Pretražite Yugopapir

Zašto se raspada grupa Riva: "Do sada se nismo uspjeli ljudski dogovoriti, sud će o svemu odlučiti" (1991)

Februar 1991: Bivši vođa grupe Riva Dalibor Musap tužio Emiliju Kokić i drugove ... Smije li "Riva" nastupati pod tim imenom ... Finansijska odšteta 20 hiljada maraka ...

Izgleda da u našem muzičkom svijetu sve češće nastaju nove afere i sudski sporovi, a rjeđe dobre i kvalitetne kompozicije. Tek što se okonča jedna estradna mućka - čarka, već je druga na pomolu.

Tako ni pop-rok grupe ne ostaju po strani, bar kad su afere u pitanju. 

Nerijetko nakon uspješnog početnog prezentovanja benda i izbijanja u sam estradni vrh popularnosti, dolazi do promjene članstva. Razlog - loši međuljudski odnosi, svađe i nesuglasice u sastavu.

Najnoviji primjer je zadarska grupa "Riva".

Kada je zbog neslaganja u grupi vođa Dalibor Musap, sada bivši klavijaturista "Rive", napustio bend, prije četiri mjeseca, po njegovom mišljenju "Riva" je trebala prestati sa nastupima pod tim imenom (još u oktobru prošle godine).

Ali nije.

Emilija Kokić, iako je najavljivala svoju solo karijeru, i dalje sarađuje i pjeva sa ostalim članovima sastava.

Musap smatra da je isključivi nosilac prava na ime "Riva" on, kao osnivač i bivši vođa benda. Pokrenuo je i tužbu na sudu. Njegova prava sudski će zastupati zagrebački advokat Dragomir Modrušan.

S druge strane, ostali članovi benda kao da mnogo ne pridaju važnosti Daliborovom potezu. Jer, ne samo da nastavljaju u istom ritmu nego ne napuštaju ni saradnju sa menadžerom Borisom Šuputom iz Zagreba, koji im i dalje ugovara i nalazi tezge. Trenutno je grupa "Riva" na turneji po Sloveniji.

Kako su stvari krenule, teško je reći da li će se ovaj spor riješiti bez suda.

- S obzirom da se do sada nismo uspjeli ljudski dogovoriti, sud će o svemu odlučiti - izjavljuje Musap. - Tražim zabranu nastupanja benda pod nazivom "Riva". Zbog gostovanja održanih u periodu od mjeseca oktobra do danas, tražim finansijsku odštetu u iznosu od 20 hiljada maraka, kao i novac od razglasa koji su mi ostali dužni. No, u Saveznom zavodu za patente rekli su mi da ne dolazi u obzir nikakav sufiks od prvobitnog imena kao na primjer "Nova riva" ili tome slično.

Emilija Kokić, kao i njena tri druga iz sastava, odlučili su da sačuvaju grupu onakvu kakva već jeste, kakvu je upoznala i šira javnost, pod imenom "Riva". Naročito su ustrajni u sudskom sporu sa Daliborom Musapom.

Menadžer benda Boris Šuput o svemu ima svoje mišljenje.

- Ja sam sarađivao sa "Rivom" i bio njen menadžer još dok je Dalibor bio u grupi. Naša saradnja traje već godinu dana. Istina, odsutan je bivši vođa benda. Ističem da ja obavljam samo svoj posao. Dok se sudski to ne riješi, ostajem i dalje menadžer "Rive".

Mene interesuje samo biznis. Tu sam da organizujem gostovanja i turneje sastavu. Musap je dobar muzičar, to je moje osobno mišljenje. Žao mi je što je otišao iz benda. Smatram da se u grupi ne radi ni o kakvom čisto finansijskom problemu. Naprotiv, došlo je do neslaganja u međuljudskim odnosima.

Tekst: E. S. (AS, 1991.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate