Pred Jugoviziju 1991: Da li je ovo poslednji put da Jugoslavija bira svog predstavnika za Eurosong?






Umesto u sportskoj dvorani "Zetra", kako je ranije bilo predviđeno, takmičenje za izbor "Pesme Evrovizije 91." održaće se u studijima "A" i "B" TV Sarajevo, gde će biti mesta za oko 170 gledalaca, pretežno novinara, fot-reportera i organizatora takmičenja

Izgleda da nas još jedino muzika i sport spajaju. Kako drugačije objasniti da još uvek JRT funkcioniše. Možda i ne bi bilo tako da organizator ovogodišnje "Pesme Evrovizije" nije predvideo da Jugoslaviju zastupa samo jedan predstavnik.

A ko će on biti, znaće se 9. marta u Sarajevu, posle održanog takmičenja na kome će nastupiti šesnaest predstavnika iz, verovali ili ne, svih osam naših studija!


*****



Naše dve najjače televizije - TV Beograd i Hrvatska televizija imaće na takmičenju po tri predstavnika.

Beograđane će predstavljati Zorana Pavić sa pesmom "Ritam ljubavi", Bebi Dol ("Brazil") i grupa Šeri ("Da li već spavaš"), a Zagrepčane, Tedi Spalato ("Gospode moj"), Ivana Banfić ("Daj povedi me") i često viđen gost na ovim smotrama, Daniel Popović ("Ma daj obuci levisice").

Za TV Novi Sad nastupaće Vesna Ivić ("Ime") i Toni Cetinski ("Marina").

Za TV Skoplje, Margerita Kristova ("Daj mi krila") i Anastasija Nizamova-Muhić ("Molitva").

Domaćine, TV Sarajevo, predstavljaju dve mlade pevačice: Jelena Džoja ("Čuvaj se ljubavi") i Zerina Cokoja ("Bez tebe").

I TV Slovenija imaće dva predstavnika. Helena Blagne pevaće "Navaden majski dan", a Miran Rudan "Ne reci gudbaj".

Po jednog predstavnika imaće TV Crna Gora i TV Priština za koje će nastupiti grupa "Ponoćni ekspres" ("Pjesma o tebi") i Milica Milisavljević-Dugalić ("Šta će nebo reći").

Umesto u sportskoj dvorani "Zetra", kako je ranije bilo predviđeno, takmičenje za izbor "Pesme Evrovizije 91." održaće se u studijima "A" i "B" TV Sarajevo, gde će biti mesta za oko 170 gledalaca, pretežno novinara, fot-reportera i organizatora takmičenja.

Svi učesnici izbora za "Pesmu Evrovizije" okupili su se već u utorak (5. marta), kada su počele uobičajene probe za nastup.

Četvrtak je predviđen za razgovor učesnika festivala sa novinarima, a generalna proba obaviće se u petak.

Direktan TV i radio-prenos iz sarajevskog TV studija biće u subotu sa početkom u 21 čas.

I za ovo evrovizijsko takmičenje među ljubiteljima muzike vlada veliko interesovanje jer su naši predstavnici poslednjih godina imali zapaženi nastup.

Podsetimo se da je pre dve godine naša grupa "Riva" bila pobednik "Pesme Evrovizije", a da su zapažene nastupe imali Daniel Popović, Tajči i još neki pevači i grupe.

Bilo je ranije predviđeno da se program popuni mnogim atraktivnim umetnicima koji je trebalo da gostuju u Sarajevu za vreme "Jugovizije".

Međutim, zbog prostora, a i štednje - otpale su te kombinacije.

Po tradiciji, na ovakvim manifestacijama često "kamen spoticanja" su voditelji.

Prisetimo se samo prošlogodišnje "Pesme Evrovizije" u Zagrebu.

I ovog puta do samog početka ne zna se koji voditelji će imati priliku da se pojave u subotu pred gledaocima iz studija "A" TV Sarajeva.

Ipak, verujemo da će oni koji dobiju priliku to učiniti na najbolji mogući način.

Tekst: Z. Jakšić, obrada: Yugopapir (RTV revija, mart 1991.)


Najinteresantniji detalji sa Jugovizije 1991




Podržite Yugopapir: FB TW Donate