Laza i Ipe napustili Dugme, snimili LP "Stižemo" '78: Album će biti soundtrack za film "Pejzaži u magli"?

Septembar 1978: Klavijaturista Lazar Ristovski i bubnjar Ipe Ivandić konačno su odlučili da napuste "Bijelo dugme" i nastave zajedničku karijeru kao grupa "Laza i Ipe". Naime, prema dogovoru članova naše najpopularnije pop grupe, za vreme Bregovićevog služenja vojnog roka, ostali muzičari mogli su da iskoriste vreme u kome "Dugme" privremeno ne postoji i pokušaju nešto sami da stvore na muzičkom planu. 

Tako je Željko Bebek za "Jugoton" snimio samostalni album "Skoro da smo isti"...

... Zoran Redžić je sproveo neke svoje producentske planove, a Laza i Ipe, vršnjaci i ujedno najmlađi članovi "Bijelog dugmeta" odlučili su da snime zajednički album.

Tokom decembra prošle godine i januara ove, dvojica muzičara zakupili su maleni motel u selu Kruščici, kraj Viteza, u kome je nastao njihov prvi album "Stižemo".

Najbliži saradnik na ovom poslu ostao im je basista Zlatko Hold, kasnije producent albuma i treći stalni član novoosnovane grupe.

Interesantno je da su Laza i Ipe, ne naišavši na potrebnu zainteresovanost domaćih diskografa za "takve avanture" odlučili da album snime u Engleskoj - o svom trošku.

Zakupili su "Matriks studio" u Londonu, dvojicu engleskih ton-inženjera i nekoliko asistenta i za mesec dana snimili ploču, što ih je koštalo - 30 starih miliona.

Kasnije su deo troškova mladi muzičari naplatili od izdavača ploča RTV Ljubljane, firme koja se izgleda najprofesionalnije ponela, s obzirom da je "gotova roba" ponuđena svim domaćim izdavačima ploča.

Pored trojice pomenutih muzičara u realizaciji ovog izvanrednog albuma učestvovali su Ipetova mlađa sestra Gordana Ivandić, pevač Zoran Kovačević, kao i specijalni gost, gitarista grupe "Leb i sol" Vlatko Stefanovski.

Nikako ne treba zaboraviti angažovanje sarajevskog rok-majstora, na ovom albumu samo tekstopisca Ranka Bobana.

Prvi album grupe "Laza i Ipe" predstavlja nam izvanrednog klavijaturistu Ristovskog i verovatno najagresivnijeg domaćeg rok-bubnjara Ivandića u jednom novom svetlu, u traganju za novim muzičkim izrazom kojim se, između ostalog trude i uspevaju nešto da kažu o svojoj generaciji, o svojim dilemama i problemima.

Na albumu se nalazi šest numera, od kojih će hit sigurno postati "Top hit lista", agresivna rok-numera načinjena u pank-stilu.

Interesantno je da je muzika albuma "Stižemo", pre nego što je dospela u prodavnice ploča stigla u jedan - filmski projekt.

Naime, filmski režiser Joca Jovanović je slučajno čuo trake sa muzikom Ivandića i Ristovskog, koja mu se učinila kao bogomdana za film koji upravo priprema.

Tako će kompletna muzika ovog albuma postati zvučna podloga filma "Pejzaži u magli" čije snimanje počinje ovih dana.

Napisao: Danilo Štrbac (RTV revija, 1978.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate