Najvažniji novogodišnji savet za Jugoslovene '78: Štedite struju, da ne bi Novu '79. dočekali u mraku

Decembar 1978: Nadamo se se da ćemo Novu godinu dočekati pored televizora, ali preporuke o štednji struje i dalje važe. Zato se i u najdužoj noći opredelite za sveće.

To je aktuelno i neuporedivo romantičnije.

U trenutku dok pišemo ove redove vlada nestašica običnih sveća. Ali, onih dekorativnih, u boji, raznih oblika i veličina ima u svim robnim kućama i kod voskara. Njih, uostalom, koriste u vreme prekida struje mnoge iskusne domaćice, jer duže traju i - ne kaplju.

Od nekoliko ovakvih sveća možete napraviti aktraktivnu "ikebanu", ali morate voditi računa da ih postavite daleko od zapaljivih predmeta i da obezbedite neku vrstu podloge, jer vosak kapljući može da ošteti stolnjak ili nameštaj. Poređajte ih na neki tanjir ili stari služavnik, dopunite aranžman šišarkama donesenim sa nekog izleta ili kuglicama za jelku.

Ako ste od onih srećnika koji imaju peć za čvrsto gorivo i jedna oblica, da ne kažemo panj, može da dopuni "ikebanu" (fotografija sa tankim svećama). Ako ste kupili male, okrugle ili jajaste sveće, ili želite da iskoristite ostatke od decembarskih mračnih večeri, kartonska ambalaža za jaja (možete je obojiti ili poprskati sprejom za jelku) odigraće ulogu efektnog svećnjaka. Verovatno ćete imati još mnogo ideja, a zahvaljujući romantičnoj svetlosti sveća, ambijent će biti kao u pomodnoj diskoteci ili šik restoranu.

Kupili ste prošle godine električne svećice za jelku? Ove godine, za doček, u interesu štednje ukrasite je pravim, a skupe lomljive ukrase (gotovo da nema ukrasa ispod 10 dinara) zamenite slatkim kolačima. Deca će biti oduševljena.

Recept je jednostavan: pola kilograma oštrog brašna, 240 grama butera ili margarina, 140 grama šećera u prahu, 1 kašičica praška za pecivo, 2 žumanceta, 2 vanilin šećera i malo mleka - tek da se zamesi.

Formirajte od testa loptu i stavite je na pola sata u frižider. Zatim izvadite, razvucite testo i modlom ili nožem vadite različite figure. Možete ih pre pečenja šarati glazurom od čokolade, džema ili šećernog leda i ukrašavati sitnim bombonama. Koncem u boji ili vunom pričvrstite ih za jelku, u čije podnožje stavite više korpica sa ovakvim poklonima.

Što se tiče jelovnika za novogodišnju trpezu, izbegavajte jela koja zahtevaju dugo i komplikovano pripremanje i - dugo pečenje ili kuvanje. Možete zamisliti situaciju kad stavite podvarak u rernu, a struje nestane!

Zato ništa ne ostavljajte za poslednji čas, sve unapred pripremite.

Iako struja može da nestane baš onda kad se spremate da operete kosu i napravite frizuru za doček, ne pravite dramu. U svetlosti sveća niko ionako neće primetiti da vam frizura nije besprekorna!

Ostaje vam još samo da obučete svečanu haljinu (koja ove godine treba da bude dekoltovana i šljašteća) i da se kupate u konfetama. Jer kako tvrdi Koljčicki, snega u novogodišnjoj noći neće biti!

Tekst: S. Miletić (TV novosti, 1978.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate