Vera Čukić i Gordan Mihić, razgovor zaljubljenih '68: "Samci" su napisani zahvaljujući Verinim nezgodama

Poslednji dani avgusta 1968:

U Beograd se sa Pulskog festivala vraćaju najslikanija mlada dama Neda Arnerić i šezdesetogodišnji akrobata Dragoljub Aleksić, koji postaje ponovo popularan zahvaljujući aktuelnom  filmu Dušana Makavejeva "Nevinost bez zaštite"...

Zoran Miščević i Siluete nisu ni kretali na Jadran, jer su izračunali da im se više isplati da preko leta nastupaju u Domu omladine...

Uveliko se piše o romansi misice Daliborke Stojšić i pevača Žarka Dančua, a pažnju privlači još jedan zaljubljeni par: mlada glumica Vera Čukić i 29-godišnji scenarista Gordan Mihić.

Novinarskoj ekipi Plavog vjesnika palo je na pamet da za rubriku "Intervju ljubimaca" ne organizuju uobičajeni susret dve popularne ličnosti koje se ne poznaju, već naprotiv, da to bude "specijalni randes" Vere i Gordana...


"Gledali su se kao djeca. Ona nije skidala pogled s njegovih očiju, a on je milovao njenu kosu. Bili su zagrljeni. Nešto su šaputali i okolina ih nije interesirala"

... On: Gordan Mihić, talentirani mladi pisac scenarija. Njegove tekstove smo vidjeli na malom i velikom ekranu. Prvi scenarij »Zvižduk u osam« napisao je prije devet godina. Od tada slijedili su tekstovi za filmove »Doći i ostati«, »Sirota Marija«, »Vreme ljubavi«, »Tople godine«, »Buđenje pacova«, a nedavno u Puli smo vidjeli »Kad budem mrtav i beo«. Gledaoci malog ekrana vidjeli su seriju »Samci« čije je tekstove Gordan napisao u rekordnom vremenu, za mesec dana osam emisija.

Ona: Vera Čukić, predstavnica mlađe generacije filmskih »zvijezda«. Do sada je imala niz zapaženih uloga na velikom i malom ekranu. Stalni je član Narodnog pozorišta u Beogradu. Na ovogodišnjem Pulskom festivalu vidjeli smo je u filmovima »Dvije mame i dva tate« i »Krvava makedonska svadba«. Nije bila u Puli, jer je putovala u inostranstvo.

Kroz šalu sam saznao novosti o dvoje mladih i zaljubljenih. Svatko radi svoj posao, ali ipak se nađe vremena i za ljubav. Gordan je u šali dobacio:

- Prije nekoliko dana u zakazano vrijeme Vera nije stigla na sastanak. Zabrinuo sam se jer svoj »Trijumf« vozi ludo, pa sam otišao do njene kuće. Kada sam ušao, na podu je sjedila s »molerom«. Oboje su tugovali. Šta se dogodilo? upitao sam. 

Odgovorila mi je da je došao »moler« da malja stan. Međutim, kasnije se ustanovilo da taj mladić uopće nije moler i da je došao da bi se s Verom upoznao. Upropastio je zidove, tako da smo Vera i ja sutradan morali da krečimo.

- E, ti moraš sve da pričaš, ljutila se Vera. - Zašto druge pojedinosti ne izneseš. Ljepše.

- Dobro, prihvatio je Gordan. Vera mi je najbolji drug pored Ljubiše Kozomare, takođe pisca scenarija. Priznat ću: Mnoge tekstove za televizijsku seriju »Samci« napisao sam zahvaljujući Verinim nezgodama.

- To znači da televizija neće ostati bez dobrih scenarija, uzvratila ja Vera. - Jer ja imam toliko nevolja da Gordan ne može sve stići da napiše.

Gordan mi se povjerio:

- Gledaoci malog ekrana su nedavno vidjeli televizijsku emisiju »Gospodin Foka« u kojoj su igrali Neda Spasojević i Slobodan Perović. Taj tekst sam ja napisao. Na Verin prijedlog pokušat ću ekranizirati taj scenarij.

- Da li si odredio režisera?

- Bilo bi mi drago da film režira zagrebački roditelj Krešo Golik. To je izvrstan režiser sa savremenim pogledima. On pravi moderan film. Poslednja Pula je vidjela njegov film i mislim da je to osvježenje za jugoslavensku kinematografiju.

Razgovor se i dalje prenio na njihove planove. Što očekuje Veru, a što Gordana u narednoj sezoni.

- U okviru proslave 100-godišnjice Narodnog pozorišta dodjeljena mi je jedna od glavnih uloga u predstavi »Zli dusi«. Igraću pored Milivoja Živanovića, Ljubiše Jovanovića, Mire Stupice, Jovana Milićevića... To je velika odgovornost, ali nadam se najboljem.


- S kime bi željela da igraš od zagrebačkih umetnika?

- Neobično cjenim Miju Oremović, Relju Bašića, Fabijana Šovagovića... To su izvrsni umjetnici.

- A planovi na filmu?

- Nekoliko ponuda sam dobila od domaćih producenata. Ovih dana mi je stigao poziv i iz Italije. Ne znam šta ću uraditi. Jer, obaveze me čekaju i na televiziji. To znači, film, televizija i kazalište kome sam najvjernija. Uostalom vidjet ćemo do kraja mjeseca.

Gordan Mihić takođe ima pune ruke posla. Neprestano piše, jer ponude stižu sa svih strana.

- Dobro je dok ima posla. A raditi nije teško, pogotovu kada čovjek voli posao koji radi.

- Šta spremaš za mali ekran?

- Napisao sam produžetak serije »Samci«. Tri emisije će se snimiti početkom septembra. Ostaje mi još pet. Ranije emisije iz te serije primljene su izvanredno i kod gledalaca i kod kritike. Nadam se da će i nastavak serije proći isto.

- A veliki ekran?

- Ima planova o kojima još ne želim govoriti.

- Ne moraš baš u detalje, ali reci bar nešto!

- Beogradska televizija je prihvatila ideju da snimi serijski film po mojem scenariju. Nešto slično bih režirao i za veliki ekran. Ideja je, po mom mišljenju, idealna, a tema je savremena.

Pošto je Gordan žurio na poslovni sastanak, prekinuli smo razgovor. Ostavio je Veru da me njenim »Trijumfom« odveze do kuće, a on je svojim »Chevroletom« odjurio jer, »možda će novi sastanak doneti i nove planove.« 

Doviknuo je:

- Prenesi čitaocima pozdrave i da moju televizijsku seriju još gledaju!

Napisao: D. G. (Plavi vjesnik, septembar 1968.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)