Pretražite Yugopapir

Iza kulisa Jugovizije 1988: Pobedio "Mangup" Srebrnih krila, Lidiji Asanović favorit bila Bebi Dol

Ožujak 1988: Izvještaj o svemu što nismo čuli niti vidjeli iza kulisa ovogodišnjeg natjecanja za našu Pjesmu Eurovizije...

Ljubljanski Cankarev dom pokazao se kao idealan prostor za održavanje lakoglazbenog festivala Jugoslavenski dani zabavne muzike 88. 

Udobna i atraktivna dvorana, s glamuroznom scenografijom na pozornici, bila je domaćin za izbor Pjesme Eurovizije.

Diskretna, ljubičasta srednja dvorana, s pozornicom na kojoj se kočoperila imitacija znamenitog Plečnikova tromostovlja predstavila se - ne baš brojnoj publici - prenošenjem međunarodne smotre Circommusica, koja se, nažalost, od burnih najava kao konkurencija Pjesmi Eurovizije srozala na neuredan kolaž polunarodnjaka iz raznih krajeva Staroga kontinenta. 

U jednoj od manjih konferencijskih sala održano je i natjecanje za najbolji domaći video-spot u kojem je nagrađen sastav Leb i sol za video Čuvam noć od budnih

Najnapetije je bilo u okrugloj dvorani gdje su izvođači i novinari na monitoru pratili izbor za Pjesmu Eurovizije i glasanje iz domaćih studija, a fotoreporteri snimali uzbuđene i razdragane pjevače i prateće muzičare koji su se tamo smjestili nakon scenskog nastupa.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u zakulisnim hodnicima, koji u nekoliko nivoa povezuju garderobu s dvoranom vrio zamršenim prolazima dostojnim labirinta kralja Minosa. 

Bio je to pravi raj za novinare, jer su zalutale zvijezde naše lake glazbe bile spremne i na najsmjelije izjave za novine samo da se dokopaju informacije o tome kojim će putem stići do pozornice u kojoj se održavala generalka. 

Ekskluzivno za Studio, neki su pjevači otvorili srce.


Što su rekli



Oliver Dragojević:

Želja mi je bila da nastupim na Pjesmi Eurovizije dok sam bio mlađi. Sada je možda već malo kasno. Naime, već sam u decenijama koje ne treba ni spominjati. Pristao sam da nastupim jer je pjesma dobra, a to je dobro i za pjesmu.

I prije sam se nekoliko puta kandidirao za nastup na domaćem izboru Eurovizije, ali me TV Zagreb nikada nije odabrala. Pokušao sam čak četiri puta. Mislim da bi moj nastup na Euroviziji bio još jedna potvrda plodne karijere.

Duško Mihec, iz grupe "777":

Imamo dobru pjesmu, aranžman i zadnje mjesto pri izvođenju. Mislim da je uživo naša pjesma Tiha noć osjetljiva, jer sve ovisi o ženskim vokalima i klaviru. 

Što se tiče aluzija da je Tiha noć plagijat Zore, mogu reći samo to da uvijek neka pjesma sliči na drugu. Došli smo u Ljubljanu da pobijedimo i imamo za to realne osnove.

Moni Kovačič:

Doletjela sam iz SAD na trotjedni dopust koji mi je dao moj menedžer u Americi. Tamo nastupam pod svojim punim imenom Monique u grupi s engleskim muzičarima Talk of White Town, i već smo snimili maksi-singl s pjesmama moga supruga Veselija Oršolića, kojega tamo zovu Ves. 

Kada mi je Tadej Hrušovar ponudio da nastupim na izboru za Pjesmu Eurovizije s njegovom pjesmom Lako je reći volim te, nisam oklijevala. Uz mene su i dobro profilirane pjevačice Simona Weiss i Urška Drinovec, mislim da smo pjevački vrlo jak trio.

Bebi Dol:

Dopala mi se pjesma Zatvori, mama, prozore jer je vesela, brza, a i tekst mi je blizak, jer sam i ja bila odsutna u školi. Tri me godine nije bilo u Jugoslaviji, putovala sam po Africi i nastupala u baru Hotela Sheraton u Kairu. 

No, tamo je sve bilo previše toplo i lijepo, pa sam se zaželjela kuće.

Zerina Cokoja:

Ovaj je festival moj debi. Kada mi je Narcis Vučina ponudio da s njim interpretiram pjesmu Voljet ću te, nisam oklijevala. Mnogo mi je pomogao tata. On mi je i kupio ovu haljinu koju nosim, iako je u početku bio protiv mog posla i čak me bojkotirao. 

Inače, studiram pravo.


Što smo čuli



Kao i prošle godine, i ovogodišnji domaći izbor za Pjesmu Eurovizije bio je relativno solidan. Nije bilo pjesme koja bi nas mogla mnogo osramotiti na toj međunarodnoj smotri, a to, s obzirom na njeno stagniranje, nije nužno ni komplicirano za domaću kompoziciju.

Očito je da smo pravilno uočili što Pjesma Eurovizije želi, pa su se tako naši kandidati podijelili u dvije grupe: vesele, poskakačke i statičko-melankoličke.

Početni uspjeh našeg vedrog Daniela, još vedrijih Novih fosila, i žiri se s pravom odlučio da ove godine u svijet opet pošalje kompoziciju Rajka Dujmića - ovaj put s naslovom Mangup, na tekst Stevice Cvikića, u aranžmanu Nikice Kalogjere, a u izvođenju Srebrnih krila i njihove nove solistice Lidije Asanović.

Sa svojom 21 godinom, ona se doima iznenađujuće mladoliko, a znajući da Evropa pada na dječji šarm - naša mala, crnooka, nestaška nije baš bez šansi.

Srebrna krila uvjerljivo su pobijedila, ostavivši za sobom ostale favorite - Olivera Dragojevića, 777, Bebi Dol, Maju Odžaklijevsku i grupu GuGu i Moulin Rouge.

Pri glasanju žirija iz pojedinih studija bio je tu i tamo uočljiv lokalpatriotizam, ali je u podjeli najviših ocjena uglavnom prevladao interes cijele zajednice.

Dopadljive su bile i Sunčeve pjege iz tabora veseljaka i Meri Cetinić kao predstavnice tugaljivih.

Edmond Islami i duo Cokoja - Vučina dugo su ostali bez bodova, i to ne zato što su imali lošu pjesmu, nego, jednostavno, stoga što se žiri ujedinio u svojoj težnji da izabere vedriju, živahniju pjesmu.


Što smo vidjeli



Garderoba i koreografija pjevača i pratećih "go-go gerli" i dječaka odražavale su tipičan eurovizijski folklor. Bio je tu i vrući mini Moni Kovačič, i bijela trudnička odora buduće mamice Alenke Šmid iz dua Moulin Rouge, kao i elegantna ružičasta haljina jedne od najljepših sudionica festivala Zerine Cokoja.

Najveći estradni kiks priuštila je sebi - na opće čuđenje - Maja Odžaklijevska, odjevena poput kelnerice slobodnih nazora, a odbojne su bile i prateće djevojke Alena Slavice u sadomazohističkoj odjeći, koje su besmisleno odskočile od njegove anđeoske pojave i od nježne pjesme Suzan.

Arnela Konaković pojavila se na generalnoj probi s nekoliko cvjetića u ruci, no, nasreću, nije to ponovila na glavnom nastupu, tako da nikome nije odvlačila pažnju od svog raskošnog dekoltea.


Riječ pobjednika



Rajko Dujmić:

- Nikad ne očekujem pobjede, čak i ne gledam glasanje, jer sam nakon onoga glasanja u Bruxellesu izgubio živce za to. Ovo s Mangupom uistinu je bila uvjerljiva pobjeda. Teško mi je usporediti tu novu pjesmu s onom Ja sam za ples. To su dvije sasvim različite skladbe.

O šansama Mangupa u Dublinu ništa ne mogu reći, jer sve ovisi o tamošnjoj konkurenciji.

• A domaća konkurencija? Je li bila slabija nego lani?

- O, ne! Čuo sam tu nekoliko dobrih pjesama. Osobno mi se vrlo sviđa Đeni i Tiha noć, pa onda Bebi Dol i Moulin Rouge.

• Hoćete li izvršiti neke izmjene na Mangupu prije odlaska u Dublin?

- Morat ćemo ga malo zauzdati i prilagoditi terenu. Lidiju nećemo sputavati - neka ostane temperamentna kakva jest. Sa Srebrnim krilima surađivao sam i prije. Radio sam njihovu prvu ploču, a s Lidijom sam surađivao dok je bila član Posljednje igre leptira.

Novi Fosili vezani su sa Srebrnim krilima ne samo preko Dujmića nego i rodbinskom vezom. Basist u Fosilima otac je basista u Krilima. Dujmić je rekao da je, na neki način, i ova pobjeda ostala u obitelji.

Lidiju Asanović, za kojom su nekad svi dobacivali Dečko, ajde oladi!, već su po kuloarima prozvali Gospođica dinamit. Ta grlata pjevačica (po vlastitim riječima notorna tremašica) nakon pobjede nam je izjavila:

- Moj je favorit bila Bebi Dol.

Na pitanje o tome bi li pokušala solističku karijeru, s obzirom da je resi snažna individualnost kojom iskače iz grupe, skromno je rekla:

- Ne bih, volim imati nekoga iza sebe! Sama na pozornici umrla bih od straha.

Napisala: Vedrana Grisogono, snimio: Ljubo Stojanović (Studio, 1988.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate