Kako su se snašli u vojničkoj uniformi: Režiser Želimir Žilnik i glumac Aleksandar Hrnjaković
Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Čime se bave Aleksandar Hrnjaković, Antun Mateš, Želimir Žilnik i Kemal Monteno?

Glumac Aleksandar HrnjakovićAleksandar Hrnjaković (foto: Plavi vjesnik)
Nedavno su neki dnevni listovi objavili kraću kritiku kazališnog komada od M. Schisgal "Ljubaf", koji je režirao mladi beogradski glumac Aleksandar Hrnjaković, sada vojnik na odsluženju vojnog roka u Puli.

On je, izvan predviđenoga pozorišnog repertoara, postavio na Maloj sceni pulskog teatra "Ljubaf" i priredio Puljanima prijatno veče.

Režirajući predstavu Hrnjaković je zapravo režirao cijelo subotnje veče: predstavu, pauze i razonodu.

Izvan bine, na prostoru okruženom stolovima, sam režiser Hrnjaković tumačio je Milta, a u pauzama publika se zabavljala šalama i kvizevima, što je sve pridonijelo da istinski bude razdragana i da provede prijatno veće.

Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju i u dvadeset prvoj godini diplomirao odličnim uspjehom u klasi Mate Miloševića.

Iako mlad glumac, poznat je našoj publici iz niza kazališnih i televizijskih komada, gdje je često igrao i glavne uloge.

Spomenimo samo neka dela: "Julije Cezar", "Banović Strahinja", "Okamenjeno more", "Kavkaski krug", televizijske serije "Mladići i djevojke", "Samci", "Ljubav na starinski način", te TV-dramu "Stravinja".

Svoj umjetnički talent, znanje i volju ispoljio je odmah po dolasku u vojsku.

Pod njegovim rukovodstvom oživjele su mnoge aktivnosti na planu kulturno-zabavnog rada u kasarni "Vladimir Gortan", gdje služi vojni rok, i u cijelom pulskom garnizonu.

Od prvog dana intenzivno radi na organiziranju, pripremanju i izvođenju kulturno-umjetničkih priredbi za vojnike.

Okupio je najtalentiranije pojedince i studente Pedagoške akademije u Puli, vojnički orkestar i gotovo svakog tjedna daju vojnicima priredbe koje se po kvalitetu, sadržaju i raznovrsnosti programa mogu mjeriti s priredbama koje daju profesionalne institucije.

Organizirao je i režirao centralnu proslavu za Dan armije i zajedno s vojnim orkestrom i zborom "Brajša Rujšan" priredio pravo iznenađenje građanima Pule i pripadnicima Armije. Trenutno, zajedno sa studentima Pedagoške akademije priprema ciklus recitala o revolucionarnoj poeziji i prozi.


Režiser Želimir ŽilnikŽelimir Žilnik (foto: Plavi vjesnik)
Jedan od najzapaženijih mladih filmskih režisera u jugoslavenskoj kinematografiji u posljednjih nekoliko godina bez sumnje je novosadski režiser Želimir Žilnik. Debitirao je 1968. godine svojim prvim igranim filmom "Rani radovi".

To je film o kojem se u posljednje vrijeme vode žustre polemike.

Zabranjivan je, skidan s repertoara, ponovo postavljan i vraćan u kino-dvorane, javno suđen, a kao vrhunac svega nagrađen je prvom nagradom "Zlatni medvjed" na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Neposredno prije vojske Žilnik je mnogo putovao po svijetu.

Bio je gost na nekoliko značajnih međunarodnih filmskih festivala. Imao je prilike da vidi dosta filmova i da se upozna s tokovima stvaranja novog vala u svjetskoj kinematografiji.

- Očigledno je da su filmovi jugoslavenskih autora među najaktuelnijim pojavama suvremenog filma - kaže Žilnik i dodaje.... - Opća karakteristika proizvodnje svugdje je politička angažiranost, dokumentaristički metod, odbacivanje filma-slikovnice i priče. 

Hollywood umire.

Velike kompanije daju sredstva mladim režiserima. Ono što je doskora smatrano eksperimentom ili publicistikom, danas se gleda u velikim dvoranama.

Poznat je slučaj švedskog filma "Ja sam radoznala" u formi ankete o klasnoj strukturi u Švedskoj, pun je antiameričkog raspoloženja protiv rata u Vijetnamu.

Film je bio među najposjećenijima u toku prošle godine.
Žilnik je nedavno završio snimanje, po svom scenariju, dokumentarnog filma na temu saradnja omladine i Armije.

To je zanimljiv film u kome su prisutni svi oblici saradnje između vojnika i omladinaca, upoznavanje mjesta u kome se služi vojni rok i slično.

Valja spomenuti i to da je za snimanje ovog filma Žilnik sve sam nabavio: kamere, filmsku traku i druga sredstva za snimanje dobio je od svog kluba iz Novog Sada, a u realizaciji su sudjelovala još četiri vojnika iz njegove jedinice koje je on specijalno obučio i pripremio za ovu priliku.

Obrada: Yugopapir (Plavi vjesnik, jul 1970.)

Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Pjevač 
Kemal Monteno i slikar Antun Mateš (1970)

Podržite Yugopapir: FB TW Donate