Pretražite Yugopapir

Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Pjevač Kemal Monteno i slikar Antun Mateš (1970)




Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Čime se bave Aleksandar Hrnjaković, Antun Mateš, Želimir Žilnik i Kemal Monteno?

Slikar Antun Mateš



Gradski muzej u Bjelovaru već je duže vrijeme velika radionica. Preuređuje se, a u izložbenim prostorijama postavljaju se novi restaurirani eksponati. Među stručnim radnicima muzeja koji obavljaju ovaj odgovoran i težak posao nalazi se i vojnik Antun Mateš, poznati likovni umjetnik.

On restaurira stara umjetnička djela te im na taj način produžava vijek trajanja i osvježava već izblijedjele boje.

Za taj posao nije slučajno odabran, to je njegova specijalnost, njegov svijet, kako sam reče.

Antun je poslije srednje škole primijenjene umjetnosti nastavio studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao u klasi profesora Miljenka Stančića.

Ubrzo je pošao na odsluženje kadrovskog roka i, zapravo, nije imao vremena da dublje uđe u svijet slikarstva i kiparstva, da stekne individualnu afirmaciju.

Od prvog dana dolaska u vojničku sredinu Antun Mateš je "pronašao" mjesto djelovanja te je jedan od najaktivnijih vojnika u jedinici.

Rukovodilac je likovne sekcije, radi u dramskoj, tehnički je urednik lista "Tenkist", autor zidnih novina, scenograf kulturno-zabavnih priredbi i tako redom.

Pored poslova u bjelovarskom muzeju maksimalno se angažirao na uređenje trofejnog muzeja svoje jedinice.

Obuku je lako savladao. Drugovi ga vole i cijene, a posebno im je drag nakon prvog broja zidnih novina, u karikaturi su mnogi prepoznali sebe.

Sada im je lakše podnositi naporne vježbe, jer znaju da će ih njihov Mateš duhovito nacrtati.

Sve slobodno vrijeme Antun Mateš provodi u ateljeu uređenom u jednoj od prostorija vojničkog kluba. Tamo se stapa sva svojim svijetom slika, kistova i boja.

O tome je rekao:

- Moje starješine imaju razumijevanja i omogućuju mi da radim. Zahvaljujući tome ujesen ću u okviru programa suradnje građana, omladine i Armije u izložbenim prostorijama Gradskog muzeja u Bjelovaru prirediti samostalnu izložbu svojih djela iz vojničkog života. Nešto ću od toga pokloniti jedinici.


Pjevač Kemal Monteno



Na X jubilarnom festivalu mladih kompozitora "Omladina 70", održanom u Subotici, mladi sarajevski pjevač i kompozitor Kemal Monteno bio je jedini učesnik u vojničkoj uniformi.

Svojom pjesmom "Jedne noći u decembru" trostruko se predstavio: kao kompozitor, pisac teksta i interpretator.

U jedinicu se vratio s osvojenom drugom nagradom publike.

Jasno, to i nije bio Montenov najveći uspjeh.

Sa subotičkih festivala, na kojima sudjeluje svake godine, znao je odnositi i prve nagrade.

Njegov hit "Sviraj, gitaro moja" osvojio je srca ljubitelja zabavne muzike ...

Subotica je bila povod za razgovor.

Melodija "Jedne noći u decembru" originalna je i topla.

To je pjesma koja i muzikom i riječima predstavlja autentičan psihički trenutak jednog vojnika jedne studene noći na stražarskom mjestu. 





- Autor priča o tome kako je nastala:

- Inspiracija za stvaranje u vojsci ima dosta, ali kako sam do sada bio angažiran savlađivanjem obuke, nisam imao šanse da to ostvarim.

Ipak sam iskoristio jednu decembarsku noć kada sam bio na straži.

Bio je snijeg, mraz. Te noći "napisao" sam u glavi tekst pjesme koja mi se odmah učinila kao dobra, sutradan sam joj počeo davati melodiju.

Pjevušio sam je dva dana.

Drugovi su me pitali koja je to pjesma i čija je... Morao sam pjevati. Mnogo im se svidjela, te su ubrzo gotovo svi vojnici u jedinici počeli da je pjevuše.

Monteno ima prijatnu i originalnu boju glasa i prirodno držanje pred mikrofonom.

Nastupao je na svim festivalima "Vaš šlager sezone" u Sarajevu i kao kompozitor i kao pjevač.

Međutim, ove godine nije se mogao odazvati pozivu da se pojavi i kao interpretator, te je sudjelovao kao kompozitor i pisac teksta.

Napisao je riječi za svoju kompoziciju "Iz dnevnika jedne žene" i za kompoziciju Esada Arnautalića "U dugim noćima". Pjevanjem Montenove melodije "Iz dnevnika jedne žene", Anica Zubović je dobila nagradu za najbolju interpretaciju na festivalu.

Obrada: Yugopapir (Plavi vjesnik, jul 1970.)

Kako su se snašli u vojničkoj uniformi? Režiser
Želimir Žilnik i glumac Aca Hrnjaković...

Podržite Yugopapir: FB TW Donate