Veličanstveni derbi, 4. jun '83: Partizan nadvisio Crvenu zvezdu - 3:2 (1:0), golovi Mancea za titulu

Jun 1983: U veličanstvenoj atmosferi na stadionu JNA, pred 50.000 gledalaca, u igri koja će se dugo pamtiti, Partizan nadvisio Crvenu zvezdu - 3:2 (1:0)...

Bila je prava milina za igru, bar što se tiče ambijenta na stadionu. Nigde ni jedno slobodno mesto i kad bi se odnekud bacila šibica ne bi mogla da padne na prazno mesto, sve je popunjeno, sve ulaznice su već davno rasprodate. 

Tako Beograd slavi svoj najveći fudbalski praznik - derbi večitih rivala Partizana - Crvene zvezde.

Kad bi to još fudbaleri umeli da cene, a to ćemo već sledećeg časa i videti, veliki je to motiv za igru, svaki potez, svaki udarac propraća se aplauzima ili uzdasima. Šteta što je sparina, to će sigurno ukočiti željeni ritam igre. Visoka je temperatura, a na Stadionu JNA, prepunom gledalaca je kao u grotlu. Opaka zapara.

Po prvim počecima kao da ona ne smeta ni navijačima obe strane, a ni fudbalerima na terenu. Rastrčali su se, hoće izgleda pošteno da se oduže zbog gledalaca, a i zbog nekih svojih razloga: pre nego što je počeo meč spiker je objavio da je Dinamo poražen u Mostaru što je izazvalo ogromno oduševljenje među navijačima "crno-belih", sada Partizan mora da juriša na pobedu, a titula kao da je na dohvat ruke. 

I Crvena evezda je imala svoje motive, razume se, posle nekoliko slabih partija valja se iskupiti bar u večitom derbiju, tu pred očima svojih navijača.

Prvi ozbiljniji udarac na gol upućen je u 7. minutu. Šutirao je Repčić posle jednog dugog prodora Šestića po poziciji desnog krila. Udarac je bio oštar, iznad same trave, ali je lopta prohujala pored prečke.



Volej za udžbenik



KRUNA ovih divnih poteza bio je onaj Manceov volej u 12. minutu. Prethodno je Prekazi u prodoru ostavio svog pratioca, lopta je sa pozicije levog krila preletela Vukotića i golmana Stojanovića, a Mance je u padu uhvatio volej. 

Bio je to strahovit udarac, a putanju lopte niko nije mogao da prati, ona se videla posle odjeka udarca u stativu. Stativa se snažno uzdrmala kao da hoće da se sruši, toliko je bio silan taj udarac. Skočili su navijači Partizana, kriknuli su, a zatim duboko uzdahnuli, bio je to takav potez Mancea da je prava šteta što se i mreža nije zatresla.

Partizanovi fudbaleri kao da žele da se oduže svojim protivnicima pa su u 26. minutu izveli veoma opasnu akciju. Lopta je odbijena od nečije noge odskočila uvis, Ješić nije znao kuda je otišla, okrenuo joj je leđa i ona ga je u tom trenutku udarila i pala na noge slobodbom Repčiću. Napadač "crveno-belih" se sapleo, brzopleto tukao pored stative.

Pomoćni arbitar Bašica je u 30. minutu propustio da svojom zastavicom kazni jednu ofsajd poziciju napadača "crno-belih" pa je lopta ubačena iz te nedozvoljene pozicije sa desnog krila, a Varga je bio u divnoj prilici da zatrese mrežu. On je promašio loptu, a da je postigao pogodak verujemo da bi dugo, dugo trajala svađa izmenju današnjih rivala.


Prečka - pa gol



KAKVA divna kombinacija! Toliko igrača u tako malom prostoru, a lopta se kreće kao po koncu. I sve to u par koraka od golmana Stojanovića, lopta ga stalno preskače a on nikako da je uhvati. Jednu je čak dodirnuo prstom. 

Prekazi će početi lepu kombinaciju i ubacuje loptu na suprotnu stranu. Mance je udarcem glavom šutirao u prečku, lopta ipak ne mrda iz kaznenog prostora, Janjanin greši, Prekazi je upućuje ponovo prema Stojanoviću, koji nikako da je zahvati, lopta pada iza njegovih leđa gde se nalazi Varga, koji je udarcem glavom šalje u nebranjenu mrežu. 

Čitav jedan minut trajala je ova kombinacija, čitavu večnost za navijače "crno-belih".

I pored bolje igre Partizana, fudbaleri "crveno-belih" mogli su da izjednače. Bio je to opet prodor Šestića po desno krilnoj poziciji. Uposlio je Janjanina, a ovaj se nalazio u boljoj poziciji. Janjanin je silno šutirao ali je lopta visoko proletela stativu.


Detalj za rasprave



DA LI je to bio prekršaj za kazneni udarac u 55. minutu nad napadačem Partizana Momčilom Vukotićem. Prodirao je dugo, vijugao između mnogo nogu, a kada se našao negde na ivici šesnaesterca bio je srušen. 

Svi fudbaleri Partizana zahtevali su udarac sa bele tačke kao i njihovi navijači, međutim, sudija Korolija je pokazao da udarac treba da se izvede sa same linije šesnaesterca. Ovaj detalj koji je izazvao valjda jedinu raspravu na derbiju večitih rivala moći će se odgonetnuti tek na televizijskom snimku jer se sve dogodilo tako brzo. 

Mogao je Prekazi da pomiri zaraćene strane da je bio samo precizniji, on je sa mesta gde je načinjen prekršaj tukao oštro preko živog zida, ali preko gola.

Nešto kasnije Crvena zvezda je svojom šansom najbolje demantovala mišljenje da će se olako predati pred tako raspoloženim i razigranim Partizanom. Bila je to brza i tačno izvedena akcija, Repčić je dodao loptu u prazan prostor, pronašao Đurovića a kada je ovom golman Stojić pošao u susret, Đurović je snažno tukao. 

Međutim, pored gola. 

Bolje rešenje bi bilo da je loptu ubacio na suprotnu stranu gde se nalazio slobodan Đorđević, on bi verovatno postigao i izjednačenje.


Tri minuta - dva pogotka



Pravo je čudo kako napadač Partizana Mance do sada nije zatresao mrežu. Njegova dva vrlo efektna udarca završila su u prečku, ali je u 61. minutu ipak dočekao svoj trenutak. Korner sa desne strane izveo je vrlo oštrim udarcem Prekazi, lopta je usuput samo krznula kosu Komadine koji je hteo da izbaci u polje, ali je to prevarilo i golmana Stojanovića i lopta je došla tamo gde ju je vrebao Mance - njegov udarac glavom prema praznoj mreži bila je puka formalnost - 2:0 za Partizan.

Zar se to "crveno-belima" sprema ubedljivi poraz? Njihov partner vodi sa 2:0, ali ima još da se igra, biće još golova.

Ovu dilemu prekinuo je Đurović samo tri minuta kasnije. Sjajan je to bio pogodak mladog napadača "crveno-belih". Prvo je Đorđić ubacio loptu glavom sa položaja levog krila prema ivici šesnaesterca, Repčić je, takođe, prebacio glavom iza sebe, na loptu je natrčao Đurović i snažnim volejom postigao efektan pogodak.

Još, ipak, nije sve gotovo, ne daje se Crvena zvezda. 

Doduše, "crno-beli" su bolji, imaju više inicijative, snažniji su u startu, češće napadaju, ali ovaj rezultat od 2:1 već daje velike nade i fudbalerima "crveno-belih" i njihovim navijačima.

I, ovaj utisak je, ipak, kratko trajao, jer je Partizan postigao treći pogodak već u 76. minutu. 

Dimitrijević je pravovremeno i na majstorski način uposlio slobodnog Mancea koji se nalazio ni od koga pokriven sasvim na levoj strani. Njemu je u susret pošao golman Stojanović, usledio je oštar udarac po zemlji i - 3:1 za Partizan.

Da li je to priča o 72. velikom derbiju večitih rivala završena, do kraja je ostalo suviše malo vremena za eventualno izjednačenje, za dva pogotka "crveno-belih". Možda ovakav epilog i odgovara igri, jer su "crno-beli" uložili maksimum truda ne bi li savladali svog starog i opasnog protivnika, ali i ne bi li se konačno izdvojili na tabeli u borbi za šampionsku titulu.

Do kraja je ostalo još samo šest minuta, kada je Milojević postigao drugi pogodak za Crvenu zvezdu. Bio je to efektan udarac glavom, lopta je završila ispod same prečke, golman Stojić je bio nemoćan - 3:2.

Da li je preostalo još uvek vremena za podvig "crveno-belih", može li se očekivati i pravo čudo na stadionu JNA ili je ovaj pogodak samo uveličao derbi, jer je peti po redu, a na mečevima velikih rivala retko je kada postignuto toliko golova.

Tekst: Petar Đorđević (Sport, 1983.)



Vukotić: Korak od sedam milja / Šestić: Čestitke na - tituli



SLAVLJE u svlačionici Partizana rečima se opisati ne može. Fudbaleri, treneri, mnogi članovi rukovodstva kluba uglas su pevali: "Mi smo šampioni... mi smo šampioni ..."

- Zasluženo smo trijumfovali u velikoj igri i nad velikim rivalom - komentarisao je razdragani Miloš MILUTINOVIĆ. - Bila je to vrhunska igra mojih fudbalera. Od srca im čestitam. Ovo je pravi fudbal, ovo je pravi Partizan!

Dvostruki strelac Dragan MANCE, razumljivo, bio je u centru pažnje. Beskompromisni centarfor Partizana kratko je rekao:

- Obećao sam dva gola i obećanje sam ispunio. Ostavite me da se na miru radujem.

A kapiten Momčilo VUKOTIĆ, srećan, prezadovoljan, a ipak nekako suzdržan u ovim trenucima slavlja:

- Napravili smo korak od sedam milja ka tituli. Još nije sve gotovo, ali ćemo najverovatnije biti prvi. Utakmica je bila obostrano kvalitetna, Zvezda bolja nego do sad, a mi najbolji kada je najpotrebnije.

Nenad STOJKOVIĆ posmatrao je ovaj meč. Partizanov vojnik, reprezentativac, kaže:

- Bili smo bolji bar za dva gola. Zasluženo smo dobili veliki derbi i verovatno ćemo osvojiti titulu.

I Zvonko ŽIVKOVIĆ nije mogao da pomogne svojim drugovima, ali se radovao kao malo dete:

- Bili smo ubedljivo bolji. Ovom pobedom postali smo novi šampioni.

Dževad PREKAZI, jedan od najzaslužnijih za veliki trijumf "crno-belih":

- Igrali smo izvanredno. Malo sam se pribojavao derbija posle poraza u Titogradu, ali se pokazalo da je Partizan najjači kada je najpotrebniji. Veliki trijumf doneo nam je i veliko slavlje na kraju jer ovom pobedom Partizan je novi prvak Jugoslavije.


*****



SMRKNUTA i umorna lica, Crvena zvezda je izgubila u derbiju i znatno smanjila šanse da osvoji četvrto mesto, ali nije razočarala. Na to su fudbaleri bili veoma tužni, pohitali su u svlačionicu, seli na klupe i ćutali. Tuga je bila pregolema.

Glavni trener "crveno-belih" Stevan OSTOJIĆ, minut po završetku večitog derbija tiho je progovorio:

- Derbi je zadovoljio sve učesnike. Čestitam Partizanu na pobedi.

Šta je odlučilo?

- Stvoreno je mnogo šansi - nastavlja Ostojić. - Partizan je iskoristio jednu više.

Reprezentativac Crvene zvezde Miloš ŠESTIĆ izašao je posle prvog poluvremena, pa je nastavak posmatrao sa atletske staze. Evo njegovih utisaka:

- Čestitam Partizanu na pobedi i - tituli. "Crno-beli" su bili bolji i zasluženo su pobedili. Odlučio je prvi gol. Teško mi je jedino što nismo iskoristili četiri vrlo povoljne šanse, a Partizan je sve iskoristio.

Tekst: Milojko Ivanović, Jovan Sekulić (Sport, 1983.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate