Pripremite se za 2. Filmski maraton TV Beograd / 11 domaćih komedija: Biraj, druže, što ti je volja!




Kako je završila inicijativa nekih filmskih radnika da se Filmski maratoni na televiziji zakonski zabrane? "Koliko ja znam, na tome je i stalo. Zatim, na moju adresu još ništa službeno nije stiglo, pismo, žalba ili bilo što slično. Ja mogu samo reći odnosno postaviti neka pitanja: zbog čega prikazivači ne organiziraju maratone u kino-dvoranama?" 

Lipanj 1987: Od petka uvečer do subote poslije podne Filmska redakcija TV Beograd pripremila nam je maraton od jedanaest domaćih filmskih komedija.

Ako se ovako produži - TV ljeto 87. možda ćemo pamtiti kao maratonsko!

Ali, ta se prognoza, razumljivo, ne zasniva na vremensko-klimatskim procjenama Borisa Koljčickog ili, možda, na onim satelitskim mrljama koje se lagano pomiču ili podrhtavaju kao paučina na propuhu, a koje nam serviraju svaku večer kao šlag na blok nogometne torte, odnosno lakrdije.

A kad smo već kod "Šajberijade", moda zvana maraton krenula je pretprošle nedjelje kada su drugim kanalom vladali sportaši, nastavila se prošle subote mondovizijskim muzičkim spektaklom, a domaća filmska komedija i službeno će zacementirati tu atraktivnu orijentaciju oko koje su se, nepotrebno, lomila koplja i stvarala nervoza.

- Nije to loše da se maratoni prikazuju svako malo - smješka se zadovoljno Radoslav Zelenović, urednik Filmske redakcije TV Beograd, zapravo rodonačelnik toga trenda koji se pojavio na ekranu 19. i 20. ožujka, uoči proljeća, kao vjesnik novoga vala. - A mi od tada pa do ovih dana barem jedno naučili: kako ne treba raditi!



To znači, odustali smo od one prvotne i uistinu pretjerane dužine (36 sati).

Sada počinjemo desetak minuta poslije deset uvečer, u petak, a završavamo u subotu po podne, u pola šest, tako da "Dallas" može krenuti na vrijeme.

Zatim, a to su također sugestije gledališta, između filmova ostavljamo i nekoliko dužih pauza. Da ljudi predahnu, kupe nešto u obližnjoj prodavaonici, odu do kuhinje i pojedu nešto itd.

- Očekujete li ponovno sudar s distributerima i prikazivačima? Kako je završila inicijativa nekih filmskih radnika da se Filmski maratoni na televiziji zakonski zabrane?

- Koliko ja znam, na tome je i stalo. Zatim, na moju adresu još ništa službeno nije stiglo, pismo, žalba ili bilo što slično.

Ja mogu samo reći odnosno postaviti neka pitanja: zbog čega prikazivači ne organiziraju maratone u kino-dvoranama? 

Možda zato što su im dvorane neprovjetrene, što im rashladni uređaji ne rade ni u doba najvećih vrućina.

Pa, onda, zašto im se posljednje predstave završavaju u devet ili deset uvečer?

Kada su posljednji put organizirali neku ponoćnu projekciju?

Ima još pitanja, ali strašno me zanima kako su proljetos došli do brojke od trideset i pet milijardi, koliko su, navodno, izgubili za dva dana našeg programa.

- Je li sada lakše? Ili, možda nije, komedija je đavolska stvar...

- Sada je teže... Prošli smo put imali salatu: malo strave i užasa, malo krimića, malo melodrama, malo mjuzikla... pa, biraj, druže, što ti je volja!

A kad smo ovih dana pregledali, mjerili; analizirali i svašta radili - nastavlja Zelenović - utvrdili smo da su se naši redatelji vrlo ozbiljno bavili komedijom.

To su sasvim solidno napravljeni filmovi, sve je tu na vrlo visokom profesionalnom nivou: montaža, svjetlo, muzika, gluma.

Počinjemo s Čalićem, završavamo s Mihajlom Vukobratovićem koji, kao jedan od redatelja Boljeg života, simbolizira visoke televizijske domete.

Inače, i prije starta Maratona, objavit ćemo razgovor s Lolom Đukićem jer on je bio neizostavan.

A, na kraju - Vukobratović ima riječ!

Još bih nešto naglasio: ova revija nema ambicije da bude povijesna retrospektiva domaće filmske komedije.

Ne, željeli smo osvijetliti neke trenutke iz tog žanra, nadamo se bolje!

Zatim, postoje cijele generacije koje nisu gledale TV-serije Lole Đukića, "Servisnu stanicu" na primjer (po kojoj su snimljeni "Sreća u torbi", "Nema malih bogova" op. p.), koje ne znaju da su se neki naši autori bavili adaptacijom Nušića i Sremca (Žorž Skrigin i Soja Jovanović, odnosno "Gospođa ministarka", "Pop Ćira i pop Spira").

Hoće li predstojeća vladavina komedije biti shvaćena i prihvaćena od svih?

Kako će se pojedlnci osmjehivati nakon nekih davno preraslih glumackih "antikvarijata", usprkos tome što će to biti i istinska revija najboljeg što smo u tom poslu imali?

Sve ćemo to vidjeti poslije, kad stignemo na cilj!


Što u pauzama?



Redatelj Maratona, Slavko Tatić, obavijestio nas je o sadržaju pauza.

Zapravo ih neće biti, jer će u dva dijela, dva puta po 26 minuta, biti prikazan holivudski dokumentarac pod naslovom Komedija je ozbiljan posao.

Zatim, fragmentarno će biti obrađen ciklus Djeca glumci, a, kako se i očekivalo, neće izostati EP-blokovi, muzički spotovi itd.

Dakle, maratonci trče svoj drugi krug. Bit će vremena i za onaj počasni! 

Napisao: Slobodan Šterić, karikatura: Dušan Petričić, obrada: Yugopapir (Studio, jun 1987.)





Podržite Yugopapir: FB TW Donate