Uoči premijere filma "Boško Buha": Ivan Kojundžić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Bakočević u Bačkoj Topoli

Decembar 1978: Novi film Branka Bauera, "Boško Buha", inspirisan tananim nitima dečjih života koje je rat nemilosrdno mrsio u tragične čvorove i kidao, počeo je sa javnim prikazivanjem.

Poslednjih dana decembra održane su premijere, ili pretpremijere svejedno, za članove kolektiva nekih od radnih organizacija.

One su, finansijski, pomogle u realizaciji ovog projekta koji je istovremeno rađen i kao film i kao tv serija.

Prvo javno prikazivanje film je imao u Domu kulture Bačke Topole i u bioskopu PTK "Panonija", zatim su, dan kasnije, "Boška Buhu" videli radnici "Borova", a još dan kasnije zaposleni u vukovarskom "Vuteksu".

Film je, na svim projekcijama, naišao na izuzetno topao prijem kod publike.

Čini se, prema reakcijama gledalaca, da su scenaristi (Boško Matić i Dušan Perković), režiser (Branko Bauer) i glumci (Marko Nikolić, Ljubiša Samardžić, Žarko Radić, Miroljub Lešo, Milena Dapčević, dečaci Ivan Kojundžić, igra Buhu i Dragan Bjelogrlić, igra Sirogojna) uspeli do kraja da realizuju ideju sa kojom je film nastajao, a koju je, na konferenciji za štampu, izneo ratni komandant Boška Buhe, narodni heroj, general potpukovnik Jevrem Ješa Popović:

- Postavljali smo sebi pitanje - imamo li prava u ime ideja nas, mladih ali zrelih ljudi, da od trinaestogodišnjaka, četrnaestogodišnjaka koji su se tek obreli u životu, stvaramo bombaše, male ratnike ne veće od puške. Neprijatelj je dao odgovor. Njegova zverstva, ubistva žena, staraca i dece, pokazala su nam da ćemo, ako tu decu koja su nam prišla, koja su nam verovala i koja su nas volela, ostavimo u njihovim selima, zapravo ostaviti smrti. Jer, s puškom u ruci i u našim jedinicama, oni su bili sigurniji, čak i kada su jurišali na bunkere, nego što su to bili u svojim selima, bez puške i bez nas.

Izuzetno ljubazni domaćini, svuda, posebno u Bačkoj Topoli, koji su pored ostalog omogućili filmskoj ekipi da poseti i supermoderan objekat klanice i industrije za preradu mesa što radi u sklopu AIK "Bačka Topola", objasnili su svoj interes za snimanje jednog ovakvog filma, kako je to rekao generalni direktor kombinata Inštitoris Šandor, pored ostalog i time što je taj film o jednoj ratnoj mladosti i njenim stremljenjima, idealima, željama ostvarivanim u najtežim uslovimam, blizak današnjoj mladosti iako se njena stremljenja ostvaruju pod neuporedivim okolnostima.

A starost radnika koju su filmski radnici obišli iznosi u proseku - 24 godine. Dakle, u pitanju su mladi ljudi koji su, izdvajajući sredstva, omogućili snimanje filma o jednoj drukčijoj mladosti.

Film će, inače, imati jugoslovensku premijeru 6. januara u Virovitici, dok će Beograđani moći da ga prvi put vide na repertoaru paralelno sa FEST-om.

TV serija "Boško Buha" stići će na program JRT, prema sadašnjim dogovorima, 25. maja 1980. i imaće pet epizoda.

Snimio: Đani Gol (TV novosti, 1978.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate