Pretražite Yugopapir

Gde letuju popularni Jugosloveni '70: Arsen Dedić, Oliver Mlakar, Nela Eržišnik, Kristina Remškar...





Jun 1970: Omiljena dečja emisija "Dvogled" slavi mali, ali vredan jubilej - emitovanje tridesete emisije. Na svoje "čedo" posebno su ponosni autori Dragan Babić i Ljubivoje Ršumović, kao i urednik Dečje redakcije TV Beograd Lola Vlatković ... Janez Vrhovec proslavio je redak jubilej - stotu filmsku ulogu. Tim povodom, njegovo udruženje ga predlaže za Sedmojulsku nagradu, koju nije dobio još nijedan glumac... Posle Bekima Fehmijua, koji igra Odiseja u istoimenom hit ostvarenju, red je da u nekoj italijanskoj seriji debituje i naša talentovana Dušica Žegarac. Nju ćemo 1971. gledati u "Eneidi", novom visokobudžetnom TV spektaklu u boji ... Pred letnju pauzu, privodi se kraju emitovanje jedne od najboljih kviz emisija u istoriji JRT-a "Malo ja, malo ti". Kviz zajednički realizuju redakcije Beogradske i Zagrebačke televizije, na čelu sa najpopularnijim voditeljima Mićom Orlovićem i Oliverom Mlakarom. S obzirom na ovako savršenu srpsko-hrvatsku saradnju, gledaoci neće biti uskraćeni ni tokom "letnjeg raspusta", jer će iste redakcije do jeseni pripremati "Letnji kviz" - mada još nije sigurno da li će ga voditi Mića i Oli - kojima je takođe potreban mali predah... A magazin Start odlučio je da se raspita kome je još od poznatih ličnosti (pored Mlakara) potreban predah - pitanje glasi:


Gdje ćete, s kim i kako provesti godišnji odmor ?






KRISTINA REMŠKAR: Svih trideset dana godišnjeg odmora bit ću dobra tetica koja se brine o nećacima. Uostalom, s obzirom na to, što sam neudata i ljetujem sama, to mi neće biti teško. Spakovat ću lijepo najnužniju garderobu za plažu i sjesti u autobus za Portorož da posjetim sestru. Nadam se da ću joj biti korisna, ako je već neka korist voditi djecu na kupanje. Podvodne avanture i skijanje na vodi prepustit ću smjelijima. Naročito sam omrznula skijanje na vodi. Jednom su me nagovorili da pokušam staviti skije, i što mi se dogodilo: da li zbog svoje nespretnosti ili tuđe, tek vrlo spektakularno zabola sam nos u - more.


NELA ERŽIŠNIK: Čim uhvatim nekoliko slobodnih dana poći ću s mužem u našu vikendicu u Volosko. Povest ćemo sobom i "Dedu", osmogodišnjeg ovčara kojem s obzirom na njegovu dob ime apsolutno odgovara. I kako će onda izgledati ti naši dani na obali: šetnja s "Dedom" šumom prema Preluci, čeprkanje po vrtu i nepročitane stranice Solženjicina. Upravo zato što će nam boravak na moru biti ograničen, trudit ćemo se da za kratko vrijeme stignemo što više. Suprug će po običaju odlaziti po novine i donositi sva najnovija izdanja. Bit će to u pravom smislu riječi dolče vita, i za nas i za "Dedu".


OLIVER MLAKAR: Meni predstoji dugo, vrelo ljeto. Očekujemo prinovu i nema udaljavanja od kuće. Čemu se nadamo? Živoj i zdravoj bebi, što se kaže sa svim prstima i ostalim ... Da nije tako, ljetovali bismo u tastovoj kućici u Crikvenici. U tom slučaju režim bi bio slijedeći: ribolov, kupanje i potpuna apstinencija od televizije. To su jedini dani kada ne piljim u tu magičnu kutiju, i da nema novina bio bih najneupućeniji građanin Jugoslavije. Dogodine morat ćemo računati s još jednim novim članom. Obožavat će kupanje poput nas.


ARSEN DEDIĆ: Brat je pristao da me primi na svoj trabakul kao "malog od palube". Predviđamo plovidbu prema Kornatima i uz obalu. Na civilizaciju jedino će me podsjećati - magnetofon i tranzistor. Kćeri Sandri to je prvi školski raspust i ja ću se truditi da joj ga učinim što zabavnijim. Za razliku od mene ona će biti počasni gost na obiteljskom trabakulu. A što ćemo raditi? Loviti ribu, pjevati, svirati. Sandra će iz Zagreba povesti svoju privatnu gošću - mačku Febu. Možete misliti kakva će to biti strka na trabakulu kada se Feba izgubi negdje u potpalublju ...


ANTUN NALIS: Budući da nisam snob, ljetujem u skromnom mjestu, u Tučepima. Zato što nisam snob ne nosim magnetofon, već - papagaja Džima. O Tučepima ne treba govoriti, a Džim govori sam za sebe. Sa mnom će i supruga, ona mi je najbolji partner za zabavu i "pijaču". Konzultirao sam Džima, nema ništa protiv toga. Nekoliko večeri nastupat ću s Arsenom u šou za turiste. Neće biti naodmet da se čovjek osigura i s nekom rezervnom sumom, jer ako je riječ o cijenama, posebno u toku sezone, kao što znamo - đavo nikad ne spava.

Tekst: Aleksa Vojinović, obrada: Yugopapir (Start, VI 1970.)


Ljetovanje 1970 (2. dio)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate