Poslednji pravi jugoslovenski doček Nove godine: Nadrealisti, Mr. Bean, Disko folk, Erotski program...

Prosinac 1989: Noć na prelasku Stare u Novu godinu - a ovaj put i noć na smjeni desetljeća - vezana je za male ekrane za sve one koji je dočekuju kod kuće. Stoga i svi naši TV-studiji pripremaju obiman program u kojem će prevladavati glazbene emisije svih žanrova - onakve kakve gledamo cijele godine, ali u raskošnijem i vedrijem izdanju.

Za strani se program opredijelila TV Novi Sad pa će to biti alternativa za one kojima šouovi idu pomalo na živce, dok Treći program nije odolio izazovu i vlastitim stvaralačkim snagama pokušava konkurirati...

... prvom i drugom kanalu. Serija i filmova na Zagrebačkom trećem bit će vrlo malo ili gotovo ništa.

1. PROGRAM

21.00 KABARE MILANA GUTOVIĆA

Zbog velikog zanimanja gledalaca za prošlogodišnji "Kabare Milana Gutovića", Novosadska televizija opet je angažirala popularnoga glumca i satiričara. Bit će to novi susret s kabaretom na televiziji, ali i s oštrim jezikom Gutovića, koji će i ovom prilikom ošinuti događaje iz naše burne stvarnosti.

21.25 DISKO FOLK

"Disko folk" jedina je posebna obaveza TV Beograd u novogodišnjoj noći, a to znači (između ostalog, razumije se!) da je ta emisija stekla zavidnu reputaciju na JRT-tržištu pa se i sada očekuje da u toku dugih sati programa (nadamo se da će ipak proći brzo) polagano podigne temperaturu u gledalištu.

- Emisija je snimljena u standardnom, prepoznatljivom dekoru i ambijentu "Disko-folka", a bili smo svjesni zadatka da je to jedina novokomponirana muzika u novogodišnjem programu - govori urednica emisije Vanja Lesić,

• Je li baš sve ostalo "standardno i prepoznatljivo"?

- Dakako da će se osjetiti i novogodišnji štimung: lete baloni, padaju konfete, sapunice ima koliko hoćete! Zatim, u studiju su se osim izvođača - zaista brojne i reprezentativne ekipe - našli i članovi KUD-a "IMT" iz Rakovice, tako da ima mnogo ljudi. Pleše se, pjeva, veseli...

• Je li "reprezentacija" uistinu kompletna? Na spisku nema, recimo, Miroslava Ilića...

- Točno, nema Miroslava, Nade Topčagić, Biljane Jeftić i još nekih koji su bili planirani. Tih je dana kad se emisija snimala strahovita magla na aerodromima i putovima onemogućila da ti pjevači stignu na vrijeme. To je razlog! Inače, opredijelili smo se da naše folk-zvijezde pjevaju najpopularnije i najizvođenije kompozicije u 1989, a ne neke skladbe sa svojih najnovijih albuma. Smatramo da ljubitelji narodne muzike...

• Narodne!?

- Pardon, novokomponirane, jer narodna je muzika ipak nešto drugo! Dakle, ljubitelji žele čuti svoje najomiljenije melodije, a uz njih mogu i zaplesati!

Na kraju, evo i provjerene ekipe koja će nas zabavljati u najluđoj noći: Lepa Brena, Lepa Lukić, Ceca Veličković, Dragana Mirković, Halid Muslimović, Slavko Banjac, Vesna Zmijanac, Nada Obrić, Ekstra Nena, Džej Ramadanovski, Boban Zdravković, Usnija Redžepova, Ana Bekuta, Snežana Babić, Marinko Rokvić, Slobodan Mulina, Era Ojdanić i Snježana Savić.

21.40 MOJE EUROVIZIJE I JA

Pod tim naslovom predstavljen je jedan od naših najuspješnijih skladatelja Rajko Dujmić, koji je, kad je riječ o Euroviziji - apsolutni rekorder. Njegove su nas skladbe zastupale čak tri puta i sva tri puta bile vrlo visoko plasirane. S matičnom grupom "Novi fosili" i skladbom "3a sam za ples" osvojio je četvrto mjesto, s "Mangupom", u izvedbi "Srebrnih krila", bio je šesti, a ove je godine (treća - sreća!) sa zadarskom grupom "Riva" postao i pobjednik eurovizijskog festivala te izravni krivac što će se "Eurovision Song Contest 90" održati u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

Emisija je snimljena u šouprogramu "Zagrebfesta", u dvorani "Cibona", a nastupaju "Novi fosili", "Srebrna krila" i grupa "Riva". Osim pjesama koje su Jugoslaviju zastupale na Euroviziji, vidjet ćemo i izvedbe nekih pjesama s "engleske" ploče grupe "Riva", "Fosili" će - osim starih hitova "Sedam dugih godina", "Milena, generacijo" - izvesti i neke pjesme s tek objavljenog albuma "Obrisi suze, generacijo", a "Srebrna krila" predstavit će svoju novu vokalnu solisticu, Vlatku.

22.10 MUZIKA RASPOLOŽENJA

Zbor i orkestar RTV Sarajevo predstavlja se popularnim arijama iz standardnog opernog repertoara. Dakako, za ovu priliku, aranžmani su pisani u zabavnoglazbenoj maniri, a time su klasične partiture dobile suvremenu dimenziju.

22.30 POP MUZIKA

Emisija obiluje atraktivnim imenima jugoslavenske estrade, s pobjednicom ovogodišnjeg "Zagrebfesta", Jasnom Zlokić, na čelu:

- Doista ne znam kakav će biti program jer sam svoju pjesmu snimila na "neutralnoj podlozi", koja će se poslije kompjutorski animirati. Kažu mi da ce to biti vrlo efektno. Ne vjerujem da ću vidjeti tu emisiju, jer ću za prikazivanja pjevati u opatijskom hotelu "Kvarner". U emsiji pjevam skladbu "Sve ove godine", kojom sam konkurirala na ovogodišnjem jugoslavenskom natjecanju za "Pjesmu Eurovizije" u Novom Sadu.

Sarajevska grupa "Merlin" nastupa s hitom "Danas sam O. K.", a splitsko miješano voće - "Tutti frutti band" - izvodi "Novu kraljicu". Nakon toga, "Zimom '90" predstavit će se popularni "Valentino". "Enfant terrible" zagrebačke rock-scene, neuništivi Jura Stublić, i njegova grupa "Film" pjevaju "Ljubav je zakon", jer kad je šef Jura zaljubljen, onda dečki iz benda moraju pjevati o ljubavi. A da je Stublić uistinu u sedmom nebu, govori podatak da je posljednji album bio posvećen Jurinoj neuzvraćenoj ljubavi, o kojoj je Jura muški progovorio u svim novinama koje su ga htjele slušati.

Tu je i najveća jugoslavenska tinejdžerska zvijezda Boris Novković koji je nedavno objavio album "Obojeni snovi". Njime je obnovio popularnost koja je djelomično opala za njegova boravka u Armiji. U toj emisiji Boris pjeva vlastitu skladbu "Utjeha".

23.10 TOP LISTA NADREALISTA

U "UPI-evu" supermarketu, u sarajevskom naselju Mojmilo, u utorak, 19. prosinca promet je bio veći nego obično. Osim redovitih mušterija, tiskalo se i mnogo znatiželjnika koji su htjeli vidjeti svoje ljubimce, protagoniste popularne "Top-liste nadrealista". Ondje je pala prva klapa njihova novogodišnjeg šouprograma. Uobičajen prizor u takvim situacijama: užurbani redatelj Miroslav Ćiro Mandić i snimatelj Šahin Šišić maksimalno usredotočeni na posao, te maksimalno otkačeni "Nadreelisti". Đuro u ulozi šefa prodavaonice, s golemim tranzistorom pokraj uha (sluša prijenos nogometne utakmice), razbašureni Nele kao dežurni alkoholičar, s bocom umotanom u novine, Zenit - dežurno smetalo - koji se vrze oko blagajne. Tu su i Dado, Ogi, Šiber...

Na tome mjestu snimljena je tek jedna scena njihova novogodišnjeg programa, koji bi trebao biti šlag na dosadašnjih sedam emisija. Ostale su scene vojna tajna jer "nadrealisti" ne vole mnogo unaprijed govoriti, nego iznenaditi. A kad bi i htjeli nešto više reći, ne bi mogli, jer se mnogo toga rješava u hodu.

00.00 NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

00.01 FOLKLOR

Pjesme naroda i narodnosti Jugoslavije u titogradskom studiju izvode poznati solisti Branka Šćepanović, Mirko Rondović, Izvorinka Milošević, Nikola Karović...

00.35 ŠTO TIHO PADA SNIJEG

Emisija je namijenjena ljubiteljima nostalgične starogradske pjesme, bez kojih se ni u jednom veselom društvu ne može postići pravi štimung. Učestvuju: Duško Ljubičić, Julija Bisak, Živan Milić, Žarko Dančuo, Višnja Korbar...

01.30 SEVDALINKE

Uz piće, meze i i novogodišnji štimung izvrsno idu i stare, dobre sevdalinke, pa će ova emisija iz TV Sarajevo, koja je snimljena u prirodnom ambijentu - u odabranim lokacijama Stoca, Sarajeva i drevnog Počitelja, biti ugodno druženje s doajenom sevdalinke Safetom Isovićem, Bebom Selimović, Zehrom Deović, Sejom Pitićem i Davorinom Popovićem.

01.50 EVERGRIN

Sjećate li se TV-serije "Kriminalističke priče" (Crime Story)? Kako da ne, pa tjednima smo petkom uvečer u 20 sati, dok su "Kriminalističke priče" bile na programu, s uzbuđenjem očekivali nove epizode, nove doživljaje inspektora Torella i njegova ljutog protivnika Raya Luce. Uživali smo u izvanrednoj glazbi TV-serije, koja je starije gledaoce podsjećala na mladost, a mlade na sjajne evergrine šezdesetih.




Novogodišnja emisija "Forum - International Dance Party" još će nas jednom - kao parodija - vratiti u milje "Kriminalističkih priča". U prvom je planu glazba - evergrini šezdesetih, u izvođenju vrlo kvalitetne zadarske grupe "Forum".

Vratimo se, nakratko, parodiji krimi-priče. U ulozi Torella pojavit će se naš poznati muzički kritičar Dražen Vrdoljak, a Raya Lucu glumit će Čedo Vujić iz satiričkog kazališta "Jazavac".

02.30 "SENTIMENTALNI BLUZ", američki igrani film





2. PROGRAM

20.10 VELOLUČKE RAZGLEDNICE

Ova će emisija mnoge podsjetiti na prošlo ljeto, na sunce, more i lijepe, tople večeri. A one koji su bili na otoku Korčuli ili, još preciznije, u Veloj Luci, doći će na svoje. Osobito ako su ljubitelji lijepe dalmatinske klapske pjesme, po kojoj je baš Vela Luka poznata.

TV-ekipa zagrebačke televizije boravila je u Veloj Luci u pravi trenutak - u dane, večeri i noći kad su se održavale "Velolučke svečanosti", kada je KUD "Hum" proslavljao 80 godina od osnutka i uspješnog djelovanja. Tih je dana i noći bilo mnogo toga lijepog, a osobito uhu ugodnog, pa se uistinu moglo uživati.

Jedan smo dio onoga što je snimila TV-ekipa nedavno vidjeli u emisiji "Fešte od pjesme", a druga je emisija pripremljena za novogodišnji program. U njoj će popularne dalmatinske pjesme, poput one "U našeg Marina, dušo moja...", pjevati izvrsne velolučke klape "Ošjak", "Vela Luka", "Hum" i "Greben".

21.00 NAJ-SPOT

Drugi televizijski program (koordinator je TV Novi Sad) bit će nalik proširenom noćnom programu.

TV Zagreb odbila je prijedlog TV Novi Sad da u sklopu novogodišnjeg programa "odvrti" četiri neprikazane epizode serije "Na tajnom zadatku" (Cover up), koju smo gledali prije nekoliko godina. Tu će seriju, vjerojatno, prikazati ostali studiji: TV Zagreb umjesto toga emitira četiri glazbene emisije, uglavnom svečarskog ugođaja. Da je prikazana serija, "Naj-spot" imao bi smisla kao kratak glazbeni tampon između dviju emisija nekog drugog žanra. Ovako, gledat ćemo glazbu na glazbu. Inače, "najspot" zamišljen je kao izbor najgledanijih glazbenih spotova 1989. godine.

21.05 GOSPODIN BEAN

Poznati engleski komičar Rowan Atkinson, kojega je naša publika upoznala u pomalo neobičnoj britanskoj seriji "Crna guja", snimio je kratku humorističku seriju (tri epizode po osam minuta) koju ćemo cijelu vidjeti u sklopu Novogodišnje noći pa ćemo tako moći saznati ponešto o njemu i izvan okvira zadane teme iz engleske povijesti.


21.15 "BOGOVI SU PALI NA TJEME", botsvanski igrani film


23.05 "PADOBRANCI"

Poput "Gospodina Beana", "Padobranci" su kratka serija od desetak minuta po epizodi, koju ćemo nekoliko puta gledati u toku noći. Glavni je lik Wally Gubbins koji sa svojim padobrancima izvodi majstorije na tri tisuće metara visine pri brzini od 250 kilometara na sat, uz mnogo glazbe, otkačenog humora i akcije.

23.10 NOVOGODIŠNJA TV FORTUNA

Kao što priliči svečarskom raspoloženju, novogodišnja "TV Fortuna" Lutrije Hrvatske i Televizije Zagreb bit će emitirana u blagdanskom ruhu. Dakle, u mnogo više glamura, s izvrsnim zabavnim programom, ali i specijalnim "darovima pod novogodišnjim drvcem". Osim redovitoga kola "6 od 45", u toj novogodišnjoj emisiji izvlačit će se i specijalne nagrade - tri, za mnoge nedostižna, automobila "Golf"! No, da biste se uključili u izvlačenje "Superfortune", potrebno je da to prilikom uplate loto-listića posebno naznačite. Tim se činom svaki igrač lota jednostavno uključuje u utrku za jedan od tri vrijedna automobila.

Pretplata RTZ-a u toj se emisiji također, na svoj način, uključuje u organiziranje nagradne igre. Naime, pod naslovom "kolo sreće", kreće nagradna igra za TV-pretplatnike po principu da je svaki pretplatnički listić istodobno i kupon s kojim svaki pretplatnik u svakom kolu ima šansu da bude izvučen kao dobitnik. U novogodišnjoj emisiji bit će izvučena dva puta po tri dobitnika a u svim slijedećim, dakle redovitim, kolima izvlačit će se jedanput po tri dobitnika.

Da se vratimo na svečarsku atmosferu novogodišnje "TV Fortune"! Kakva bi to bila novogodišnja emisija kad ne bi obilovala nastupima naših estradnih zvijezda? Zato su urednik Vinko Grgin i redatelj Mladen Cesarec odlučili da u goste pozovu "prvu ligu" jugoslavenske zabavnoglazbene scene. U intervalima između svakog pojedinog izvlačenja nastupit će: Mišo Kovač, Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Arsen Dedić, Josipa Lisac, "Novi fosili", Doris Dragović i vječna prva dama, Gabi Novak.

00.00 ČESTITKA

00.05 NOVA GODINA U SVIJETU I KOD NAS

Petominutni blok, još jedan tampon, o novogodišnjim proslavama u nas i u svijetu.

00.50 "LOV NA ZELENI DIJAMANT", američki igrani film





02.30 EROTSKI PROGRAM

Izbor najboljih erotskih brojeva iz serije "Electric Blue", koju je TV Novi Sad emitirala jednom na mjesec u kasnonoćnom terminu.




03.25 U RASPOLOŽENJU

Pod nazivom popularne skladbe "In The Mood", iz repertoara legendarnog orkestra Glenna Millera snimljen je tridesetominutni blok evergrinske (hrvatski bismo rekli - zimzelene) glazbe, na koju plešu članovi plesnog ansambla "Joža Vlahović" iz Zagreba.

04.40 "HOROWITZ SVIRA MOZARTA"

Posljednja emisija novogodišnjeg Drugog programa posvećena je ljubiteljima ozbiljne glazbe. Vladimir Horowitz, pijanist svjetskoga glasa, svira u njoj Mozartova djela.

3. PROGRAM - Z3

"Veselo, veselo, u Novu godinu veselo" - poruka je sa Zagrebačkog trećeg. Da će tako i biti govori i programska shema koju nudi Z3 za i oproštaj sa starom i doček nove godine. Program počinje u deset sati ujutro i namijenjen je, kako je to već običaj, najmlađima - limačima. Obilje crtića i muzičkih spotova zabavljat će vas do ranih popodnevnih sati.

Zagrebački treći već je pokazao da svoj program stvara zajedno s gledaocima, pa će tako biti i ovaj put. Za to su osigurane dvije "leteće" ekipe koje će se javljati iz grada, s mjesta na kojima se najčešće slavi. Kako će izgledati taj dio programa (prvo javljanje predviđa se oko 15 sati) ovisi i o gledaocima čija je zadaća da jave Zagrebačkom trećem sve ono što im se čini zanimljivim, a u vezi je s novogodišnjim slavljem.

Prva ekipa, ENG, koju čine Karamela, Mance, Fodor, Tuna i Zoko, snimat će po gradu sve ono što im se čini dovoljno veselo i primjereno proslavi. I sami će se priključiti veselju svojim glazbenim umijećem, gledaocima već poznatim ENG bandom.

Tehnička novina Zagrebačkog trećeg, Link - veza za direktno uključivanje u program s mjesta događanja, također će doći do punog izražaja tokom programa. Za dobro i kvalitetno postavljanje veze brinu se Igor Žukina i Ilir Gorani, a o slici, tonu i sadržaju odlučuju Siniša Cmrk, Robert Radnić i Kamera Man. Predviđa se javljanje s Trga Republike, Gornjeg grada, Novog Zagreba i sa svih onih mjesta gdje će biti tehnički moguće uspostaviti direktnu vezu s režijom. LINK Mastersi će vas, dakle, uveseljavati tokom popodneva i dio večeri.

Doček Nove godine nije pravi doček, ako nema prave veselice i tuluma, pa je Zagrebački treći organizirao "Bal u klubu Z3", koji će se prenositi u domove gledalaca slikom i tonom. Mnogo gostiju, muzike i šala, uz pokojeg gosta namjernika učinit će veselijom i proslavu u domovima gledalaca.

Pripremili: Nataša Smaić, Aleksandar Veljić, Hrvoje Grgić i ekipa suradnika (Studio, 1989.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate