Radovan o Radovanu: Kakvo mišljenje ima Zoran Radmilović o Bati Živojinoviću kao Radovanu III?

Decembar 1978: Prvo što nam je Zoran Radmilović, pozorišni Radovan rekao o svom TV-imenjaku i uopšte "Čardaku i na nebu i na zemlji" bilo je:

- Drago mi je što ne igram u toj TV-seriji.

Ovakav Radmilovićev lakonski komentar ne čudi iz dva dobra razloga.

Prvi je što "Čardak..." ne beleži ni izdaleka onaj uspeh u koji se toliko verovalo: rađen je prema "Radovanu III" (isti je pisac, Dušan Kovačević)...

... jednoj od najboljih i najposećenijih predstava beogradskog pozorišta "Atelje 212" za koju su, uzgred rečeno, i dan-danas, posle 150 izvođenja, karte rasprodate.

Drugi razlog je ličnije prirode: i Zoran Radmilović i ostali iz pomenute predstave bili su svojevremeno pozvani da "Radovana" zaigraju pred TV-kamerama, ali se Televizija predomislila i ubrzo kratko javila da oni, ipak, ne dolaze u obzir.

Odabrala je sasvim drugog reditelja i sasvim druge glumce, a ekipi "Ateljea" prepustila da se i dalje igra Radovana na sceni, što ova, gle čuda iliti pravde, to sa zavidnim uspehom čini.


Bilo je prirodno, ali nije...


Zašto su pregovori sa Televizijom propali?

- Najjednostavnije rečeno - kaže Zoran Radmilović - to je palo u vodu i ja sad samo mogu da nagađam zbog čega, ali zašto bih se opterećivao pretpostavkama. Ja samo znam da smo reditelj naše predstave Ljubomir Draškić, pisac Dušan Kovačević i ja imali nekoliko razgovora sa urednikom televizije Slobodanom Novakovićem i da se podrazumevalo da ćemo mi igrati "Radovana" na ekranu. To je nekako bilo prirodno. Međutim, kao što se zna ...

Kažemo Radmiloviću da je Mira Banjac, pozorišna Katica, sa indignacijom odbila da o celoj stvari reč prozbori, nazvavši sve to oko "Čardaka" i odnosa TV prema njoj i ansamblu "Ateljea" "tabu temom" u svom životu. Da li i on oseća slično ogorčenje?

- Bilo je to, u svakom slučaju, poigravanje sa glumcima. Siledžijski odnos da l' jednog urednika ili više njih sa Televizije...

O TV-seriji Zoran Radmilović kaže:

- Ne verujem da bi bila mnogo bolja ni da ja igram u njoj. Možda za nijansu, možda. Jednostavno zato što bismo ja i drugi iz pozorišta bili pripremljeniji i što će reći da pod uslovima pod kojima se na televiziji radi ne treba očekivati veće rezultate. Ljudi sa televizije nisu, najpre, smeli da jednog talentovanog reditelja, Baju Ćorkovića, nateraju potpuno nespremnog da se upusti u tako veliki posao. Očigledno je da je bio potreban jedan poduži dramaturški rad reditelja i pisca. Ćorković je, međutim, za tri dana uleteo u posao, bio naprosto gurnut. Glumci su, zatim, bili primorani da za kratko vreme, dva meseca, snime onolike epizode što, kako god se okrene, nije moglo da izađe na dobro.



Muzika iz TV serije "Čardak i na nebu i na zemlji"





Ne ljuti se na slabijeg



Sa izvesnim ustezanjem postavljamo jedno, u kolegijalnom smislu, delikatno pitanje: "Šta Radovan misli o Radovanu - što će reći, Zoran Radmilović o Bati Živojinoviću?"

- Stvar je u tome što je meni lako da govorim o Batinom Radovanu, lako mi je posle 150 predstava u kojima sam ja bio Radovan. Trebalo me je videti u početku: pre svega, naša predstava je imala sličnu sudbinu, to jest, pripremili smo je za samo 29 dana, a to je sasvim neuobičajeno za pozorište. Ja stalno, gledajući TV-seriju, imam utisak da smo se mi osećali u tim prvim danima nesigurno baš kako su oni svi sad nesigurni na ekranu. Međutim, na veliku sreću, pozorište daje priliku da se cela stvar dotera, obogati, usavrši, a film, televizija su u tom smislu konačni.

Zoran Radmilović upravo snima "Obraz uz obraz", jubilarnu emisiju za novogodišnji program što znači da pomenuti, a poveći raskorak nije bitno uticao na njegove odnose sa Televizijom.

Čuva se, kako kaže, da se naljuti na televiziju jer izbegava da se žesti na slabijeg od sebe. To, preciznije, ovako objašnjava:

- TV ima neku evoju opštu snagu, a ja imam neku svoju, pojedinačnu. I, mada to liči na privid, čini mi se da je ova moja pojedinačna snaga, ako ne veća, ono značajnija.

Razgovarala: Jasmina Lekić (RTV revija, 1978.)