Ferijalni savez Jugoslavije, saveti za što jeftinije letovanje: Upoznaj Jugu... dok još možeš (1989)

Maj 1989: Dugo uvaženi i još uvek zvanični moto ferijalaca, "upoznaj Jugu da bi je više voleo" danas bi mogao da zvuči sasvim drugačije: "budi ferijalac da bi lakše preživeo". 

Verovatno i vi pevušite ovu pesmicu, sem ako sopstveni izlet na more ne finansirate učestvovanjem, odnosno saučesništvom u nekom krivičnom delu. Zbog toga vam preporučujemo sledeće redove. Uštedeće vam, sasvim sigurno, dosta vremena u razmišljanju o razlozima potvrđivanja vašeg bića kao ferijalca.

Za sve koji žele da pobegnu iz svojih gradova i sela, i da se upuste u letnje šeme, ova sezona će sigurno imati jedno novo obeležje. U eri visoke tehnologije i kompjuterizacije, oni koji budu krenuli put Jadrana ili u inostranstvo, moraće da nabave makar jedan mali kućni digitron. 

Jer kad pred očima budu imali čist račun, pun astronomskih cena, teško da će bez pomagala moći da se upuste u takvu "finansijsku avanturu".

Što se tiče Jugoslovena, naročito mladog sveta, ta finansijska strana je bila uvek onaj odlučujući faktor, koji nas je opredeljivao gde i kako da provedemo svoje letnje ferije. Najjeftinije, a sigurno i najzabavnije letovanje za sve mlađe od 27 godina, može se organizovati preko Ferijalnog saveza. 

To je provereni recept za sve koji od letovanja očekuju nova poznanstva, druženja, noćne sedeljke na plažama uz gitare, vino i pesmu, ljubavne romanse posle kojih će pomisliti "to je ono pravo".

Ferijalni savez ima više od 7.500 postelja u odmaralištima širom zemlje, gde možete provesti raspust po sigurno najpristupačnijim cenama. Uz to članstvo u FSJ (ne čitaj Fudbalski savez Jugoslavije) omogućuje jeftinije putovanje u železničkom, drumskom i brodskom saobraćaju, te brojne druge pogodnosti i povlastice.


Kako postati ferijalac



Član Ferijalnog saveza može postati svako od 7 do 27 godina. Članovi se po godinama dele na grupe, i u zavisnosti kojoj grupi pripadate, imate veće ili manje povlastice. I članarina je različite visine. 

  • Prva grupa su PIONIRI do 14 godina. Oni imaju najveće popuste za smeštaj, u nekim odmaralištima i do 50 odsto od cene koju plaćaju drugi ferijalci. Za članarinu je dovoljno da se odreknu žvake, jer je cena za njih samo 500 n.d. (Primerak ovog časopisa koji je bio posvećen letovanju '89. koštao je 7000 dinara - op. Y.)


  • Od 21 do 27 godina su SENIORI I i oni moraju da plate 7000 za članstvo. 


  • Na kraju lestvice su SENIORI II a to su one "starkelje" koji su prevalili 27 godina. Njihova članarina je 10.000 dinara.


Dakle, vaša mladost je prvi uslov, pa ako ste u "nekom" dobu života, sledeća stvar koju treba nabaviti je jedna vaša slika. Nije neophodno, ali izaberite onu na kojoj ste lepši. Jer, ona će se nalaziti u knjižici Ferijalnog saveza (koja staje 500 n.d.) vašoj "letnjoj legitimaciji" bez koje je nemoguće ostvariti povlastice. 

Ovaj savet nije samo forme radi. Može vam dobro doći kada se upoznajete sa "strendžerima" a ne znate njihov jezik. Nije loše poturiti podatke sa slikom, na kojoj ste u svom boljem izdanju. Pored slike, za učlanjivanje ponesite i neku ispravu sa vašim ličnim podacima. To može biti školska knjižica, lična karta ili indeks.

Da dodamo i to da je Ferijalan savez velika organizacija, koja ima svoje filijale u gotovo svakoj opštini naše zemlje. Možete da se učlanite u opštinskoj organizaciji Ferijalnog saveza, a cela ova procedura neće vam oduzeti više od dva sata jednog prepodneva. Požurite, jer leto brzo dolazi, a još brže prolazi.


Popusti pri putovanju



"Upoznaj svoju domovinu da bi je više voleo", osnovni je slogan ferijalaca. Da bi je upoznao treba dosta putovati, a upravo za putovanje vozom, brodom ili autobusom, ferijalci dobijaju popust od 70% na vrednost svake karte. 

Računica bi bila sledeća: ako putujete u društvu od deset drugova (ili drugarica), svi zajedno ćete platiti svega tri cele karte. Sigurno dovoljno debeo razlog da se odlučite za ovakav način putovanja. 

Potrebno je da s članskom kartom odete u vašu opštinsku organizaciju Ferijalnog saveza, gde će vam na vaš zahtev biti izdata POTVRDA O GRUPNOM PUTOVANJU. Minimalni broj ljudi za koje železnica i drumski saobraćaj daju popust od 70 odsto je desetoro. 

Ako grupa broji pet do deset ferijalaca, imaćete popust od 40 odsto (koji vam Savez uvek obezbeđuje), dok ostalih 30 odsto popusta koji daju prevoznici, ne možete dobiti. 

Međutim, neka vas ovo ne brine. Važno je da se na pomenutoj potvrdi o putovanju grupe ispiše deset imena. Svi oni ne moraju putovati. Može vas biti i šestoro. Taman da zauzmete jedan kupe sa kušetom. Platićete tri karte, što će za svakog od vas biti popust od 50 odsto. 

Možda je ovo objašnjenje bilo i suvišno, jer nam dovitljivost u ovom pogledu nikada ne nedostaje. Potvrda se izdaje na posebnom obrascu (dobićete ga od Saveza) koji mora biti overen u opštinskoj ferijalnoj organizaciji. Na njoj su ispisani mesto odlaska i povratka i vaši lični podaci. 

Dalje, vaše putešestvije se nastavlja tako što odlazite na železničku ili autobusku stanicu, u zavisnosti koje prevozno sredstvo odaberete. Tamo ćete na šalterima za grupna putovanja dobiti karte. Podrazumeva se da ćete uvek uzeti povratne karte.

Ako putujete vozom, onda povlastica od 70 odsto važi samo za drugi razred brzog voza. Hoćete li da idete ekspresom ili poslovnim vozom ili želite kušet, to morate posebno da doplatite. 

Za autobuski prevoz ne postoje nikakvi razredi niti "adriatic" klasa, pa dobijate normalne karte. Važna napomena: pomenuta potvrda o grupnom putovanju izdaje se samo u jednom primerku, a morate je imati uvek uz sebe. Ovde važi pravilo "svi za jednog, jedan za sve", pa preporučujemo da tako važan dokument ne poveravate na čuvanje nekom zaboravnom ili šeprtljastom tipu među vama, kome iz ruku sve nestaje i izmiče na samo njemu nepoznat način.

Plaćanje od 30% vrednosti karte važi samo za mlađe od 27 godina. Za starije ovaj popust će važiti samo ako se pojavljuju kao vođe puta, grupe od deset i više ljudi.


Smeštaj, ili gde ferijalac jede i spava



Uz sve ove silne popuste, doputovali ste na more ili planinu i šta dalje. 

Da ne biste kad ugledate cene, pobegli glavom bez obzira, na smeštaj morate misliti znatno ranije, pre polaska na putovanje. I za to se pobrinuo Ferijalni savez, sa svojim odmaralištima koja se nalaze u gotovo svim krajevima naše zemlje. 

Ono što vas verovatno, najviše interesuje, jeste činjenica da tih odmarališta ima najviše na našem plavom Jadranu. Da se opredelite za ta odmarališta, postoji više razloga.

Prvi i najjači bi bio novac. 

Jer, na primer, smeštaj u omladinskom turističkom centru "GORAN" u Makarskoj, sa punim pansionom i to u bungalovima sa dva i tri kreveta košta 83.000 n.d. za jedan dan, dok, recimo kampovanje na ostrvu Rab, u vlastitom šatoru, košta u sezoni 70.000 n.d. po osobi normalno bez hrane. 

Ovaj primer govori sam za sebe. Da se ne upuštamo u razmišljanja o privatnom smeštaju ili, ako hoćemo još dalje, nekom hotelu ili motelu. To bi bila katastrofa za naše džeparce, bar u većini slučajeva.

Drugi razlog je taj da su sva ferijalna odmarališta, svako za sebe, jedna mala celina, jedno "malo misto", čiji su stanovnici mladi ljudi, uvek spremni za druženje zabavu i šalu. Tu ćemo sigurno izbeći one poznate situacije, kada u kampu, tik uz nas, šator postavi neka porodica sa malom decom, pa moramo da pazimo na svaku reč izgovorenu posle deset sati uveče (a kad je izgovorimo, mora biti nečujna). 

Ili, poznati protest gazda i gazdarica, kao i njihovih gostiju (u privatnom smeštaju), kada recimo, počnemo glasnije da pevamo u kupatilu, uključimo kasetofon ili, ne daj bože, zasviramo ili zapevamo.

Svako, ili gotovo svako, odmaralište ima i svoju plažu, gde gosti obično dolaze. Normalno, pristup nije zabranjen i drugima, ali budite uvereni da nećete morati da pazite kad ulazite u vodu, kako ne biste nagazili nekog klinca koji se brčka u plićaku ili poprskali neku stariju ženu koja ulazi u vodu samo do kolena, a pri tom ne skida svoju haljinu i šešir.


A kada padne mrak...



U odmaralištima su piće i kolači sigurno jeftiniji nego u kafićima ili diskotekama po gradu. 

Dalje, u njima (ne u svakom) neretko, gostuje neka naša grupa. Podsetimo se da je popularna grupa "Galija" iz Niša, provela u pomenutom letovalištu "Goran", gotovo celu svoju "ranu" karijeru. Tamo su nastajali njihovi novi projekti i predstavljani su gostima pre nego što su se pojavili na ploči ili radiju.




Niko vam neće braniti ni pesmu uz gitare. Za to postoje gotovo uvek posebna mesta, gde ako nam se ne spava, možemo doživeti romantičnu, lepu i nesvakidašnju noć.

Na kraju, jedan od razloga da se odlučite za letovanje preko Ferijalnog saveza jeste mogućnost da steknete nove prijatelje, i da se intenzivnije družite sa starim. Oni koji su na ovaj način letovali, tvrde da su uspomene zaista nezaboravne. A tek ljubavi sa "morskoga plavog žala".

Pa ferijalci juniori, seniori I i II napred! Uzmite sve što vam vaš Savez pruža, jer, danas ste cvet, a sutra...

Tekst: nepotpisan (autor je najverovatnije Miodrag Pepić), Plavi NON, 1989.






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate