Pretražite Yugopapir

U škripcu: Novi početak, novi pevač (Aleksandar Tabaš), novi veliki hit - "Vreme je za nas" (1987)

Prosinac 1987: Beogradska grupa U škripcu vratila se na scenu u obnovljenom sastavu i s novim albumom. Zoran Vulović, vođa grupe, objašnjava kako je nastala ta ploča s ljubavnom tematikom...

Nakon treće ploče Budimo zajedno koja je, barem što se tiče naziva, trebala biti demonstracija idejnog zajedništva, beogradska grupa U škripcu prestala je djelovati.

Na to je prilično utjecalo i to što je glavni čovjek banda, Zoran Vulović, odjenuo sivo-maslinastu uniformu.
Od tog početka, 1985. godine, pa sve do današnjih dana vrijeme je nastojalo dokazati svoju neumitnost i izvršiti prepad na pamćenje obožavatelja grupe.

A onda, iznenada se sve promijenilo. Ovih se dana pojavila nova dugosvirajuća, vinilna potvrda da taj sastav ima srca koje je nadvladalo pritisak vremena. Nakon dvogodišnjeg traganja, Zoran Vulović pronašao je formulu i ljude koji mogu djelovati u skladu s njenim zakonitostima.

Njih šest (osim Vuleta, tu su Zdravko Jurković - gitara, Aleksandar Tabaš - vokal, Dejan Škopelja - bas, Davor Vidiš - bubnjevi i Zoran Veljković - gitara) pokušat će izići iz škripca i podariti svojim poštovaocima još koji "ljubavni ton".

• Smogli ste snage da još jednom, ispočetka, pokušate odvrtjeti cijeli film. S obzirom da je proteklo mnogo vremena od razlaska stare postave banda, mnogo bi toga mogao razjasniti, najprije sebi, a zatim i momcima s kojima si sada uspostavio suradnju.

- Došli smo u vrlo apsurdnu situaciju. Napravili smo ploču (Budimo zajedno), koja je bila dovoljan razlog da više ne budemo zajedno. Dogodilo nam se upravo ono protiv čega smo se zdušno borili: postali smo jedan običan ili bolje reći bezličan band.

Tako smo se doimali na toj posljednjoj ploči. Shvatili smo da više ne možemo raditi zajedno, a ja sam otišao u vojsku. Nije to bio neki naš, specifičan problem. To što se nama dogodilo, događa se uvijek kada umorni ljudi rade ploču. Zbog toga sam i dao sebi ovoliko vremena, da raščistim sve nedoumice.

Jedino u što sam bio siguran bila je moja velika želja da Škripac ne završi kao grupa sa zadnjom, a najlošijom pločom. Umor je bio kolektivan, nije to bio umor jednog čovjeka. Mi smo doslovce rasli zajedno s tim bandom. I svi smo, u jednom trenutku, individualno sazreli.

Prirodno je da u takvoj situaciji svatko poželi da radi ono što najbolje zna (i želi). Rekao bih da je to bio razlaz iz ljubavi. Svi smo ostali prijatelji, a to se baš ne događa često u našem poslu. Ja sam ostao jedini koji je definitivno želio da ponese teret Škripca. Želio sam završiti tu nedovršenu priču.

• I tek nakon dvije godine, uslijedio je nastavak te "nedovršene priče"...

Htio sam da taj novi band funkcionira između Beograda i Zagreba. U toj varijanti, najlogičnije bi bilo da pokuse održavamo negdje u Slavonskom Brodu, ali to bi vjerojatno bio najskuplji band u Jugoslaviji.

Iz tog početnog projekta, ostao je samo jedan čovek iz Zagreba (Zdravko) koji je došao na "stalni rad u Beograd". Preostale ljude nisam tražio samo po principu "dobar muzičar", nego koristeći iskustvo starog Škripca da svi budemo dobri kolege.

I mislim kako je ta mogućnost da budemo dobri prijatelji vrlo važna pretpostavka za uspješan band.

• Kako je nastala ideja o beogradsko-zagrebačkoj kombinaciji?

- To mi je na pameti još od vojske. Tamo sam svirao zajedno s Dariom Kumerleom (Film) i Damirom Lipošekom (ITD). Jednostavno, tamo, u Varaždinu, pomislili smo da ćemo uvijek i svirati zajedno. No, kao i uvijek, te neke daljine bile su presudne.

• Poslije prvog slušanja, vaša nova ploča doima se kao ljubavna ploča?

Baš tako, to je ljubavna ploča! Ja sam, inače, sve materijale radio u svojoj sobi, u Beogradu - sam. I teme su, uglavnom, bile ljubavne. A ove se razlikuju po tome što su sve ljubavne pjesme nastale na relaciji Varaždin - Zagreb.

Ja volim grad u tri ujutro, kad je pust i prepušten sam sebi. Atmosfera na ploči vezana je baš za to vrijeme. A, zna se, tada ne spavaju samo zaljubljeni.

Razgovarao: Dragan Stošić (Studio, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate