on spremno odgovara:

- Vozite smireno, možda spasete baš moj život!
Put bez povratkaTridesetog septembra 1955. Džems Din se sprema na put za Salinas. U tom gradu se održavala trka koju je tako dugo iščekivao. Mogao je da poput ostalih vozača prepusti transport svog vozila drugima, ali želeo je da što bolje upozna "malo kopile" i pokušao da nađe suvozača. 

Zvao je Džordža Barisa, ali ovome nije bilo do vožnje. 

"Okej, biće ti žao", poručio mu je Din. 

Najzad, pridružuje mu se automehaničar Rolf Vuterlih i oni oko 14 časova kreću.

Nešto kasnije, jedan poznanik ih mimoilazi baš u momentu kada Dinova kola zaustavlja policijska patrola. 

Poslednji razgovor sa uniformisanim licem nije opametio strastvenog vozača. Din plaća kaznu zbog vožnje 104 km na sat i nastavlja dalje.

U 17 časova i 45 minuta, iz sporedne ulice stiže "ford" 23-godišnjeg studenta Donalda Turnupseeda

Zalazak sunca na glavnom putu za Salinas učinio je da se srebrni porše, koji je jurio velikom brzinom, gotovo "stopi" sa asfaltom i deluje poput optičke varke. Barem za nesrećnog studenta, koji nije stigao ni da zakoči.

Sudar je bio strahovit. 

Postoje nagađanja da je Din vozio čak dvesta na sat. 

Preživeo je jedino njegov suvozač, koji je izleteo iz kola. 

Slavni glumac je umro na putu za bolnicu u Pasa Roblesu, a njegove poslednje reči su navodno bile: 

- Taj momak bi trebalo da se pomeri...


Fatalna ljubavNi pre, a ni posle ove pogibije nije se dogodilo da smrt jednog glumca u toj meri potrese mlade širom sveta. Žalost je pretila da preraste u masovnu histeriju, kada je u bioskope pušten "Buntovnik bez razloga", a ubrzo potom i Dinov poslednji film "Div". 

Potrefilo se da je u roku od samo nekoliko meseci Bil Hejli otkrio svetu šta sve može "Rock Around The Clock", da je Elvis Presli u TV-emisiji "Dorsey Brothers Stage Show" prvi put na javnom mestu zanjihao kukovima, pa je istovremena popularnost problematičnog Džemsa Dina samo potvrdila da se mladima događa nešto izuzetno. 

Umesto košulje i sakoa, počele su da se nose farmerke i majice, umesto šlagera počeo je da se sluša rock’n’roll, a "omladina" se preko noći pretvorila u "tinejdžere"...

Iako su se o Dinovom ljubavnom životu raspredale razne priče, njegova jedina dokumentovam veza bila je sa italijanskom glumicom Marijom Pijeranđeli, koja je 1951. stigla u Holivud. 

Upoznali su se za vreme snimanja "Istočno od raja", kada se za Dina već govorilo da će postati senzacija godine, ali se u njihov buran odnos umešala njena majka, koja je za svoju ćerku rezervisala "finog momka iz napolitanske porodice", pevača Vika Damonea.

Din je raskinuo sa Marijom baš uoči kupovine svog prvog "besnog" poršea, pa ostaje dilema da li je nagomilane ljubavne jade pokušao da izleči na pisti.

On je još bio živ kada se ona udala za maminog mezimca Damonea, ali nije mogao da zna da će se njihov brak raspasti već četiri godine kasnije. 

Pijeranđeli je 1971. izvršila samoubistvo, ispivši punu bočicu tableta za spavanje. Nedugo pre toga izjavila je da je još zaljubljena u Džemsa Dina...

Tekst: Yugopapir

Din-detalji• Da je ostao živ, danas bi imao 84 godine.

• U vreme dok je snimao za televiziju, jedan od prvih glumačkih partnera bio mu je budući američki predsenik Ronald Regan.

• Prema današnjim zaradama holivudskih zvezda, Dinovi honorari za "Istočno od raja" (10 hiljada dolara), "Buntovnika" (15 hiljada) i "Diva" (20 hiljada) deluju - smešno.

• Dinov četvrti film trebalo je da bude "Somebody Up There Likes Me", u kome ga je čekala uloga boksera Rokija Gracijana. Ulogu je na kraju dobio Pol Njumen.

• Da li je njegov smrtonosni "porše" bio uklet? Podaci govore: svi koji su ugradili delove razmrskanog "spajdera 550" u svoje automobile - doživeli su saobraćajnu nesreću!

• U najnovijoj holivudskoj produkciji "Džems Din - Trka sa sudbinom" slavnog glumca igra Casper van Dien ("Svemirski vojnici").

• Čak i kada je bio mrtav, na njegovu adresu mesečno je stizalo - osam hiljada pisama obožavalaca...Podržite Yugopapir: FB TW Donate