Ena Begović, radni dan na snimanju "Glembajevih" '87: Barunica Castelli zrači intelektualnom erotikom

05:45... Ustajanje i doručak u hotelu Turist u Varaždinu. Ena je stigla dan ranije i snimila završnu scenu filma i TV-serije Glembajevi, u kojoj Leone (glumi ga Mustafa Nadarević) ubija barunicu Castelli, koju ona glumi. Umorna od puta i cjelodnevnog snimanja, pošla je ranije u hotelsku sobu. Bila je napeta, san nikako da je svlada. Probudila se rano ujutro, ne baš odmorna i s blagim podočnjacima. Ali, podočnjaci ne smetaju. Naime, predviđeni su scenarijem.

06:30... Vožnja kombijem do dvadesetak kilometara udaljenog dvorca Maruševec, gdje se snimanje nastavlja. Rano je, u kombiju vlada muk. Pola sata kasnije, kombi se zaustavlja pred lijepim dvorcem.

07:15... Ena izlazi iz kombija i kreće na »pomlađivanje«. Snimat će se scene iz baruničine mladosti. To i neće biti tako težak zadatak za poznatu maskerku Bertu Meglič, zaduženu da Eninih dvadeset i sedam godina prikaže kao, recimo, osamnaest-devetnaest godina. Za razliku od Krležine barunice Castelli, Vrdoljakova je barunica (Antun Vrdoljak je scenarist i redatelj filma i serije) žena u najboljim godinama, Ena kaže: »Zrela i pametna, koja zrači intelektualnom erotikom.«

09:00... Šminkanje je gotovo, i sada su na redu frizerke. »Danas sve ide mnogo brže«, kaže Ena. Za njezinu masku i frizuru najčešće treba dva, do dva i pol sata. Tek je tada spremna za snimanje. Dakle, danas je priprema trajala nešto kraće. Ali, za razliku od prijašnjih dana, danas će Ena nekoliko puta mijenjati frizuru, šminku i haljine. U današnjem planu snimanja navode se tri baruničina razdoblja: djevojaštvo, vrijeme udaje i vrijeme u kojem se događa glavnina onog o čemu je u Krležinom djelu riječ.

10.00... Na scenu stupa »pomlađena« barunica Castelli. Tu je i glumica Eta Bartolazzi. Za kamerom je Veljko Vrdoljak, sin režisera Antuna. Ta je scena snimljena vrlo brzo.

10:30... Mijenja se frizura i šminka. Nova haljina, jedna od uspješnih kreacija poznate kostimografkinje Ike Škomrlj, čeka na Enu. Sve ide po planu, veseli se Ena. U ekipi vlada dobra atmosfera, a Ena smatra da je to zasluga režisera Vrdoljaka, koji je i sam bio uspješan glumac. On zna s glumcima. »Sve u svemu, Glembajevi se bolje slažu izvan scene nego na sceni«, šali se Ena.

11.30... Ena je ponovno pred kamerom. Berta Meglič ju je »postarila« — vrijeme je njezine udaje za starog Glembaja kojega glumi Tonko Lonza. To je barunici Castelli drugi brak, i Berta joj je dodala malo »zrelosti« i tračak umora. Ena je u haljini za svečani bal, a partner joj je glumac Nedim Prohić.

14:30... Pauza za ručak. Ena odabire vegetarijanski ručak u menzi koju drže adventisti, a u dvorcu imaju i svoju školu. Dok traje rad na terenu, Ena se uglavnom hrani sendvičima i pije osježavajuće napitke. Nema baš dobar apetit, a i ni vremena da pripremi nešto za jelo. Kući stiže kasno uvečer, i jedino što je tada zanima — to je tuš i krevet. No, još je daleko toliko priželjkivani odmor.

15:00... Ena je ponovno pred Bertom Meglič. Očekuje je scena uz Glembajev odar. U crnini je, postarana. Sada do izražaja dolaze podočnjaci koje Berta još pojačava. Ena je tužna i zabrinuta. S njom je Žarko Potočnjak koji glumi Pubu Fabriczija-Glembaja.

16:00... Za Enu Begović snimanje je završeno. Kombijem kreće prema Zagrebu. U 18 sati počinje u Hrvatskom narodnom kazalištu pokus Seviljskog zavodnika, predstave koju režira Georgij Paro.

17:50... Ena stiže u pokusnu dvoranu HNK. Redatelj Paro i njegovi suradnici, Milko Šparemblek, Miro Šegrt, Stane Leben, Igor Savin, već su na okupu. Stižu i ostali glumci: Dragan Despot, Ivo Gregurević, Ana Marija Fabris, Ivica Katić, Danko Ljuština...

18:15... Počinje pokus. Prvi probaju Dragan Despot, koji glumi Don Huana, i Ivo Gregurević, koji tumači ljubomornog supruga Ene Begović. Svi su dobre volje, glumci se šale, a »gledalište« se smije njihovim vrckavim dijalozima. Iako je premijera pred vratima (zakazana je za 27. prosinca), atmosfera je ugodna, bez napetosti. Osnovni ton svemu daje Paro, koji, po Eninom mišljenju, radi smireno i inspirativno. To je Eni već treća predstava s Parom. Prije ove glumila je u Ostavci i Ujakovom snu.

18:40... Na redu je nova scena. Probaju svi glumci osim Ene.

19:00... Na red dolazi Enina scena. Susret između Ene i Dragana Despota. Don Huan izjavljuje ljubav Aminti, koju glumi Ena. Nižu se ljubavne scene, ali prikazane u plesu. Zbog toga je tu koreograf Šparemblek. Na glazbu Igora Savina, inspiriranu Španjolskom, gdje se sve to i zbiva, dvoje mladih glumaca pleše svoj ljubavni ples.

19:45... Gotova je proba. Paro i glumci su zadovoljni. Dogovaraju se za sutrašnju probu. Bila je to jedna od kraćih. Ena kaže da kazališni pokusi obično traju pet-šest sati. No, to je još manje negoli rad na filmu, koji traje ponekad i do dvanaest sati. Prema Eninom mišljenju, rad na filmu mnogo je teži i naporniji. Treba zadržati koncentraciju, kontinuitet uloge, ne propustiti nijedan kadar, u svakome biti prvi. »No, to je privlačno«, kaže Ena.

20:15... Ena stiže kući. Nakon 48 sati, napokon u svom, točnije — iznajmljenom stanu. Tu je već godinu dana, zajedno sa sestrom Mijom. Mlađa sestra, također glumica, iako u slobodnom statusu, često je u predstavama s Enom, sada su u Seviljskom zavodniku.

20:30... Telefoni zvone. Traže je iz Sarajeva. Trebala bi glumiti jednu ulogu u filmu i seriji. U očekivanju je premijere Kraljeve završnice, filma redatelja Živorada Tomića. U tom filmu tumači lik supruge (suprug Irfan Mensur), a Vladica Milosavljević glumi njezinu suparnicu, Mensurovu ljubavnicu. Kad je riječ o tom filmu, nestrpljiva je i stoga što joj je to bio prvi film nakon petogodišnje pauze.

21:20... Nakon tuširanja i kraćeg odmora, Ena je spremna za svoju »treću ulogu«. Da odigra samu sebe i da se sebi posveti. Gladna je kao vuk, a u kući nema ništa za jelo. Ostavlja poruku sestri Miji (kaže: »Što smo starije, sve se bolje slažemo!«), zaključava vrata. Večerat će i, onda, u krevet. I spavat će. Sutra ima slobodan dan, sve do podne.

Zabeležio: Aleksandar Veljić (Studio, decembar 1987.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate