Pretražite Yugopapir

Dušica Žegarac, 16-godišnja učenica Desete beogradske gimnazije, odlazi na filmski festival u Kan (1960)

Maj 1960: Večeras 16-godišnja učenica Desete beogradske gimnazije, Dušica Žegarac, odlazi na filmski festival u Kan.

Glumica je postala sasvim slučajno. Pre nekoliko meseci vraćala se sa probe orkestra harmonika i prolazila preko Terazija. Sreo ju je asistent reditelja Štiglica Krešo Golik i čim ju je video učinilo mu se da je najzad našao glavnu glumicu za naš novi film - "Deveti krug". 

Prišao joj je, pretstavio se i upitao da li bi došla na probno snimanje u Zagreb.

- Najpre nisam verovala da me on ozbiljno zove na probno snimanje - kaže sad Dušica Žegarac. - I moji u kući, kad sam im o tome pričala, mislili su da se neko našalio sa mnom. Međutim, bilo je sasvim ozbiljno i ja sam otišla na probno snimanje u Zagreb i dobila ulogu, mada dotad nikad visam pomišljala da glumim, bilo u pozorištu, bilo na filmu.

Slučajni susret Kreše Golika i Dušice Žegarac rešio je dotad glavni problem reditelja Štiglica: gde naći mladu devojku koja će uspešno tumačiti ulogu Rut u filmu "Deveti krug".

- Bio je to moj prvi, neposredni dodir s filmom - kaže nam Dušica Žegarac, koja je rođena i odrasla u mirno, posleratno doba. - Ta mi se uloga neobično dopala. Uopšte, sve mi se dopalo na snimanju filma. Jedino sam se bojala na probnom snimanju i mislila sam da neću moći da se snađem. Ali kasnije, pred kamerama, bilo je lakše. Mnogo mi je pomogao i reditelj Štiglic.

- Dušica je najviše odgovarala liku devojčice u našem filmu - čuli smo od Štiglica. - Tražili smo devojku između 15 i 18 godina u svim zagrebačkim gimnazijama i drugim srednjim školama. Videli smo sigurno hiljadu devojaka, a oko trideset bilo je i na probnim snimanjima. Dušica je došla među poslednjima i i odgovarao nam je njen lik, a i probna snimanja su uspela, mada dotad nikad nije glumila. Veoma sam zadovoljan njenom ulogom jer je pokazala dosta senzibilnosti i ozbiljnosti u poslu.

Iako su i ona i reditelj a i publika zadovoljni ulogom, Dušica Žegarac ne namerava da se posveti glumi. Čim se vrati iz Kana uzeće knjigu u ruke i nastojati da i ovaj, peti razred gimnazije završi s odličnim uspehom kao i sve prethodne.

- Nameravam da studiram medicinu - rekla nam je - taj poziv volim. Iako mi se jako dopao rad na snimanju filma "Deveti krug" mislim da neću promeniti svoju odluku i posle završene gimnazije upisaću se na Medicinski fakultet.

"Deveti krug" " Jadran filma" je treći film Franca Štiglica koji nas pretstavlja na filmskom festivalu u Kanu. 

On je režirao prvi slovenački film "Na svojoj zemlji" koji je još 1949. godine prikazan u Kanu, a i "Dolinu mira" koji je 1957 i nagrađen. 

Ovaj poslednji Štiglicov film snimljen je za svega tri i po meseca po scenariju Zore Dirnbah. 

Snimatelj je bio Ivan Marinček kome je to deseti film. Muziku je komponovao Branko Sakač. Glavne uloge tumače sem Branka Tatića, sve mladi glumci - Dušica Žegarac, Beba Lončar, Boris Dvornik i Mihailo Kostić.

M. J. (Ilustrovana, 1960.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate