Šta o mladom Zvezdinom fudbaleru Robertu Prosinečkom (19) misle Piksi, Džajić, Vasović... (1988)

Januar 1988: Šta o mladom i darovitom fudbaleru Crvene zvezde, 19-godišnjem Robertu Prosinečkom, misle (i kažu) njegovi klupski drugovi i trener Vasović...

U prošlogodišnjim anketama po raznim novinama, TV i radio-stanicama Jugoslavije bilo je mnoštvo izbora za fudbalera godine. Stanje naših fronclastih interesa, ukusa i savesti dovelo je dotle da imamo desetine najboljih fudbalera Jugoslavije. Respekt ipak mora da ima anketa lista "Eho", u kojoj je više stotina (fudbalskih) novinara sa velikom nadmoći izabralo za pravu perjanicu jugo-fudbala - Roberta Prosinečkog!

Razlozi su znani: već ima epitet najboljeg mladog fudbalera na svetu, a ekspresno je uleteo u prvi tim Crvene zvezde, i to pravo iz voza kojim je doputovao iz maksimirske šume pošto mu je Ćiro Blažević učinio najveću uslugu u životu - poslavši ga besplatno u ruke Džajića i Vasovića...

Ništa manje nije bilo ni protivnika proglašenja Prosinečkog za igrača 87. I oni su imali razloge koji nisu za odbacivanje: "Momak ima samo 18 godina", "Ne može se govoriti o najboljem ako igra samo pola sezone, pa makar i u Crvenoj zvezdi", "To je uvreda za Stojkovića Piksija i sve ostale reprezentativce, jer Prosinečki nije ni jednom igrao za A selekciju", itd.

Svetu nikad udovoljiti. Igrom slučaja ovaj novinar je prisustvovao tokom Zvezdinog "tour de Francea" razgovoru odgovornih ljudi iz FK Neuchâtel Xamaxa sa jednim (polu)divljim menadžerom iz Francuske (naravno našeg porekla) koji je nudio "na prodaju" dva trenutno pouzdana prvotimca "crveno-belih", pre prijateljskog meča švajcarskog šampiona sa Beograđanima. Trener Xamaxa je posle utakmice prišao tom menadžeru i rekao:

"Gospodine, interesuje nas samo igrač broj 8! Ako je Zvezda voljna da ga proda, lako ćemo se dogovoriti oko finansijskih uslova."

Jedini igrač Crvene zvezde za koga se interesovao i Stefan Kovač, savetnik FK Monaca, u razgovoru pre desetak dana sa dole potpisanim, takođe je bio - Robert Prosinečki!

Po našim novinama je već toliko mastila prosuto na vodenicu tog momka koji tek završava fazu puberteta da je sasvim jasno da Robert Prosinečki nije ličnost sklona odmoru na lovorikama, nije hvalama kvarljiva roba. Prosinečki nije ni lažno ni preterano skroman: odluku kluba da se iz obične hotelske sobe preseli u luksuzni apartman primio je hladno, kao logičnu posledicu činjenice da je 1987. godine u Santiago de Chileu proglašen najboljim mladim igračem sveta!

Šta o Prosinečkom misle igrači, šef stručnog štaba i ostali koji se pitaju u Crvenoj zvezdi?

Dragan Džajić je najzatvoreniji kada je Prosinečki u pitanju. Jednostavno izbegava razgovor na tu temu. Kao da se plaši da mu tog igrača neko ne urekne. Radije kucne u drvo tri puta nego što izrekne neku jaču pohvalu. "Pa, dobar je mali, nije loš..." - reći će Džajić na pitanje šta misli o Robertu. Nije to zbog one narodne "poklonu se zubi ne broje", već zna taj fudbalski šmeker da je za Prosinečkog najbolje da se što manje o njemu priča...

To Velibor Vasović otvoreno kaže:

- Mladost je u fudbalu izmišljena kategorija. Ili jesi, ili nisi, ili znaš ili ne znaš. Ako te pohvale i napisi u novinama iskvare onda i nisi bogzna šta. Ovo će biti presudno proleće Prosinečkog. Jesenas se umuvao u prvi tim, igrao odlično, ali niko ga od protivnika nije ozbiljno shvatao. Sada, od samog starta, biće sasvim drugačije: svi naši protivnici će posebno motriti na njegovu igru. Ako nadvlada i ovaj stepenik u karijeri, onda je zreo da ga selektor uvrsti i u A reprezentaciju!

Vasović je učinak svoje desne polutke visoko ocenio u prijateljskim utakmicama Crvene zvezde po Francuskoj:

- Igrao je bolje, zrelije, korisnije i atraktivnije nego jesenas, naročito posle povratka iz Chilea, kada je bio vidno umoran. U dogovoru sa njim i drugim igračima iz manevra malo sam mu promenio ulogu, malo ga više primakao protivničkom golu, a jedan drugi igrač je dobio zadatak da "zatvara" njegovo mesto, kada Robert krene napred...

Taj pomak prema protivničkom golu rezultirao je sa dva sjajna pogotka (protiv Homburga i Niorta) u Francuskoj. Oba puta Prosinečki je razornim udarcima pod prečku savladao golmane i to van šesnaesterca. Sličan gol je postigao i u prijateljskoj utakmici protiv beogradskog Hajduka sa Liona, prošle srede.

Odavno nije bilo igrača u našem fudbalu koji može uposliti saigrača tako precizno, na tako veliku daljinu, a opet da to uradi i toliki broj puta za 90 minuta.

Kao etalon tog minobacačkog svojstva još se prepričava lopta Prosinčekog koju je uputio Bori Cvetkoviću na utakmici Partizan - Zvezda (2:3). Ali, takvih lopti on je odapeo mnogo prošle jeseni, a samo neke su realizovane. Igrač srednjeg reda njegovih kvaliteta dobija priznanje samo ako stvorena gol-šansa kvalitativno bude pretvorena u pogodak.

Takve biser lopte često se ne pamte, ne beleže, nestaju u zaboravu navijača naročito ako špic igrač ne zatrese mrežu.

Bora Cvetković veli:

- Piksi je bolji fudbaler ukupno gledano, ali lopta koju daje Prosinečki je upotrebljivija od Stojkovićeve. Ona je meka, tačna za mene, a beži od protivnika! Takva lopta je pola gola...

U Crvenoj zvezdi ocenjuju da je najveća snaga Roberta Prosinečkog u prilagodljivosti ekipi. Vele da je bio naš "petlić" ne bi lakše i brže bio primljen od drugova iz prve ekipe.

Nije ni čudo, niko bolje od saigrača iz tima ne zna prave kvalitete fudbalera. A Prosinečkog svi igrači prve ekipe Zvezde visoko cene. Krdžević i Radovanović misle da je on već sada najkorisniji i najbolji pojedinac ekipe, gledano na sveukupan učinak od prošlog leta do sada. Pretpostavljaju ga čak i kvalitetima Dragana Stojkovića Piksija! A Piksi? Šta kapiten misli o igri Prosinečkog?

- Mi smo fudbalerl različitih uloga i različitih kvaliteta. Mislim da se izvanredno dopunjujemo u veznom redu. Prosinečki je već sada možda bolji fudbaler od mene! Ako trenutno i nije, ubeđen sam da će postati svetska klasa! To što on ima to se ne uči, to se ima u sebi...

Sudbina je htela da Prosinečki u Crvenu zvezdu dođe ubrzo posle odlaska Milana Jankovića u Real Madrid. Vasović i Džajić su posle "pet minuta" videli da taj plavušan može na najbezbolniji način da zameni bivšeg poslovođu "crveno-belih".

- Da, oni su slični igrači - kaže Vasović. - Razlika je u tome što je sa 18 godina Janković bio daleko slabiji fudbaler. Najveća šteta za Roberta je što nema vremena da usavršava neke elemente igre u kojima nije baš sjajan. Ali, to je cena profesionalizma. Sa njim niko od trenera nije ništa individualno radio otkako je došao u Zvezdu, jer je uleteo u non-stop takmičenje.

Uz hvale, treba malo i te negativne anatomije igre Prosinečkog. Slabo šutira i dribluje levom nogom, jer je izraziti dešnjak, mada igra po levoj strani. Nije sjajan ni u igri glavom, a visok je. Nema potrebnu čvrstinu pri duel-igri, kada nema loptu on već protivnički igrač i udarci sa strane (centaršutevi) daleko su mu slabiji od dubinskih lopti. Ima li još mana, pitamo Vasovića, onih koje se ne mogu videti iz novinarske lože?

- Pa, naravno da ima. Koji ih igrač nema. Ali, i ovo je previše. Ne moram svojim protivnicima otkrivati baš sva slaba mesta. Meni često prigovaraju da mu ne dozvoljavam da izvodi slobodne udarce, a on to zna da čini, što smo videli za vreme TV-prenosa iz Chilea. Ali, dečko je isuviše mlad da preuzme toliko obaveza odjednom, tim pre što mislim da je Stojković bolji izvođač "slobodnjaka" od njega.

U podeli rada u Zvezdi se zna: slobodne udarce po sredini i sve kornere izvodi Stojković. Slobodne udarce iskosa - bekovi. Prosinečki zasad mora da čeka, mada je dokazao da ima gromovit šut i, što je ubitačno za golmane, putanja te lopte često nije prava, već leluja i gotovo po pravilu dobija iznenadan pad baš ispred mreže...

U prošlu sredu su Ivica Osim i Ivan Toplak po nesnosnoj košavi posmatrali utakmicu između srpskoligaša Hajduka sa Liona i Crvene zvezde. Neobično je za selektore da dolaze na takozvane male, pa još prijateljske utakmice, a pogotovo po nevremenu. Ne znamo im utiske za ostale igrače "crveno-belih", ali ubeđeni smo da će ovog proleća Robert Prosinečki dobiti šansu da obuče dres i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Po godinama više nije omladinac. A po igri je ionako - starmali!


Glasao za karantin


Po povratku iz Francuske Velibor Vasović je ponudio prvotimcima šansu za maksimalnu demokratiju: na sastanku igrača bez trenera i direktora Džajića, fudbaleri su sami glasali da li ekipa treba da ide u hotelski karantin pre utakmice (u Beogradu) ili ne. Rezultat je neobičan: većinom glasova prvotimci Crvene zvezde su prepustili da Vasović sa stručnim štabom donosi odluku pre svake utakmice, zavisno od potreba i celishodnosti...

Jedan od retkih, koji je bez rezerve glasao da se pre svake utakmice u Begoradu ide u karantin (uz kapitena Stojkovića) bio je i - Robert Prosinečki!

- Ja sam samac i normalno je da mi više prija karantinski način priprema - veli Prosinečki. - Ne moram da brinem ni o večeri u subotu, ni o doručku i ručku u nedelju pred meč. A osim toga, kada sam sa ekipom i vreme do utakmice mi brže prođe...


Apartman i automobil


Robert Prosinečki je proslavio 19. rođendan (rođen 12. januara 1969.) za vreme bazičnih priprema ekipe na planini Igman. Kada nije na turnejama, putu ili u karantinu, stanuje u hotelu "Srbija". Posle povratka sa Svetskog prvenstva u Chileu, gde je proglašen za najboljeg mladog igrača na svetu, po odluci izvršnog odbora FK Crvena zvezda iz dvokrevetne sobe se preselio u dvosobni apartman.

Jedan je od retkih Beograđana koji je u svojoj 18. godini sopstvenim nogama (ili rukama) zaradio prošle godine toliko da je morao da prijavi porez na dohodak.

Nema automobil, jer nije položio ni vozački ispit. Nema stalnu devojku, ali ima, kako kaže, sjajnu klapu u Beogradu. Jedine dve nedelje koje je ove zime imao slobodne, u pauzi prvenstva, proveo je kod mame i tate u Zagrebu.


Nikad zamenjen zbog slabe igre!


Robert Prosinečki je jedan od retkih standardnih prvotimaca Crvene zvezde koji, otkako je ušao u ekipu (na turniru u Splitu, prošlog jula) ni jednom nije zamenjen tokom utakmice zbog slabe igre i ljutnje Vasovića.

- Prosinečkog sam izvodio iz ekipe samo onda kada sam bio siguran da bi mu daljni napori lično škodili. S obzirom na njegovu mladost on je izuzetno jake fizičke konstitucije, jer nije šala igrati sve utakmice za klub, reprezentaciju...

Tako je Prosinečki, osim Đurovića (za koga je trener Vasović rekao još pre dve godine da ga samo povrede, kartoni i zemljotres mogu istisnuti iz ekipe), jedini koga nije zamenio zbog slabe igre. Istovremeno Vasović je iskren, nije bila to njegova posebna naklonost prema ovom igraču, već igre Prosinečkog kojima se jednostavno nametnuo, prilagodio, uklopio.

Vasović se ne libi ni da rangira svoje igrače:

- Po znanju fudbala Prosinečki je u ovom timu odmah iza Stojkovića i Bore Cvetkovića, a po korisnosti za ekipu, isto tu negde, mada uz njih trojicu neprocenjiva korist stiže "iz pluća" Žarka Đurovića...

Napisao: Stevan Zec (Tempo, 1988.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate