Pretražite Yugopapir

Bebi Dol, nova pop zvezda: Vokalne kvalitete joj niko ne osporava, ali svi kažu da je malo luckasta...

April 1983: Po rečima poznatog muzičkog kritičara Dragutina Gostuškog Bebi Dol ima očigledne vokalne-muzičke kvalitete, ali njeno ponašanje na sceni dočarava nekakvu narkomansku seansu sa psihodeličnim primesama. Interesantno je i mišljenje jednog kolege novinara koji je posle njenog nastupa na YU finalu za Pesmu Evrovizije napisao:

"Sjajna pevačica koja ume da peva i da se ponaša na sceni, ali koja, kao ždrebe pred rudu, ide bar dve godine ispred onoga što se događa u našoj zabavnoj muzici.

Ako smo već želeli da pokažemo da nismo evropska provincija, trebalo je nju u Minhen poslati."

Ima još interesantnih mišljenja o ovoj devojci, a siže svih se svodi na to da je talentovana, da dobro peva, samostalno i orginalno komponuje i da se ekstravagantno oblači i luckasto ponaša.

• Ko ste zapravo VI?

Bila sam Dragana Šarić, sad sam Bebi Dol. Završila sam srednju muzičku školu, odsek solo pevanje, a i otac mi je profesionalni saksofonista u jednom džez sastavu,  tako da sam od rane mladosti sticala nekakvo muzičko obrazovanje.

Dugo sam radila sa Oliverom Mandićem, a pevam i na njegovom najnovijem albumu. Sama sam izdala singl "Mustafa", a upravo ovih dana privodim kraju pripremu svog prvog LP-ja. Često snimam za TV, putujem, pevam, komponujem...

• Vokalne kvalitete vam niko ne osporava, ali svi kažu da ste malo luckasti. Jeste li svesni toga?

Svesna sam da dobro pevam, a to što moje oblačenje i ponašanje smeta drugima niti me zanima niti uznemirava. Svako ima svoj stil.

• "Rudi" je dobro prošla u Novom Sadu (6. mesto, 36 bodova). Zna li i može li Bebi Dol i više i bolje?

Osećam da u sebi imam nekakvog stvaralačkog duha, ali se plašim svoje prirodne lenjosti. No kako me vremenom muzika sve više spopada, verujem da će me obuzeti neki stvaralački impuls koji će doneti nove kompozicije. 

Ubeđena sam da znam i da ću umeti svoja osećanja pretočiti u kompozicije koje ću, naravno, sama pevati.

To je delić priče o devojci žuto-zelenih očiju, raščupane frizure, začuđujuće garderobe ali zadivljujuće lepog glasa, solidnog muzičkog obrazovanja i originalnog kompozitorskog dara. Delić priče o devojci običnoj baš zbog svoje neobičnosti.

Tekst i fotke: Dragan Pejić (ITD, 1983.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate