Damir Martinović i Strukturne ptice: Konceptualni rock koncert "Krug" / (Adriatik, 1987)



Nakon razlaza Termita, Martinović je nastavio nešto konvencionalniju karijeru basista u tada osnovanoj grupi Let 2, dok je Strukturne ptice zamislio kao mjesto na kojemu se realiziraju projekti posebnog tipa i drukčije namjene. Naime, pored njihove višemedijske naravi, svi istupi Strukturnih ptica razlikuju se od uobičajenog popularglazbenog performiranja po svojoj funkcionalnosti, odnosno po izostanku oslonca na ritualici i uzusima pop-koncerta

Kad nastup jedne lokalne grupe, koja je u pet godina postojanja održala samo pet raznorodnih nastupa i smjestila se na izrazito alternativnom krilu riječkog rocka, u Kongresnoj dvorani opatijskog hotela Adriatik okupi čak 700 poštovalaca, među kojima je kompletna kvarnerska pop-kulturna krema i birani gosti, onda se može govoriti o specifičnom elektricitetu na sceni koji ključa prije eksplozije.

Te iznimno porasle aspiracije glazbenih aktivista i naraslu raznovrsnost ponude prati adekvatna znatiželja poklonika pop-izričaja.

Činjenica da je upravo predstavljanje glazbeno-scenskog projekta Krug, marginalnih Strukturnih ptica, postao kulturni događaj tjedna u ovom kraju - nije kuriozum, nego odraz zdrave situacije u kojoj i izrazitija skretanja iz matice pop-događanja izazivaju pažnju većeg broja sofisticiranih ušiju.

Pet dosadašnjih "događanja" što su ih prije Kruga predstavili Damir Martinovićnjegovi suradnici, priskrbilo je toj skupini auru osobite ekskluzivnosti. 

Zametak grupe nastao je još 1982. godine, kada je basist urnebesne riječke punk-ekipe Termiti, Damir Martinović, s nekoliko opatijskih prijatelja realizirao Ptičji izrezak

Već je tada naznačen generalni odmak nastale glazbene jedinice od uvriježenih oblika glazbenog komuniciranja. 

Ubrzo potom, a nakon razlaza Termita, Martinović je nastavio nešto konvencionalniju karijeru basista u tada osnovanoj grupi Let 2, dok je Strukturne ptice zamislio kao mjesto na kojemu se realiziraju projekti posebnog tipa i drukčije namjene. 

Naime, pored njihove višemedijske naravi, svi istupi Strukturnih ptica razlikuju se od uobičajenog popularglazbenog performiranja po svojoj funkcionalnosti, odnosno po izostanku oslonca na ritualici i uzusima pop-koncerta.

Upravo zbog toga, ta je skupina, prije svega, inovator na području višemedijskog izraza. 

Na primjer, Ptičji izrezak 2 iz 1984. godine uključivao je nasnimljenu i živu glazbu, ples, video-slajdove, upotrebu i simulaciju prirodnih zvukova, govor - izraziti je pobornik eklekticizma i, napokon, sastav koji na nov način tretira scensko vrijeme: projekti su trajali od 10 minuta do 10 sati. 

Duh i motor Strukturnih ptica, Damir Martinović, unio je još jednu novost na riječku alternativnu scenu: pri konstrukciji novih izraza pomaže i konstruiranje novih naprava. 

Za Oratorij (kratka šetnja, izvedena na RI-rocku 84) konstruirao je, na primjer, divovski nepokretni žičani instrument - planinsku liru...

Krug je također glazbeno-scenski projekt, višemedijsko predstavljanje, ali ovoga puta utemeljeno na razrađenim dramaturškim osnovama, uz istaknutiju ulogu glazbe. 

Zato bi se Krug mogao okarakterizati i kao konceptualni rock-koncert, "friziran" režijskom obradom, videom i, dakako, tehničkim inovacijama. 

Da bi dočarao Bamburosona, centralnu "silu" svoje pripovijetke Kruga, po kojoj je priredba i napravljena - Martinović je konstruirao grotesknu mehaničku napravu koja u trenutku dramatskog klimaksa, kloparajući golemom drvenom rukom, simulira samouništenje, a iz utrobe joj ispada iznutrica u posudu gdje leži glavni lik videa i novorođeni entitet cjelokupnog Kruga, inače Predrag Kraljević, nekad frontman Termita.

Ambicioznost Strukturnih ptica ne iskazuje se kao pretencioznost, prije svega zato što osnovni kreatori (uz Martinovića, ovom prilikom i Zoran Bravarić) ne polazi od "simulacije" teatarskih situacija, nego je cjelokupno događanje rađeno kao "naivna" evokacija organskih, primitivnih rituala, ciklusa rađanja i umiranja.

Kao rock-glazba, Krug bio bi previše opterećen scenskim efektima i videom, kao pokušaj teatra bila bi to srazmjerno površna rabota, ali u cjelini priredba je konzistentan i, prije svega, glazbeno impresivan novum.

Recimo i to da su pored spomenutih u realizaciji Kruga sudjelovali i glazbenici, bivši ili sadašnji članovi sastava Fit, Let 2, Death in Venice (Venecija), Carro Can, Paraf, Miladojka Youneed (Ljubljana) i drugi.

Strukturne ptice pokušat će svoj skupi "igrokaz" preseliti i na pozornice većih centara, a nakon toga od njih možemo, baš kao i do sada, očekivati projekt koji nema mnogo veze s prethodnim.

Napisao: Goran Lisica, obrada: Yugopapir (Studio, maj 1987.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate