FK Radnički Niš, najprijatnije iznenađenje fudbalske '76: Postali strah i trepet za svoje protivnike




Sve se pokušavalo da se "klub crvenih", kako su žandari zvali Radnički, zatuče još u gnijezdu, ali napredni radnički duh je uvijek nalazio načina da zaplamti još žešće, da s još više volje krene izabranim putom

Od momčadi koja je u minulom prvenstvu za dlaku izbjegla ispadanje iz Prve lige, Radnički je u ovom prvenstvu postao neočekivano strah i trepet za svoje protivnike. Nišlije su iz kola u kolo sve uspješnije, pa ako nastave dosadašnjim tempom, neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko prigrabe i naslov jesenskog prvaka.

Radnički je klub svijetle tradicije.

Osnovan je 1923. godine.

Zbog naprednih ideja svojih članova bio je stalno na udaru predratnog režima, a u više navrata mu je zabranjivana i sportska aktivnost.

Sve se pokušavalo da se "klub crvenih", kako su žandari zvali Radnički, zatuče još u gnijezdu, ali napredni radnički duh je uvijek nalazio načina da zaplamti još žešće, da s još više volje krene izabranim putom.

Mnogi članovi ovog popularnog niškog kluba sudjelovali su i u narodnooslobodilačkom ratu.

Put do Prve lige bio je za Nišlije prilično dug i težak.

Dugogodišnji san je ostvaren tek 3. lipnja 1962. godine.

Radnički je toga dana, koji je zlatnim slovima upisan u klupske ljetopise, u kvalifikacijskoj utakmici u Skopju pobijedio momčad Vardara, poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca, sa 5:4 (u regularnom toku i nakon produžetaka bilo je 0:0). 

Nišlije se s razlogom vrlo rado sjećaju tog povijesnog sastava Radničkog:


  • Knežević, Dimovski, R. Cvetković, A. Nikolić, Grbić, Jocić, Balov, Ostojić (V. Nikolić), Radivojević, Sovrović, Jeremić

Od tada je Radnički stalni član društva prvoligaša.

U nekoliko navrata klub se nalazio na rubu provalije, ali se uvijek sretno izvlačio.

Najkritičnije je bilo u prošlom prvenstvu kad je sačuvan status zahvaljujući samo osvojenom bodu (0:0) u Skopju, s Vardarom, u posljednjem kolu.

U domaćem prvenstvu Nišlije su prve godine svog prvoligaškog staža, dakle natjecateljske 1962/63, bile najuspješnije - šesto mjesto.

Treba svakako spomenuti i naslov jesenskog prvaka, kojim su se okitili 1973. godine.

Na službenoj međunarodnoj sceni, najveći uspjeh je Radnički zabilježio 1975. godine, osvajanjem Balkanskog kupa.

Napisao: C. Ivanković, obrada: Yugopapir (SN revija, novembar 1976.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)