"Hit Beograda 202", Tašmajdan '81: Šta sve nude "Disko susreti prave vrste" mladim Beograđanima

6. jun 1981: Prošle zime u Beogradu je rođeno prvo mesto za masovnu zabavu mlađih od 20 godina. Svake subote od 17 do 23 časa u zatvorenom bazenu Tašmajdan održavan je izbor hita "Beograda 202", koji je preko radija direktno prenošen.

Odziv mlade publike bio je ono što je najprijatnije iznenadilo organizatore ove priredbe. Više od 5000 mladih svake subote je dupke ispunjavalo gledalište i prostor oko bazena, zabavljajući se na način svojstven njihovim godinama.

Ovih dana "Hit Beograda 202" izašao je pod otvoreno nebo. Svake subote priredbe će se održavati na Stadionu Tašmajdan, a program će biti raznovrsniji i zanimljiviji nego ranije.

Pretprošle subote ovaj najveći studio za emitovanje živog radio-programa u zemlji startovao je u novom izdanju.

Pod palicom voditelja Vlade Jankovića - Džeta na sceni su se smenjivale grupe "Galija", "Bulevar", "Braća", "Igla", "Pekinška patka", "Stijene", zatim glumice Tanja Bošković i Zlata Numanagić, kao i pevačice iz Zagreba Sandra Kulijer i Božica (prezime ima, ali ga ne znamo, jer karijeru je započela i nastavlja je samo pod ovim imenom).




Doduše, kiša je delimično pokvarila spektakl, jer posle 21.00 ozvučenje je moralo da bude isključeno, pa neke od gostujućih grupa nisu mogle da nastupe "uživo".

Organizatori ove priredbe nazivaju svoj projekt "Disko susreti prave vrste", jer pored muzike i igre, nude posetiocima i druge sadržaje.

Najzanimljivija novost je to što će svake subote nekoliko anonimnih rok-grupa moći da načine svoj prvi snimak u specijalnom, pokretnom studiju Radio Beograda. Najuspešniji snimak će se kasnije vrteti u programu "Beograda 202".

Na igralištu stadiona postavljen je i specijalni vašar, na kome se posetioci mogu okrepiti jelom i pićem (onim "s nogu"), mogu da pazare u specijalnom "Ateksovom" modnom butiku, gde su sve stvari jevtinije za 30 odsto nego u prodavnicama u gradu, postoji i štand sa suvenirima "Beograda 202", kao i specijalni prostor namenjen berzi gramofonskih ploča.

U svakom slučaju, reč je o vrsti zabave koja još predstavlja novost za glavni grad, pre svega jer je namenjena publici koja u proseku ima 15-16 godina. Zbog toga se s pravom može očekivati da će subotom "Stadion Tašmajdan" biti najposećenije mesto u Beogradu.

Snimio: J. Lazić (RTV revija, 1981.)



Kiša poštedela "Hit"



13. jun 1981: Iz subote u subotu "Hit Beograda 202" okuplja na Tašmajdanu sve više posetilaca. "Disko susreti prave vrste" ponovo su potvrdili da su najbolji vid zabave tinejdžera u glavnom gradu. Najviše uzbuđenja ponovo je doneo izbor hita, jer mladi glasači na stadionu, kao i oni koji se javljaju telefonom, uporno se trude da pesma koju će svaka dva sata u toku naredne nedelje slušati na programu svoje omiljene radiostanide bude po njihovom ukusu. 

Ovog puta ponovo je najviše uspeha imao ansambl AC/DC, koji je i zimus imao najviše glasača na "Hitu Beograda 202".




Pošto je priredba održana dan pre završetka fudbalskog prvenstva i utakmice između Crvene zvezde i Partizana, gosti na Tašmajdanu bili su igrači oba tima, kao i vođe navijačkih timova, čuveni "partizanovac" Pančevac i još čuveniji "zvezdaš" Mikica Mađar. 

Njihov "okršaj", baš kao i utakmica održana sutradan, završio se nerešeno, ali je dobro zabavio sve prisutne.

Mini koncerte su održale grupe "Vruć vetar", "Piloti" i "Baroni", a gosti iz Svetozareva, rok grupa "Crni trougao", pokazali su se kao najbolji u rubrici "Prvi snimak" i tako stekli pravo da se njihov prvi snimak nađe u programu "Beograda 202".

Kao i uvek, izabran je modni hit "Beograda 202" za ovu nedelju, kao i najbolji disko-par u takmičenju u igranju koje je izazvalo mnogo navijanja. 

Što je najvažnije, kiša koja se pripremala celog dana, ovog puta je velikodušno zaobišla Tašmajdan, na radost izvođača i oko dve hiljade prisutnih posetilaca.

(RTV revija, 1981.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate