Baljak, Stanišić, Nešković, Ilić '69: Popularni radio voditelji nemaju pravo na letnji odmor

Avgust 1969: Dok se jednima čini da ovi vreli dani lete brzinom astronautskog broda (zato što spadaju u godišnji odmor), drugima kalendar liči na puža, a datumi se, po njihovom mišljenju, menjaju pošto protekne jedna omanja večnost (zato što su još na radnom mestu).

U ovu drugu kategoriju spadaju i neki voditelji "živih" radio emisija, koji ne smeju da maknu iz Beograda iz jednog razloga:

Suviše su popularni!

Iako im pisani zakon garantuje godišnji odmor, postoji i nepisani: slušaoci.

Oni se "mešaju" u samoupravljački plan godišnjih odmora i određuju svojim ljubimcima da odu - što kasnije. A kada je to "kasnije" - to niko ne zna, bar u ovom trenutku.

Glavna nezgoda je u tome što su emisije "žive" (iz studija idu direktno slušaocu), a pripadaju onoj vrsti koja ne može da se snimi unapred, jer voditelji kontaktiraju sa slušaocima u toku programa.

Ko su, dakle, ti nesrećnici koji se kuvaju u studiju na plus trideset Celzijusovih i, istovremeno, srećnici, jer im je to najbolji dokaz da ih publika sluša?

Verovatno već pogađate: MILOVAN ILIĆ - "Minimaks", MOMČILO BALJAK - "Dežurni studio", NIKOLA NEŠKOVIĆ - "Muzički reli" i SLOBODAN STANIŠIĆ - "Kuda, kada, kako".

Sva četvorica rade za Drugi program Radio Beograda i celom kvartetu su glavna publika - mladi.


SLOBODAN STANIŠIĆ je najmlađi na dužnosti voditelja emisije, ali zato najaktuelniji. "Kuda, kada, kako" ima zadatak da slušaoca obaspe svim vrstama saveta i predloga za vikend, odnosno godišnji odmor.

- Zahvaljujući emisiji, bio sam već u svim banjama i planinskim odmaralištima, na moru i rekama. S obzirom da sam znao gde je dobro, bolje ili najbolje, nisam nikuda otišao jer nisam mogao da se opredelim samo za jedno mesto. A još od Koste Trifkovića je poznato da izbirač dobija otirač! - kaže Stanišić.

I od odmora ništa?

- U julu sam razmišljao KUDA, u avgustu KAKO, a za septembar sam predvideo kada. Oktobra ću najverovatnije početi da razmišljam - od početka!


NIKOLA NEŠKOVIĆ ne samo da nije otišao na odmor, nego je sebi navukao na vrat novu ulogu: pored šoferske dužnosti u "Muzičkom reliju", igra disk džokeja u novom Disko-klubu beogradskog Doma omladine. Ipak se snašao: već dva puta je leteo avionom za Dubrovnik da bi se okupao i iste večeri se vraćao u Beograd. Trenutno je bolestan, ali:

- Šezdeset kilograma mog prirodnog šarma to nadoknađuje, pa slušaoci i ne primećuju da sam bolestan. Kad čovek ostane u Beogradu, shvati da se u glavnom gradu ništa ne događa. Što se tiče kupanja, pored već svakodnevnog - u znoju lica svog - koristim i mali bazen, dimenzija 70x200 santimetara u Maršala Tita na prvom spratu. Garantujem da sam najuspeliji belac u Beogradu iako suncu dajem šansu, a naročito restoranu "Sunce". Tamo sedim svakog dana, ali nema rezultata (osim u njihovoj blagajni).

Kako vaš šoferski zanat u "Muzičkom reliju" podnosi ovaj uzavreli asfalt?

- Imao sam već gumi-defekte, sudare, kažnjavan sam zbog nepravilnog parkiranja, a svakog dana prihvatim po jednog autostopera. Toliko je zabavno, da mi odmor i nije potreban!


MOMČILO BALJAK, voditelj "Dežurnog studija" jedini je od ove četvorice koji, manje-više bezbrižno, kreće na godišnji odmor (u ovom trenutku verovatno se kupa u Jadranskom moru). Za tu privilegiju može da zahvali svom povremenom zameniku DUŠANU PETROVIĆU, koji se već vratio u Beograd.

- Kocka je odlučila da on ode prvi, a sada mi već zavidi, pošto je već zaboravio godišnji odmor. Što se mene tiče, dve godine nisam napustio emisiju, pa je krajnje vreme da prestanem da se kupam u lavoru, u iznajmljenom stanu na Dušanovcu. Ako sam i pocrneo, to je valjda od mraka kojim nas češće obraduje električna centrala.

Kako će dežurne domaćice, top-liste i tribine bez vas?

- Više od sto nedeljnih jutara dočekao sam budan već u 5 časova. Dok budem na odmoru, ustajaću u pet - popodne. Uostalom, u rukama slušalaca je celokupna vlast u emisiji, pa im neće teško pasti moje odsustvo.


MILOVAN ILIĆ, od koga smo, po njegovom običaju, očekivali duhovito i  samoreklamersko objašnjenje ostanka na radnom mestu, iznenadio je odgovorom:

- Meni je zabranjeno da sada odem na godišnji odmor iako sam hteo! Mislim da bi i za mene i za slušaoce bilo korisno da se odmorimo, i oni od mene i ja od njih, ali nadležni u mojoj kući nisu dozvolili da uzmem godišnji odmor! I tako, moram da radim, da sedim ovde, a lepo sam mogao da se odmorim i pripremim za jesen nešto novo, što bi osvežilo emisiju.

Zaboravljate slušaoce. Kad bi njih neko pitao, verovatno bi se složili sa nadležnima?

- U celom svetu, autori sličnih emisija dobiju preko leta dva slobodna meseca: jedan za odmor, drugi za pripreme. Meni bi bilo dovoljno i manje, ali ...

To je cena - popularnosti. Popularni letuju zimi!

Razgovarao: D. Milanović (TV novosti, 1969.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate