Pretražite Yugopapir

"Divlji anđeli" Fadila Hadžića '69: Neda Arnerić i "mladi provalnici" - Igor Galo i Božidar Orešković

Srpanj 1969: Za Fadila Hadžića njegovi filmski kolege kažu kako je sposoban da u jednoj noći napravi scenarij i po njemu snimi uspješan film.

Novinar po nervu, ovaj zagrebački filmski režiser najčešće tako i priprema svoje filmske projekte. I  najčešće su to zanimljive teme, koje svojom atraktivnošću producentima jamče dobru prođu kod publike.

Fadil Hadžić je uvijek aktualan, njegovi filmovi su izvanredni novinarski radovi ili, kako bismo mi rekli, odlične teme za novine.

Ali, Hadžić se najčešće inspirira baš novinskim člancima. Sjetimo se samo "Službenog položaja", aktualne novinske vijesti razrađene u uspio film, pa "Procesa", inspiriranog učestalim samoubojstvima sa zagrebačkog nebodera, pa (zasad samo ideja) filma inspiriranog ženidbom Aristotela Onassisa i Jacqueline Kennedy, pa ...

Sve donedavna zagrebačku su javnost uzbuđivale vijesti o provali nekolicine mladića u jednu trgovinu, iz koje su odnijeli više milijuna starih dinara. Fadilu Hadžiću se ta tema učinila kao stvorena za najnoviji filmski projekt. I jedva što su pohvatani drski provalnici, Hadžić je imao gotov scenarij.

"Divlji anđeli" su prošli na Fondu za unapređenje kinematografije.


Igor Galo - jugoslavenski Delon 



Priča je vrlo jednostavna: tri gradska mladića, u filmu se zovu Fred, Klej i Mali, izvršili su uspješnu provalu u veću trgovinu i odnijeli desetak milijuna starih dinara. Provala je izvršena nakon preciznih profesionalnih priprema i na stručan način, kao da su je obavili odlični učenici nekih slavnih filmskih provalnika.

S hrpom novčanica s dvjema djevojkama koje, naravno, o provali nemaju ni pojma, mladići odlaze na more. U čuvenom mondenom ljetovalištu provode luksuzan život. Kraj je poznat: dolazi do očekivanoga kraja slatkog života.

Protekli mjesec je na zagrebačkim ulicama kamera Ivice Rajkovića snimila pola filma na kolor vrpci, dok će nastavak biti snimljen u Uvali Scott nedaleko od Kraljevice.

Posjetili smo ovu malu filmsku ekipu na snimanju nekih kadrova na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Radilo se mirno i u tišini, jedini znak okolnim prolaznicima da su očevici rađanla novog jugoslavenskog projekta su kamera i reflektori. Kad smo prodavačice cvijeća na trgu pitali što se događa oko njih, odgovorile su nam da "vjerojatno televizija nešto snima".

Fadil Hadžić kao da je namjerno želio angažirati manje poznate glumce za glavne uloge.

Igor Galo, mladi student iz Pule, kojeg je prošle godine otkrio Krešo Golik i povjerio mu ulogu u filmu "Dvije mame i dva tate", stajao je postrance nezamijećen.

- Imam izvrsnu ulogu, modernu, akcionu... - priča reporteru i Borisu Dvorniku, koji je slučajno navratio na "objekt". - S Fadilom je lako raditi, kod njega nema uzbuđenja, snimamo kao sat...
Igor Galo, kojeg mnogi uspoređuju s Alainom Delonom, tumači ulogu Freda.


Božidar Orešković - novi Fehmiu



Marijan Arhanić je asisteni režisera. Zajedno smo proveli neko vrijeme na snimanju "Neretve".

- Vidjet ćeš - govori mi - Fadil je pronašao izvanrednog glumca. Mali je odličan, veliko otkriće, možda najveće u domaćem filmu. To ti je drugi Bekim Fehmiu. Fadil kao da ima afinitet prema takvim likovima. Sjećaš li se, i Fehmiu je igrao u njegovom "Procesu" dok još nije bio slavan, a vidiš dokle je dotjerao...

Božidar Orešković je poznat posjetiocima Hrvatskog narodnog kazališta kao mlad i darovit glumac za kojeg će se još čuti.

- Fadil za Oreškovića tvrdi da je glumačko otkriće, profesionalno se ponaša pred kamerom kao da mu je ovo pedeseti, a ne prvi film ... - kaže Arhanić.

Mogli smo se i sami uvjeriti u tačnost ovih riječi. I još da dodamo: Božidar Orešković svojom fizionomijom u mnogome podsjeća na kombinaciju između lika Bekima Fehmiua i Dragana Nikolića, dvojice glumaca koji su u vrlo kratkom razdoblju napravili uspješne karijere na filmskom platnu.

Može se očekivati da njihovim stopama pođe i ovaj mladi Zagrepčanki.

Trećeg člana provalničkog "trolista" poznaju posjetioci zagrebačkog kabarea "Jazavac". Mladen Crnobrnja je Mali u "Divljim anđelima", a u neku ruku je i on otkriće režisera Fadila Hadžića, jer mu je dao prvu filmsku ulogu u filmu "Tri sata za ljubav" koji je lani prikazan u Puli.


Premjera poslije Pule



Garnituru mladih i relativno nepoznatih glumaca režiser Fadil Hadžić je nastojao popuniti nekolicinom poznatih "zvijezda" domaćeg filma. Tu je Relja Bašić, pa Tatjana Beljakova, Duša Počkajeva ... glumci i glumice iza sebe imaju na desetke filmova i nagrada na Festivalima igranog filma u Puli.

Kome su povjerene uloge djevojaka koje poslije provale u trgovinu odlaze s mladićima na more?

Jedan lik je povjeren Nedi Arnerić, koja je posljednjih godina uspješno nastupala u nekoliko fiilmova beogradskih autora i koju se smatra otkrićem Puriše Đorđevića. Za lik druge djevojke režiser se odlučio da je pronađe među debitantima. 

Poslije mnogih pokusnih snimanja, kroz koja su prošle mnoge zagrebačke ljepotice i manekenke, Hadžić se odlučio za Veroniku Kovačić, mladu studenticu prve godine Akademije za kazališnu umjetnost.
Prošlog petka ekipa se spakirala i otputovala u Kraljevicu, gdje će provesti naredni mjesec. Kamere su smještene u luksuznim ljetovalištima Uvale Scott, nekoliko kilometara udaljene od Kraljevice.

- Hoće li film stići za ovogodišnju Pulu? - pitali smo članove ekipe, unaprijed sigurni da će odgovor biti negativan, jer će festival otvoriti svoja vrata za dvadesetak dana.

- Premijeru predviđamo za kraj oktobra ili početak novembra ... Kad padne posljednja klapa, predstoji nam laboratorijska obrada u "Jadran-filmu", montaža i sinhronizacija... - rekli su nam na kraju razgovora.

Napisao: Uroš Šoškić (Plavi vjesnik, 1969.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate