Pretražite Yugopapir

Novogodišnji program '87, reč kritike: Razočarani jedino ljubitelji folka - jer je narodnjaka bilo premalo

Januar 1988, beogradska Radio TV revija: Kažu da su svečani dočeci Nove godine omanuli što se kafana i hotela tiče. Ako je to zaista istina, onda je na značaju dobila televizijska Nova godina. Utoliko je onda i bila veća odgovornost kreatora ovdašnjih programa i emisija specijalno pripremljenih za višednevnu i višenoćnu proslavu.

Takozvani udarni deo "Novogodišnjeg programa" uređivala je TV Zagreb na I programu. Taj program po pravilu pretplatnici najmasovnije konzumiraju.

Drugi kanal je po tradiciji ove godine imao rokerski karakter i bio namenjen ljubiteljima "mladalačke" muzike. "Štafetu" njegovog pripremanja imala je ove godine TV Sarajevo.

Naravno, ako se u novogodišnji program svrstavaju i neke druge prigodne emisije iz predvečerja praznika (31. decembar) onda je, za svoje područje, značajan doprinos dala i TV Beograd iako nije bila "dežurna" za prelazak iz stare u novu godinu.

Reč je o ujedinjenoj emisiji većine studija koja je imala centralni "štab" u "Beogradskom programu" (TV Beograd). Njen urednik i voditelj Branislav Vukašinović bio je u ambijentu koji najviše voli.

Velika gužva u studijskoj četvrti povremeno je poprimala opštejugoslovenske dimenzije:




Drugi značajan prilog Novoj godini na TV dao je EP program TV Beograd emisijom "EPP poljupci" koja je, iako namenska, delovala kao dobar zabavni program sa pevanjem i humorom, sa parodijom "Povratak povratka u Idn", koja je na neki način bila tipični predstavnik humorističkog "trenda" koji je vladao ekranom za Novu godinu

Novogodišnji život poboljšala je i nova prigodna epizoda beogradske serije "Bolji život" koju su scenarista Siniša Pavić i reditelji Andrija Đukić i Mihailo Vukobratović takođe uradili za potrebe novogodišnjeg raspoloženja,

Zvanični novogodišnji program, po ranije utvrđenoj satnici, startovao je emisijom "Šampanj, šampanj" sa "olakšanim" transkripcijama ozbiljne muzike i opereta, što je, pre emitovanja, moglo nekom da zazvuči kao "preozbiljna katastrofa" za novogodišnji štimung, ali je ipak sve na kraju bilo kvalitetno i dostojanstveno.

Uostalom, Zagrepčani vešto prate šampanjsko raspoloženje uz valcere, polku i operetu. Naravno, to ne znači da se u individualnim stanovima "Zone B" i dalje nije podvriskivalo i pucalo uz sarmu, prasence i vruću džibru. A u tim stanovima je sigurno najbolje legao program pod naslovom "Hej, haj, zdignimo čaše" autora Bože Potočnika i reditelja Igora Mikelia.

Za parodiju sa pevanjem "Pesma Jugovizije" scenariste Ivice Krajača i reditelja Antona Martija ne može se reći da je mnogo zasmejavala narod, ali je to sigurno postizavala emisija "Novogodišnja parada" scenariste Dejana Patakovića i Predraga Perišića i reditelja Stanka Criobrnje pre svega zbog sasvim uspele parodije na "Dalas" i "Bolji život" ("Goli život").

Ove godine se I kanal odrekao filmskih "ambicija" već je umesto toga završni deo novogodišnje zabave ispunjavalo specijalno izdanje "Programa plus" sa svim inostranim poslasticama počev od "Mućki", pa preko "Alo, Alo'' i sve do neodoljivog crtanog mačka Garfilda.

Treba ovom prilikom podsetiti da je lokalni regionalni program TV Beograd svoj udarni Dnevnik prilagodio veseloj atmosferi. Urednik Omer Karabeg je na vreme shvatio da gotovo kompletnu emisiju, na zadovoljstvo pretplatnika, treba prepustiti kreatorima i glumcima "Indeksovog radio pozorišta".

Drugi kanal je, takođe na svoj način, podizao novogodišnju temperaturu i to defileom stranih i domaćih rokera uz prigodan humor (ponovo) članova "Indeksovog pozorišta". Da sve to zvuči i izgleda kao i inostrani video-spotovi, potrudili su se Ademir Kenović, Davor Marjanović, Petar Filipović i Mihailo Vukobratović.

Filmovi za novogodišnju noć imali su dva rezervisana termina na II kanalu. U početku je bila komedija "Ima li pilota u avionu", premijerno prikazana na malom ekranu, a na kraju "dočeka" ponovljena je repriza "Groznice subotnje večeri".

Relativno skromna filmska ponuda trebalo je da izazove filmsku glad pred novogodišnji "Filmski maraton" TV Beograd uz pomoć TV Sarajevo. Udarni segment "maratona" bio je mamutski američki filmski poduhvat u nastavcima "Petar Veliki" koji je gledaocima slikovito dopunio poznavanje ruske istorije načeto prošle godine sovjetskom filmskom serijom "Mladost Petra Velikog".





Ujedno je to bio i udarni film najnovijeg "maratona" u kome su dominirale reprize i ne tako vredni filmovi. Zbog toga je našem "Balkanskom špijunu" bilo gotovo lako da izbije u sam vrh kvaliteta prikazanih filmova novogodišnje parade.

"Maratonu" se, inače, kao i u ranijim slučajevima može pripisati i stilska nedoslednost i "udrobljenost" pre svega zbog činjenice da se u taj ciklus igranih filmova na beskrajnoj traci, nepotrebno ubacuje tv serija "Dalas" ili, ovog puta, i američka serija "Zona sumraka".

"Filmski maraton" treba da sadrži zaista samo igrane filmove i, ništa više. Ako se, u nedostatku filmova razvodnjava i tv serijama, bliži se dan kada će se u njega ubacivati sve i svašta, pa možda i domaće humorističke serije i drame.

Najveća opasnost za "Filmski maraton" je da izgubi svoju specifičnost i sadržajnu opredeljenost i postane tv program!

Šteta i za navedenu američku seriju "Zona sumraka", inače veoma gledanu i efektnu, što sve češće služi kao zakrpa.

Ovogodišnjoj televizijskoj novoj godini ozbiljne i argumentovane zamerke mogu da upute brojni ljubitelji narodne ili folk muzike kojima je njihov omiljeni "saund" davan malom kašikom - pa čak i pipetom.

Ali to je spadalo u koncepciju globalnog novogodišnjeg programa TV Zagreb i, sudeći po činjenici da svaki centar mora svojim stilom da oboji svoje emisije, tu se ne može nikome ništa zameriti.

Uostalom, TV Zagreb je dva dana kasnije, dakle u subotu, podarila ljubiteljima narodne muzike snimak novogodišnjeg koncerta iz košarkaške dvorane "Cibone" sa zvezdama estrade: Lepom Brenom, Šabanom Šaulićem, Nadom Obrić, Hankom Paldum...

Zaključimo na kraju da je ovogodišnji novogodišnji program bio bolji nego prošlogodišnji, sa dobrim humorističkim prilozima i kvalitetno aranžiranim i režiranim muzičkim numerama, da je bio više dostojanstven nego prizeman, suprotno nekim, takođe ranije zabeležnim navikama i gledalaca i tv stvaralaca.

Napisao: Zoran Predić (RTV revija, 1988.)


*****



Siječanj 1988, zagrebački Studio: Sa svih strana, a ponajviše iz redova »običnog malog pretplatnika«, stižu pohvale novogodišnjoj TV-večeri i noći. Nije neobično jer, za razliku od mnogih prošlih godina TV-zabava na ispraćaju stare i dočeku nove godine, bila je ovaj put realizirana s mnogo više osmišljenosti, duha i invencije, bez suvišnih naplavina i kiča, pa su i obično narogušeni kritičari ostajali ugodno iznenađeni.

No, mnogobrojnim autorima, scenaristima, režiserima i, dakako, sudionicima novogodišnje TV-zabave, najveće je priznanje što su uspjeli razonoditi vjerojatno najbrojnije i najbudnije TV-gledalište u godini.

Zajedničke snage TV-centara hrvatsko-srpskog govornog područja, predvođeni zagrebačkim redakcijama, uspjele su započeti i zadržati maratonsku TV-zabavu te noći na vrlo pristojnoj, čak natprosječnoj razini, od evropskog nivoa emisije »Šampanj, šampanj«, preko atraktivne »Pjesme Jugovizije« s »Novim fosilima« kao glumačkim otkrićem, do vrlo solidnog »Boljeg života« i slikovitog »Hej, haj, zdignimo čaše«.

Stoga, za sav ugođaj i kvalitetu urađenog, potpisnicima NG-emisija podjeljujemo i naše vijence.

(Studijeva rubrika "Na kraju tjedna, 1988.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate