Top 10 najgledanijih u BG bioskopima '88: Debakl domaćeg filma / Da li su za sve krive - videoteke?

Jul 1988: Grickanje semenki, škripanje stolica koje nadjačava projekciju i magična iluzija pokretnih slika na prašnjavom ekranu očigledno više nisu dovoljan izazov za sve siromašniju ali i razmaženiju, bioskopsku publiku. 

Već pomalo otužna kuknjava za izgubljenim gledaocima moraće da ustupi mesto novim pokušajima da se ti isti gledaoci nekako ponovo vrate u bioskope. 

A presudnu ulogu u tome će, ipak, odigrati repertoar. 

Jer, uz sve nevolje koje je distributerima i prikazivačima donela pojava video - kaseta, valja znati i to da poslednjih godina na repertoar jugoslovenskih bioskopa stiže i sve manje filmova. Onda je i potpuno razumljivo da ima sve manje gledalaca.

Pre pet godina "Beograd film", najveći prikazivač kod nas, zabeležio je rekordnu prodaju od preko 7 miliona bioskopskih ulaznica. Ove godine će biti zadovoljni ako ta cifra dostigne pet miliona.

U želji da se ovo osipanje gledalaca zaustavi, "Beograd film" je najavio neke promene u poslovanju preuzete uglavnom od zemalja sa razvijenijom bioskopskom mrežom. Jedna od tih novina je i popust sredom, u svim bioskopima, kao i sve veći broj projekcija u kasnim noćnim satima.

Do nedavno je leto predstavljalo pravu sušnu sezonu na repertoaru. Istovremeno, recimo, u Sjedinjenim Državama letnja sezona je postala već i značajnija od one božićne. 

Sada su stvari izgleda počele da se menjaju u tom pravcu i kod nas. Tu je, barem što se Beograda tiče, pre svega "Letnji filmski maraton" već pomalo tradicionalna revija pretpremijera u koju je ove godine uključeno četrdesetak naslova.

Zaigraće tu desetak filmova sa ovogodišnjeg Festa ("Igra u podzemlju", "Manijak", "Arizona Junior", "Polncajac u najam", "Pod udarom zakona", "Vol strit"...), ali i oni koji su Beograđanima poznati uglavnom sa repertoara lokalnih video-klubova ("Ulice Bronksa", "Prljavi ples", "Roksana", "Ajkula IV", "Devojka iz kineske četvrti", "Blago cara Solomona", "Policijska akademija IV", "Zakon oružja"....


U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom...



Ukoliko do tada budu plaćeni, na reviji će se naći i još neki od filmova koji su za sada na distributerskim listama ("TV vesti", "Opčinjena mesecom", "Dobro jutro Vijetname", "Carstvo sunca", "Sajgon", "Policijska zaseda"...).

Odmah po završetku pulskog festivala u beogradskom Domu omladine, Balkanu i Kulturnom centru (koji od 1. jula prelazi u okrilje "Beograd-filma") odvrteće se izbor najnovijih domaćih filmova pod nazivom "Mala Pula".

Najavljen je, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, i ciklus starih filmova u kojem će se naći dela Bunjuela, Čaplina, Felinija, Hičkoka i Trifoa, i nekolicine glumačkih legendi (Hemfri Bogart, Klint Istvud, Merilin Monro, Šon Koneri, Brižit Bardo, Marlon Brando...).

Nekoliko filmova sa "Maratona" zaigraće tokom leta i na redovnom repertoaru, a jedan od glavnih bioskopskih "aduta" u vrelim mesecima biće svakako "Tesna koža 3". Sezonu posle godišnjih odmora otvoriće 1. septembra dugo očekivani "Poslednji kineski car", dobitnik čak devet ovogodišnjih Oskara, a sredinom oktobra očekuje se i premijera našeg novog potencijalnog Oskara - Kusturičinog "Doma za vešanje".

Evo još nekoliko naslova koje će jugoslovenski gledaoci moći da vide u bioskopima do kraja godine: "Policijska zaseda", "Dobro jutro Vijetname", "Rado te se sećam", "Čaura", "Dina", "Večiti osvetnik", "Psiho 3"...

Naravno, tu su i pornići koji su se prethodnih godina stidljivo pojavljivali na repertoaru ali sada polako postaju jedan od njegovih najkomercijalnijih segmenata. Tako je u prvih šest meseci ove godine jedan od najgledanijih filmova u Beogradu bio "Zvezda porno filma", sa 75.000 gledalaca...

U neka srećna vremena to je bila sasvim prosečna poseta. Danas, međutim, retko koji film uspeva da u Beogradu obezbedi 50.000 gledalaca. A u toj borbi za publiku i oznaka "Učesnik Festa" više gotovo ništa ne znači.

Konačno, valja primetiti i to da je domaći film, gotovo u celini, na samom dnu liste gledanosti. Ako ništa drugo, sasvim je sigurno da razlog tome nisu video-kasete.

Napisao: Viktor Čikeš (TV novosti, 1988.)








Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate