Kako su se snašli u vojničkoj uniformi: Režiser Želimir Žilnik i glumac Aleksandar Hrnjaković




Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Čime se bave Aleksandar Hrnjaković, Antun Mateš, Želimir Žilnik i Kemal Monteno?

Glumac Aleksandar Hrnjaković



Nedavno su neki dnevni listovi objavili kraću kritiku kazališnog komada od M. Schisgal "Ljubaf", koji je režirao mladi beogradski glumac Aleksandar Hrnjaković, sada vojnik na odsluženju vojnog roka u Puli.

On je, izvan predviđenoga pozorišnog repertoara, postavio na Maloj sceni pulskog teatra "Ljubaf" i priredio Puljanima prijatno veče.

Režirajući predstavu Hrnjaković je zapravo režirao cijelo subotnje veče: predstavu, pauze i razonodu.

Izvan bine, na prostoru okruženom stolovima, sam režiser Hrnjaković tumačio je Milta, a u pauzama publika se zabavljala šalama i kvizevima, što je sve pridonijelo da istinski bude razdragana i da provede prijatno veće.

Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju i u dvadeset prvoj godini diplomirao odličnim uspjehom u klasi Mate Miloševića.

Iako mlad glumac, poznat je našoj publici iz niza kazališnih i televizijskih komada, gdje je često igrao i glavne uloge.

Spomenimo samo neka dela: "Julije Cezar", "Banović Strahinja", "Okamenjeno more", "Kavkaski krug", televizijske serije "Mladići i djevojke", "Samci", "Ljubav na starinski način", te TV-dramu "Stravinja".

Svoj umjetnički talent, znanje i volju ispoljio je odmah po dolasku u vojsku.

Pod njegovim rukovodstvom oživjele su mnoge aktivnosti na planu kulturno-zabavnog rada u kasarni "Vladimir Gortan", gdje služi vojni rok, i u cijelom pulskom garnizonu.

Od prvog dana intenzivno radi na organiziranju, pripremanju i izvođenju kulturno-umjetničkih priredbi za vojnike.

Okupio je najtalentiranije pojedince i studente Pedagoške akademije u Puli, vojnički orkestar i gotovo svakog tjedna daju vojnicima priredbe koje se po kvalitetu, sadržaju i raznovrsnosti programa mogu mjeriti s priredbama koje daju profesionalne institucije.

Organizirao je i režirao centralnu proslavu za Dan armije i zajedno s vojnim orkestrom i zborom "Brajša Rujšan" priredio pravo iznenađenje građanima Pule i pripadnicima Armije. Trenutno, zajedno sa studentima Pedagoške akademije priprema ciklus recitala o revolucionarnoj poeziji i prozi.


Režiser Želimir Žilnik



Jedan od najzapaženijih mladih filmskih režisera u jugoslavenskoj kinematografiji u posljednjih nekoliko godina bez sumnje je novosadski režiser Želimir Žilnik. Debitirao je 1968. godine svojim prvim igranim filmom "Rani radovi".

To je film o kojem se u posljednje vrijeme vode žustre polemike.

Zabranjivan je, skidan s repertoara, ponovo postavljan i vraćan u kino-dvorane, javno suđen, a kao vrhunac svega nagrađen je prvom nagradom "Zlatni medvjed" na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Neposredno prije vojske Žilnik je mnogo putovao po svijetu.

Bio je gost na nekoliko značajnih međunarodnih filmskih festivala. Imao je prilike da vidi dosta filmova i da se upozna s tokovima stvaranja novog vala u svjetskoj kinematografiji.

- Očigledno je da su filmovi jugoslavenskih autora među najaktuelnijim pojavama suvremenog filma - kaže Žilnik i dodaje.... - Opća karakteristika proizvodnje svugdje je politička angažiranost, dokumentaristički metod, odbacivanje filma-slikovnice i priče. 

Hollywood umire.

Velike kompanije daju sredstva mladim režiserima. Ono što je doskora smatrano eksperimentom ili publicistikom, danas se gleda u velikim dvoranama.

Poznat je slučaj švedskog filma "Ja sam radoznala" u formi ankete o klasnoj strukturi u Švedskoj, pun je antiameričkog raspoloženja protiv rata u Vijetnamu.

Film je bio među najposjećenijima u toku prošle godine.




Žilnik je nedavno završio snimanje, po svom scenariju, dokumentarnog filma na temu saradnja omladine i Armije.

To je zanimljiv film u kome su prisutni svi oblici saradnje između vojnika i omladinaca, upoznavanje mjesta u kome se služi vojni rok i slično.

Valja spomenuti i to da je za snimanje ovog filma Žilnik sve sam nabavio: kamere, filmsku traku i druga sredstva za snimanje dobio je od svog kluba iz Novog Sada, a u realizaciji su sudjelovala još četiri vojnika iz njegove jedinice koje je on specijalno obučio i pripremio za ovu priliku.

Obrada: Yugopapir (Plavi vjesnik, jul 1970.)

Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Pjevač 
Kemal Monteno i slikar Antun Mateš (1970)

Podržite Yugopapir: FB TW Donate