Gde letuju popularni Jugosloveni '70: Zvonko Letica, Relja Bašić, Džimi Stanić, Karlo Bulić, Gustav Krklec



Jun 1970: Završava se tradicionalni TV festival "Bled 70", na kojem se prikazuju i nagrađuju emisije i autori koji su obeležili prethodni televizijski period. Gledaoci se raduju, jer će to biti povod da na malim ekranima ponovo vide nominovane epizode najuspešnijih humorističkih serija "Muzikanti" i "Naše malo misto"... Na programu Radio Beograda je igra za decu Dragana Aleksića "Radionica za opravku dana" u kojoj svoje prve glumačke korake čini 12-godišnji Zoran Cvijanović, koji će široj publici postati poznat tek kada za sedam godina bude zaigrao u filmu "Lude godine"... Tereza Kesovija je ponovo u Beogradu. Kaže: "Osećam da me tu vole, da sam tu svoja. Susret sa beogradskom publikom za mene je uvek novo i divno uzbuđenje. Kad bi sve publike sveta bile kao beogradska, gde bi mi bio kraj!" Novinarska ekipa zabeležila je i sledeće trenutke: Tereza uspešno šarmira čuvara u Pionirskom parku (gde je malo gazila po travi), pa joj čovek oprašta kaznu od 20 novih dinara. A u znaku praštanja protiče i Terezin susret sa koleginicom Radmilom Karaklajić, na koju je bila ljuta zbog neke letošnje Radmiline izjave u štampi. Karaklajićka pruža Terezi ruku pomirenja... Kesovija prihvata, dokazavši po ko zna koji put da ume da prašta - i da nije zlopamtilo ... Sledi još pet popularnih ličnosti koje su u anketi magazina Start odgovorile na pitanje: 


Gdje ćete, s kim i kako provesti godišnji odmor?




ZVONKO LETICA: Interesantno, iako mi je otac s Korčule, ja sam taj divni otok otkrio nedavno prilikom snimanja jedne emisije "Stop". Tako ću ovog ljeta posjetiti Korčulu kao turist i bez filmske kamere. Kao svaki nadobudni kontinentalac putovat ću s kompletnim priborom za podvodni ribolov. Hoće li se koja riba zaletjeti na moje osti vidjet ćemo po povratku ... Imam utisak da ću se na Korčuli osjećati najugodnije, kao pravi sin svog oca. Za svaki slučaj, ako oblaci prekriju nebo uzet ću i nekoliko knjiga. Tako, neka se nađu, zlu ne trebalo.


DŽIMI STANIĆ: Je, Pero, i ja se bum odfural na more. Zakaj ne bi? Uz put bum peval. Zakaj ne bi? Zaradim kintu i farbicu. Gde me morete najti? A tam negde na srednjem Jadranu. Samo malo mi je mutno kak bu bilo. Zgleda da smo jako grešni, jer nas hip škropi kišica. Ak bu tak i dole, bog i bogme bum splesnivil. E, sad kaj bum sobom zel: prvo moram sebe skužirati tak da bum gala i da mačke trzaju čim me vide, a onda nekaj nosim i za njih. Kaj? Pero, kak si ti znatiželjan! No, kaj se na mačkama najprije ždere? Svilene čarape! Vidiš, i ja kak stari kavalir na to mislim i nosim sa sobom celi paket svilenih čarapa.


RELJA BAŠIĆ: Za razliku od drugih ja ću krenuti u potjeru za ljetom tek u novembru. Plovit ćemo za njim sve dok ga ne stignemo, pa bilo to negdje blizu Španije ili u Karipskom moru. Stajat će to dosta mene i porodicu, ali toliko ću nadam se zaraditi snimajući jesenas za francusku televiziju. Ovo snimanje obogatit će moju garderobu za 35 novih odijela, od kojih ću neka svakako nositi na tom petnaestodnevnom krstarenju u potrazi za suncem. I da ne zaboravim: u prtljazi će se obavezno nalaziti i reketi za tenis, bez kojih ne mogu zamisliti nijedan odmor bilo gdje.


KARLO BULIĆ: Madona, kakvo pitanje! Skužajte, a kako da se otresem jedanaestomjesečne konfuzije ako se ne spustim na obalu?! Živim kao kontinentalac, mada sam dušom i srcem vezan za more. Dunkve, prvo ću posjetiti porodičnu grobnicu u Mlinima kod Dubrovnika, a zatim vrludati rivom prema Splitu. Klonit ću se furešta (ama svaka im čast, donose nam devize!) i nastojati da što prije zaboravim šta sam sve radio preko godine. Kao pažljiv muž i dobar otac sačekat ću ženu i kćerku na aerodromu, neću ih voziti kolima. Čemu da se na odmoru upoznavaju sa stanjem na našim cestama! Arivederči!


GUSTAV KRKLEC: Nekada sam živio u zabludi i odlazio na ljetovanje s naramkom knjiga, naravno u najčvršćem uvjerenju da ću ih temeljito prostudirati. I jasno, demantirao sam sam sebe. Od čitanja nije bilo ništa. Poučen tim iskustvom putujem slobodan kao ptica, s onoliko periodične štampe koliko je potrebno da se razbije monotonija putovanja. Ljetovat ću kombinirano, i na moru i u brdima. Inače za mene je pravi odmor u planinama, šetnja kroz divne slovenske šume. Cvrkut ptica, žubor potoka, nepomućeni vjekovni mir, ugodna hladovina i beskrajna panorama zelenila. To je najpoželjniji odmor za svakoga, posebno za pjesnika. 

Tekst: Aleksa Vojinović, obrada: Yugopapir (Start, VI 1970.)


Ljetovanje 1970 (3. dio)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate