Pretražite Yugopapir

Dan Tana '87: Tri važna savjeta hollywoodskim producentima koji žele snimati filmove u Jugoslaviji

Decembar 1987: Slobodan Šijan završio je snimanje američko-jugoslavenske koprodukcije "Tajanstveni sastojak" (radni naslov filma "Tajna manastirske rakije"), te sada u Beogradu montira i sređuje materijal.

Američki su gosti bili, čini se, poprilično zadovoljni radom.

Glavni glumac Rick Rossovich ("Top Gun", "Roxanne"), fasciniran je i tvrdi da Šijan više zna o povijesti američkog filma negoli većina njegovih američkih kolega.

Dan Tana (u poslovnim novinama najčešće se spominje kao vlasnik jednog od najuglednijih holivudskih restorana), producent filma, ističe da je materijal bolji nego što se nadao, i da bi u Americi za takav projekt potrošio osam milijuna dolara, a ne tri i pol - kao što mu je to uspjelo u Jugoslaviji.

Zanimljivi su njegovi savjeti američkim producentima koji žele snimati u nas (citiramo iz Holivudskog reportera):


  • a) sve planirajte unaprijed i ne zaboravite da Jugoslavija nije zemlja u kojoj se sve može nabaviti za 24 sata; 



  • b) ne šaljite materijale na razvijanje u London ili Rim, budući da je laboratorij u Jadran-filmu posve dobar: ali kopije izrađujte u Londonu ili u Americi; 



  • c) upozorite svoju ekipu da u Jugoslaviji vjerojatno neće naći sav komfor na koji su inače navikli, no skrenite im pažnju da su Jugoslaveni među rijetkim Evropljanima koji su susretljivi prema Amerikancima, a da su pritom plaćeni nekoliko puta manje.

(Špiro Posavec za rubriku Studioskop, Studio, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate