Vatreni poljubac, najveća nada domaćeg rocka '78: Zašto se naš prvi LP zove "Oh, što te volim, joj"

Decembar 1978: Vatreno, sa mnogo strasti, prije nešto više od godinu dana trojica prekaljenih sarajevskih rokera osnovala je grupu sa nazivom "Vatreni poljubac". Vježbali su izuzetno mnogo, tako da za nas, koji smo pratili razvojni put ovog sastava, nije ni najmanje bilo iznenađenje uspjeh već prvog slngla. 

Kompozicije "Doktor za rokenrol" i "Tvoje usne su bile moj najdraži dar" postale su sastavni dio svih lista najslušanijih melodija, tako da, ukoliko bi se pravila rang-lista najvećih rok-iznenađenja godine koja je...

... za nama, "Vatreni poljubac" bi zauzeo jedno od najviših mjesta.

Uz Pericu Stojanovića i Šefćeta Hodžu, sastav čini Milić Vukašinović-Mića, koji osim što svira solo-gitaru predstavlja i idejnog vođu, kompozitora i pisca tekstova u "Vatrenom poljupcu". Ovih dana se pojavila longplej ploča, te smo obavili ovaj razgovor.

• Jedno od stereotipnih pitanja - kako je nastao materijal za longplejku, koliko je on star i da li ste ga dugo uvježbavali?

Materijal je nastajao tokom ovih godina u kojima je u meni postojala ideja o "Vatrenom poljupcu", a neke kompozicije su uobličene dok smo uvježbavali ono što će biti prezentovano na ploči. Ipak, najviše je stvoreno za vrijeme mog sanjanja o grupi.

• Londonskog sanjanja?

Čak, i londonskog sanjanja. Pjesme su dobivale konačnu formu za vrijeme dugih proba i tokom ovih posljednjih nekoliko mjeseci na živim "svirkama".

• Dakle, u vrijeme kada se vaš prvi singl pojavio pred publikom vi ste već imali pripremljen LP.

Mi sada imamo toliko materijala, čak i za dva ili tri longpleja, ipak nastojao sam da one kompozicije, koje su prve nastale budu uvrštene i na prvi album. Tako da idemo nekim hronološkim redom.

• Šta možemo očekivati od te longplej ploče?

To su, uglavnom, rokenrol pjesme. Ima onih koje su bazirane na našem folkloru, pa se već sada čuju zamjerke vezane za neku sličnost sa "Bijelim dugmetom", ali ja ne vidim razloga za bilo kakvo upoređivanje. Ukoliko neko koristi folklorne motive zašto odmah to treba porediti sa "dugmašima". 

To se radilo i prije petnaestak godina, ali je činjenica da je tu kombinaciju "Bijelo dugme" odlično napravilo pa je ova grupa postala sinonim za korištenje folka.

• Kao i kombinacije narodnih muzičkih motiva sa rokom?

Da. Treba znati da je to korištenje folka kod nas sasvim spontano i u inspiraciji a ne da bi se povlađivalo publici, jer su te kompozicije u potpunosti vjerne našem stilu - takozvanom "hevi roku". Na albumu ima samo jedna "lagana" pjesma, koja je nastavak onoga lirskog stila koji smo započeli sa "Tvoje su usne bile moj najdraži dar". Ovdje je to "Baj, baj moja malena".

• Sve ostale su u rok-maniru.

Da.

• "Vatreni poljubac" je grupa koja je postala poznata po izuzetnom radu na probama.

Nismo se mi baš ubijali vježbajući, pošto se dovoljno znamo kao pojedinci i svaki od nas zna dosta dobro da svira, ali je razumljivo da je od našeg postanka bio jedan kontinuirani rad, od nekih četiri sata dnevno, što je neophodno za muzičare pa i one vrhunske.

• Koliko je bilo istine u napisima tipa "mlada, neafirmisana grupa", "nade roka" i sl.?

Kada se gleda kroz prizmu afirmisanosti kroz sredstva masovnih komunikacija mi i jesmo, kao "Vatreni poljubac" bili neafirmisani, ali kao pojedinci smo dosta afirmisani.

• Da li će postojati razlika između zvuka sa ploče i scenskog nastupa?

Pošto smo trojka i sviramo intenzivni rokenrol sigurni smo da će album donijeti onaj zvuk kao sa koncerata i nastojali smo da taj zvuk u londonskom studiju i dobijemo. Željeli smo da u samom zvuku ne bude nikakvih "farbanja" i dodavanja. Možda su se zato već sada pojavile kritike (naravno, neosnovane) da je materijal trebalo bolje uraditi, a da smo isto to mogli napraviti u jednom od domaćih studija. 

Mislim da je to rezultat ličnih mišljenja, a ne neka realna slika. Ono što je dobro, dobro je samo po sebi i ono ima svoj osnovni zvuk, a samo loša kompozicija treba da doživljava dodavanja i jednu vrstu muzičkog "lijepog pakovanja".

• Da li je vaš put u London rezultat nezadovoljstva sa kvalitetom snimaka u Borotinom studiju?

Veoma smo zadovoljni onim što smo uradili sa Borotom i sretna je okolnost da su kvalitetne pjesme bile na našem prvencu, tako da uspjeh nije izostao. Borota je izvanredno snimio i moje je mišljenje da on najbolje snima u Jugoslaviji, neovisno od toga što nema one silne kanale i sprave koje imaju profesionalni studiji.

Problem sa našim snimanjem je sljedeći - mislim da ćemo i dalje samo raditi u Londonu, jer se samo tamo može snimiti rokenrol onakav kakav on treba da zvuči, a to znači da se čuje svaka riječ, ali da je taj glas negdje između kompletnog zvuka. 

Dakle snaga instrumenata treba da bude na maksimumu, a glas je samo sastavni dio tog zvuka, a ne kako se praktikuje kod nas da je glas u prvom planu, a da su instrumenti negdje u pozadini. Borota zna tako da snima, ali on nije u stanju, pošto nema sve potrebne "sprave".


• Prva ploča grupe je oporezovana.

Smatram da je komisija napravila veliku grešku, jer je ploča sa dobrim tekstom proglašena kao "šund", mada u samim tekstovima ne postoji ni jedna riječ koja bi se mogla okarakterisati kao "šund". Na drugoj strani svakodnevno slušamo dosta pjesama sa veoma lošim tekstovima.

• Mišljenja si da su tvoji tekstovi kvalitetni. Da li je to literarni kvalitet ili govoriš o kvalitetu u kontekstu rok-poezije?

Svakako riječ je o rok-poeziji. Jer, stvaram tekstove na već napravljene rok-kompozicije, a i tematika je veoma bliska ovoj vrsti muzike.

• U kojem studiju je sniman novi album "Vatrenog poljupca"?

Snimali smo u "Matriks" studiju i to je jedan pravi rokerski studio sa izvrsnom atmosferom, opuštenosti i spontanosti, tako da je moje mišljenje da bi svi rokeri trebali da snimaju u ovom studiju. 

Producent je bio Ričard Vejl, mlad momak, koji je izvanredno uradio svoj posao i do sada se okušao u radu na snimanjima ploča grupa "Dip parpl", "ELO" i drugih. Veoma je upućen u producentski posao i snimanje i odmah je shvatio koji zvuk mi želimo, a posebno nam je drago što on sam voli onaj stil, tako da je svoj posao uradio i sa srcem i sa znanjem.

• U tvom stvaralaštvu u posljednje vrijeme je zastupljen i rad na narodnoj muzici. Riječ je o saradnji s Hankom Paldum i njenoj novoj ploči.

Ovo je samo eksperiment i ne treba misliti da ću ja to raditi profesionalno. Imao sam pjesmu sa folklornim motivima sa odličnom atmosferom i drago mi je što je uspostavljena saradnja sa Hankom Paldum, po meni jednom od najkvalitetnijih izvođača narodne muzike. Radimo u istoj radnoj organizaciji "Sarajevo disk" i tako je i došlo do te saradnje. Pjesma nosi naziv "Voljela sam, voljela". 

Prije svega to je bila pjesma koja je prvo rađena u rok-stilu i to za "Vatreni poljubac" sa jednom jugoslovenskom atmosferom u sebi, s tim što je ritam malo savremeniji, u stvari, rokerski. 

U verziji, koju smo radili za Hanku, taj ritam i atmosfera su ostali, ali je krajnji produkt narodna kompozicija.

• U posljednje vrijeme je prisutan u narodnoj muzici uticaj roka, kako u aranžmanima, tako i u načinu odjevanja i nastupima. Da li to šteti ili koristi narodnoj muzici, kao i roku?

To je zbog toga što i narodna muzika mora da napreduje i da ide dalje. Zbog hiperprodukcije narodnih pjesama, bili su potrebni noviteti, jer je rađeno po gotovo istom šablonu. I sada i kao imidž i kao sadržaj trebalo se kretati dalje.

I zato je došlo do tog približavanja roku, naročito po muzičkim tendencijama. Estradno približavanje roku je zbog toga što je rok vezan za spektakle čemu teži i narodna muzika i zato dolazi i do ovog modernijeg načina oblačenja izvođača novokomponovane narodne muzike.

• Da li namjeravaš proširiti svoj kompozitorski rad i na druge pjevače i grupe, ili će to ostati u okviru "Vatrenog poljupca"?

Ne volim da postanem onaj koji radi kompozicije po narudžbi, dakle zanatski. Ja kada pravim pjesmu to je ili u inspiraciji ili nikako.

• Da li će biti promociona turneja po Jugoslaviji?

Prava turneja će biti tek u proljeće, kada album bude svima znan, a do tada ćemo nastupati jedino u manjim dvoranama i upoznavati se sa publikom.

• Šta očekuješ od albuma?

Kada je muzički dio u pitanju uvjeren sam da će album predstavljati pravo osvježenje za one koji su vjerni roku. Drago mi je da će plasman na tržištu vršiti naša radna organizacija "Sarajevo disk" u kojoj smo udružili rad i sredstva i samoupravno odlučujemo, tako da nismo primorani kao do sada da budemo u najamničkom odnosu kod izdavača ploče.

Album nosi naziv "Oh, što te volim, joj". 

Do naziva albuma, kao i naše grupe došlo je zbog činjenice da jedna dobra rok kompozicija apsorbuje isto onoliko strasti, kao pri jednom vatrenom poljupcu. Samim tim "Oh, što te volim, joj" je jedna muzičko-ljubavna poruka puna strasti i roka.

Razgovarao: Zlatko Srkalović (Džuboks, 1978.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate