Pretražite Yugopapir

Snima se film "Nikoletina Bursać": U glavnoj ulozi beogradski student prava Dragomir Pajić"Nikoletina Bursać" nije lagan film. Barem ne tehnički. Samo jedan podatak to najbolje pokazuje: u Bihaću je Bauer jednog dana imao sedam hiljada statista

Lipanj 1964: Unatoč povećanog napora film "Nikoletina Bursać" režisera Bauera neće stići na festival... 

Već dvadesetak dana ekipa režisera Branka Bauera "unosi" nemir u podgrmečka sela. Tu se snima film o popularnom junaku Branka Ćopića, Nikoletini Bursaću. 

Tridesetak glumaca i isto toliko članova ekipe poremetilo je mir sela Bosanski Doljani. Tempo rada je vrlo oštar. Ekipa se žuri jer je počela kasnije nego što su se nadali.

Uostalom, ideju da se snimi film na temu Nikoletina Bursać režiser Bauer je nosio preko dvije godine.

Kad je odluka o snimanju konačno pala, prošlo je dosta vremena, tako da sada skoro svi u ekipi s mnogo žaljenja govore da "Nikoletina Bursać" neće stići u Pulu.

Ima doduše i optimista, ali Branko Bauer, miran i realan, sam kaže:

- Zasada nema nade, mada svi u ekipi želimo stići na festival!

Kruno Grahek, direktor ove ekipe nam kaže da snimanje teče tačno po planu i da bi se eventualno moglo stići, ali to njegovo "možda" previše je neodređeno a da bi se moglo povjerovati ...

Nikoletinu Bursaća u ovom Bauerovom filmu igra beogradski student prava Dragomir Pajić-Paja.

Rođen je 1943. godine u Popovom polju kraj Brčkog.

Radio je kao kazališni amater, a aprila ove godine, kada je na beogradskom univerzitetu održano finalno takmičenje "Prvi zabavljač 1964" dobio je nekoliko nagrada.

Nastupio je s monologom "Golub" iz Ćopićevog romana "Vuk Bubalo". Vjerovatno ga je to i navelo da se javi Baueru koji ga je odmah i angažirao.

- Mnogo sam čitao o radu na snimanju filmova, o životu glumaca - kaže Pajić - ali mada se u ovoj ekipi radi "oštro" ipak nije teško. Jer drugarstvo i pažnja - lijek su svakom umoru!Dežurni optimistaPajićev partner, tumač uloge Jovice Ježa poznati je glumac Milan Srdoč.

Da bi mogao odigrati ovu ulogu Srdoč je gladovanjem "skinuo" 16 kilograma, a sada ga rad u ekipi i dalje "tanji".

Srdoč je skoro uvijek s Pajićem, kojem kao iskusniji i stariji pomaže.

- Tumačim malog čovjeka u velikoj epopeji - kaže nam Srdoč i odmah zatim se šeretski vajka: Ovo je gore nego sam rat!

U ekipi je još jedan debitant.

To je djevojka koju je Bauer izabrao da odigra ulogu Curetka. Zove se Koima Balić.

Oduševljena je radom u ekipi i svima uvijek govori kako će "Nikoletina Bursać" biti najljepši film snimljen ove godine.

U ekipi je smatraju "dežurnim optimistom".

Branko Bauer je zadovoljan ekipom i tempom rada. Zahvaljujući upravo njemu ekipa je za dvadeset dana snimanja stekla brojne prijatelje.

Zar je onda čudo što ekipa bez većih teškoća nalazi statiste, što im svi pomažu koliko mogu.

Snimanje filma nastavit će se sve do prvih dana slijedećeg mjeseca kada se ekipa seli u Zagreb, gdje će se snimiti posljednje scene filma.

Jedino što ekipu rastužuje jest saznanje da se ove godine neće stići u Pulu.

Ili možda ipak?

Možda će se sva snimanja ipak završiti brzo i možda će Bauer uspjeti da film na vrijeme montira?

Nisu to skrivene želje samo članova ekipe, to žele i glumci a vrlo vjerojatno i sam režiser. Mada nam on kaže da ne želi žuriti i žurbom ugroziti kvalitet. 

Uostalom, "Nikoletina Bursać" nije lagan film. Barem ne tehnički. Samo jedan podatak to najbolje pokazuje: u Bihaću je Bauer jednog dana imao sedam hiljada statista!

Da završimo ovu reportažu još jednim podatkom: film "Nikoletina Bursać" snima dugogodišnji Bauerov suradnik, direktor fotografije Branko Blažina.

Napisao: K. Goco, obrada: Yugopapir (Studio, VI 1964.)


Nikoletina zna znanjeStudent Dragomir Pajić, kojemu je povjerena glavna uloga u filmu "Nikoletina Bursać", što se upravo snima u Bihaću i okolici, ima izvanrednu memoriju. Čitavu knjigu snimanja naučio je napamet pa ga režiser Bauer često koristi kao "podsjetnik": 

- Nidžo, što sada dolazi?

A Nidžo kao da čita knjigu ...


Podržite Yugopapir: FB TW Donate