Damir Martinović i Strukturne ptice: Konceptualni rock koncert "Krug" / (Adriatik, 1987)Nakon razlaza Termita, Martinović je nastavio nešto konvencionalniju karijeru basista u tada osnovanoj grupi Let 2, dok je Strukturne ptice zamislio kao mjesto na kojemu se realiziraju projekti posebnog tipa i drukčije namjene. Naime, pored njihove višemedijske naravi, svi istupi Strukturnih ptica razlikuju se od uobičajenog popularglazbenog performiranja po svojoj funkcionalnosti, odnosno po izostanku oslonca na ritualici i uzusima pop-koncerta

Kad nastup jedne lokalne grupe, koja je u pet godina postojanja održala samo pet raznorodnih nastupa i smjestila se na izrazito alternativnom krilu riječkog rocka, u Kongresnoj dvorani opatijskog hotela Adriatik okupi čak 700 poštovalaca, među kojima je kompletna kvarnerska pop-kulturna krema i birani gosti, onda se može govoriti o specifičnom elektricitetu na sceni koji ključa prije eksplozije.

Te iznimno porasle aspiracije glazbenih aktivista i naraslu raznovrsnost ponude prati adekvatna znatiželja poklonika pop-izričaja.

Činjenica da je upravo predstavljanje glazbeno-scenskog projekta Krug, marginalnih Strukturnih ptica, postao kulturni događaj tjedna u ovom kraju - nije kuriozum, nego odraz zdrave situacije u kojoj i izrazitija skretanja iz matice pop-događanja izazivaju pažnju većeg broja sofisticiranih ušiju.

Pet dosadašnjih "događanja" što su ih prije Kruga predstavili Damir Martinovićnjegovi suradnici, priskrbilo je toj skupini auru osobite ekskluzivnosti. 

(foto: Željko Jelenski)

Zametak grupe nastao je još 1982. godine, kada je basist urnebesne riječke punk-ekipe Termiti, Damir Martinović, s nekoliko opatijskih prijatelja realizirao Ptičji izrezak

Već je tada naznačen generalni odmak nastale glazbene jedinice od uvriježenih oblika glazbenog komuniciranja. 

Ubrzo potom, a nakon razlaza Termita, Martinović je nastavio nešto konvencionalniju karijeru basista u tada osnovanoj grupi Let 2, dok je Strukturne ptice zamislio kao mjesto na kojemu se realiziraju projekti posebnog tipa i drukčije namjene. 

Naime, pored njihove višemedijske naravi, svi istupi Strukturnih ptica razlikuju se od uobičajenog popularglazbenog performiranja po svojoj funkcionalnosti, odnosno po izostanku oslonca na ritualici i uzusima pop-koncerta.

Upravo zbog toga, ta je skupina, prije svega, inovator na području višemedijskog izraza. 

Na primjer, Ptičji izrezak 2 iz 1984. godine uključivao je nasnimljenu i živu glazbu, ples, video-slajdove, upotrebu i simulaciju prirodnih zvukova, govor - izraziti je pobornik eklekticizma i, napokon, sastav koji na nov način tretira scensko vrijeme: projekti su trajali od 10 minuta do 10 sati. 

Duh i motor Strukturnih ptica, Damir Martinović, unio je još jednu novost na riječku alternativnu scenu: pri konstrukciji novih izraza pomaže i konstruiranje novih naprava. 

Za Oratorij (kratka šetnja, izvedena na RI-rocku 84) konstruirao je, na primjer, divovski nepokretni žičani instrument - planinsku liru...

Krug je također glazbeno-scenski projekt, višemedijsko predstavljanje, ali ovoga puta utemeljeno na razrađenim dramaturškim osnovama, uz istaknutiju ulogu glazbe. 

(foto: Željko Jelenski)

Zato bi se Krug mogao okarakterizati i kao konceptualni rock-koncert, "friziran" režijskom obradom, videom i, dakako, tehničkim inovacijama. 

Da bi dočarao Bamburosona, centralnu "silu" svoje pripovijetke Kruga, po kojoj je priredba i napravljena - Martinović je konstruirao grotesknu mehaničku napravu koja u trenutku dramatskog klimaksa, kloparajući golemom drvenom rukom, simulira samouništenje, a iz utrobe joj ispada iznutrica u posudu gdje leži glavni lik videa i novorođeni entitet cjelokupnog Kruga, inače Predrag Kraljević, nekad frontman Termita.

Ambicioznost Strukturnih ptica ne iskazuje se kao pretencioznost, prije svega zato što osnovni kreatori (uz Martinovića, ovom prilikom i Zoran Bravarić) ne polazi od "simulacije" teatarskih situacija, nego je cjelokupno događanje rađeno kao "naivna" evokacija organskih, primitivnih rituala, ciklusa rađanja i umiranja.

Kao rock-glazba, Krug bio bi previše opterećen scenskim efektima i videom, kao pokušaj teatra bila bi to srazmjerno površna rabota, ali u cjelini priredba je konzistentan i, prije svega, glazbeno impresivan novum.

Recimo i to da su pored spomenutih u realizaciji Kruga sudjelovali i glazbenici, bivši ili sadašnji članovi sastava Fit, Let 2, Death in Venice (Venecija), Carro Can, Paraf, Miladojka Youneed (Ljubljana) i drugi.

Strukturne ptice pokušat će svoj skupi "igrokaz" preseliti i na pozornice većih centara, a nakon toga od njih možemo, baš kao i do sada, očekivati projekt koji nema mnogo veze s prethodnim.

Napisao: Goran Lisica, obrada: Yugopapir (Studio, maj 1987.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate